T24 Politika
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu' nun YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada, "HSK'den herhangi bir şekilde taraf tutmasını değil, adil bir soruşturma yürütmesini, iddiaları kamuoyunu tatmin edecek şekilde araştırmasını ve sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmasını istiyoruz." dedi.
Günaydın, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) önünde yaptığı açıklamada, İmamoğlu hakkında 2019'da "kamu görevlisine hakaret" suçundan açılan davaya ilişkin yargılama sürecinin devam ettiğini hatırlattı. Günaydın, CHP'li Ahmet Özer'in gözaltına alınmasına ilişkin olarak da " CHP'nin Esenyurt Belediyesi Başkanı olmasaydı bunlar başına gelmeyecekti" ifadelerini kullandı.
İmamoğlu hakkında, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun sözlerine cevabı üzerine yargı süreci başlatıldığını belirten Günaydın, "yargılamanın yapıldığı ilk derece mahkemesinde hukuksuzluklar" olduğunu, davanın ilk hakiminin "sürüldüğünü" savundu.
Davanın hakiminin değiştirilmesinin ardından İmamoğlu hakkında mahkumiyet kararı verildiğini söyleyen Günaydın, HSK'nin konuyu resen araştırması gerektiğini dile getirdi.
HSK'nin konuyla ilgili bir işlem yapmaması üzerine kurula dilekçe vererek konunun araştırılmasını istediklerini ifade eden Günaydın, HSK'nin dosyayı incelemeye gerekli görmediğini söyledi.
İmamoğlu hakkındaki yargı sürecinin siyasetin konusu olmaya devam ettiğini belirten Gökhan Günaydın, "Biz hakimlerimizin ve savcılarımızın yalnızca kanunlara ve vicdani kanaatlerine göre görev yaptığına inanmak istiyoruz. İktidarlar gelir geçer. Hakimler evrensel hukukun ve adaletin peşinde olmak zorundadırlar. Bu bağlamda biz HSK'den herhangi bir şekilde taraf tutmasını değil, adil bir soruşturma yürütmesini, iddiaları kamuoyunu tatmin edecek şekilde araştırmasını ve sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmasını istiyoruz." diye konuştu.
Esenyurt Belediye Başkanı Özer hakkındaki değerlendirmeler
Günaydın, bir gazetecinin Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in "PKK/KCK silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla gözaltına alınmasına ilişkin sorusunu da yanıtladı.
Türk Ceza Kanunu'nun hükümleri karşısında herkesin soruşturmalara açık olduğunu belirten Günaydın, "Bunun takipçisiyiz. Olan bitenin yeni süreçle bağlantılı olduğunun farkındayız. CHP'yi başka bir yerde göstermeye çalışanların amaçlarını biliyoruz." ifadelerini kullandı.
Günaydın, şunları söyledi:
"Ahmet Özer terör örgütleriyle ilişkiliyse, bu ilişkisi 31 Mart 2024 tarihinden sonra mı başladı? Daha evvelden bir iletişimin tespiti, fiziki takip yaptınız mı? Yaptınız ve eğer herhangi bir şey bulduysanız, 31 Mart 2024 tarihinde kendisinin belediye başkanı olabilmesi için gerekli izinler nasıl verildi? Bütün bunların sonuçları bize gösteriyor ki Ahmet Özer CHP'nin Esenyurt Belediyesi Başkanı olmasaydı bunlar başına gelmeyecekti."
Ne olmuştu?Ekrem İmamoğlu, ilk kez İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği 2019 yılının kasım ayında Fransa'nın Strazburg kentinde düzenlenen Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'ne davetli olarak katılmış ve bir konuşma yapmıştı. O dönem Türkiye İçişleri Bakanı olarak görev yapan AK Parti İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu, İmamoğlu için "Avrupa Parlamentosu'na gidip, Türkiye'yi şikayet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek" demişti. İmamoğlu ise Soylu'ya "31 Mart'ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa'da, onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan şeylere, biten şeylere baktığımızda, tam da işte 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır. Önce ona bir odaklansın." cevabını vermişti. Bunun üzerine Türkiye'deki seçimleri organize eden Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) üyeleri hakarete uğradıklarını ve mağdur olduklarını belirterek İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazılı suç duyurusunda bulunmuştu. Başsavcılığın hazırladığı iddianamede "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen hakaret" suçundan İmamoğlu'nun 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapis cezasına çarptırılması istenmişti. İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk ayağında Ekrem İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezası verilmişti. Dava, son iki yıldır Türkiye'de "Temyiz Mahkemesi" olarak da kabul edilen Yargıtay'ın bir alt basamağı İstinaf Mahkemesi'nde görülmeye devam ediyor. |