CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Çöpler 2. Kapasite Artışı Nihai ÇED Raporu’nda liç sahasının 5. ve 6. fazları inşa edilmediği halde inşa edilmiş gibi gösterilerek kapasitenin 85,3 milyon tona çıkarıldığını açıkladı.
CHP Zonguldak Milletvekili, KİT Komisyonu Grup Sözcüsü Deniz Yavuzyılmaz, dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum’un onayladığı Çöpler 2. Kapasite Artışı Nihai ÇED Raporu’nda Yığın liç sahasının 5. ve 6. fazları inşa edilmediği halde, inşa edilmiş gibi gösterilerek sahanın kapasitesi kağıt üzerinde 85,3 milyon tona çıkarıldığını belirterek, “Son 2 yıldır bu liç sahasına fazla yükleme yapılmış! Sonuç; kapasite fazlası üretim ve denetimsizlik nedeniyle yığın liç sahası yıkıldı!” dedi.
Deniz Yavuzyılmaz sosyal medya hesabı X’te yaptığı paylaşım şöyle:
“İliç'te Anagold'un işlettiği altın madeninde meydana gelen facianın nedenini tespit ettik.
Dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum’un onayıyla;
Yığın liç sahasının 5. ve 6. fazları inşa edilmediği halde, inşa edilmiş gibi gösterilerek sahanın kapasitesi kağıt üzerinde 85,3 milyon tona çıkarılıyor.
Oysa ilk 4 fazın kapasitesi 58 milyon ton ve bu kapasite 2021 yılı ekim ayında dolmuş durumda.
Son 2 yıldır bu liç sahasına fazla yükleme yapılmış!
Bu aşırı yükleme hem Anagold, hem Kartaltepe şirketleri tarafından yapılıyor. Bakanlıklarca doğru düzgün denetlenmiyor. Sonuç; kapasite fazlası üretim ve denetimsizlik nedeniyle yığın liç sahası yıkıldı!
Kaynak: Çöpler 2. Kapasite Artışı Nihai ÇED Raporu (2021), Çakmaktepe 2. Kapasite Artışı Nihai ÇED Raporu (2022)
Erzincan İliç'teki Çöpler Altın Madeni’nde toprak kaymasıErzincan'ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni'nin bulunduğu geniş bir alanda, 13 Şubat saat 14.28'te toprak kayması meydana geldi. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan hızla aşağı doğru aktı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, söz konusu toprağın 800 metre hareket ettiğini belirtti. En az 9 işçi bu kayan toprağın altında kaldı. İhbarı üzerine bölgeye Erzincan Jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri yönlendirildi. Fırat Nehri’ne doğru kayan devasa toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğuna yönelik açıklamalar yapıldı. Şirketin, tüm itirazlara rağmen Murat Kurum’un Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde kapasite artırımına gittiği ve maden hakkında “ÇED raporuna gerek yok” kararı verildiği ortaya çıktı.
TIKLAYIN - Çöpler Madeni'ndeki "kapasite artırımı izni" Murat Kurum'un bakanlığı döneminde verilmiş! |