T24 Haber Merkezi
Çevre örgütleri, yaklaşık 30 yıldır yayın yapan Açık Radyo’nun RTÜK kararıyla karasal yayın lisansının iptal edilmesine, “Bu karar, sadece ifade özgürlüğüne değil, Türkiye’deki iklim ve çevre mücadelesine de büyük bir darbedir” diyerek tepki gösterdi. Açıklamada, "Açık Radyo, Türkiye'de çevre mücadelesinin mihenk taşlarından biridir. O'nun sesinin kısılması, toplumsal cinsiyet eşitliği, çevre, halk sağlığı ve insan hakları gibi pek çok konuda yıllardır süregelen tüm çabaları zayıflatmak anlamına gelir" denildi.
1995 yılından itibaren yayın yapan ve önümüzdeki ay 30. yayın yaşını kutlamaya hazırlanan Açık Radyo’nun karasal yayın lisansı RTÜK tarafından iptal edildi. Açık Radyo'nun kapatılmasına tepkiler sürerken, çevre örgütleri de konuyla ilgili olarak açıklama yaptı.
Açık Radyo Genel Yayın Yönetmeni Ömer Madra, "Ortak bir gelecek hayal edip onu birlikte kurmaktan başka çaremiz yok" açıklamasını yaptı
Fotoğraf: T24-Can Öztürk
Örgütlerin internet sitelerinde de yer verilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
"Türkiye'nin en köklü, bağımsız ve kapsayıcı medya kuruluşlarından biri olan Açık Radyo'nun, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)'nun kararıyla karasal yayın lisansının iptal edilmesi, yalnızca bir medya organının kapatılması değil, iklim krizi, ekoloji, doğa ve biyolojik çeşitlilik gibi kritik konulara dikkat çeken seslerin susturulması anlamına gelmektedir. Türkiye'de çevre ve iklim farkındalığı kazandırmaya öncülük eden, dinleyicileriyle dayanışma ruhunun en güzel örneklerinden biri olan Açık Radyo, 30 yıldır sivil toplum kuruluşlarının, çevre aktivistlerinin ve doğa savunucularının en güçlü seslerinden biri olmuştur.
Açık Radyo, yayın hayatında bugüne kadar tarafsızlık, kapsayıcılık ve bağımsızlık ilkelerini temel alarak tüm kesimlere mikrofonlarını açmış; dezavantajlı grupların ve tehlike altındaki canlıların sesi olmuştur. Türkiye'de ekoloji ve iklim mücadelesinden bahsedilecekse Açık Radyo'nun bu mücadelenin ön saflarında yer aldığı ve yer almaya devam etmesi gerektiği tartışma götürmez bir gerçektir.
Toplumsal adalet, çevre ve iklim adaleti adına savunuculuk yapan bir medya organının kapatılması, ifade özgürlüğüne yönelik ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bu karar, sadece radyo yayınlarını değil, Türkiye'de iklim kriziyle mücadele eden ve doğayı koruma çalışmaları yürüten sivil toplumun geleceğini de tehlikeye atmaktadır.
Açık Radyo, Türkiye'de çevre mücadelesinin mihenk taşlarından biridir. O'nun sesinin kısılması, toplumsal cinsiyet eşitliği, çevre, halk sağlığı ve insan hakları gibi pek çok konuda yıllardır süregelen tüm çabaları zayıflatmak anlamına gelir.
Açık Radyo Açık Kalsın! İklimin, doğanın, tehlike altındaki canlıların, dezavantajlı grupların ve yaşam hakkının savunucusu olan bu sesi savunuyoruz. RTÜK'ün aldığı bu karardan bir an önce dönülmesini ve Açık Radyo'nun bağımsız yayın hayatına kaldığı yerden devam etmesini talep ediyoruz."
İmzalayan Kurumlar: Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Çevre Hukuku Ağı Greenpeace Türkiye Ekosfer Hukuk, Doğa ve Toplum Vakfı - HUDOTO İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği (İDPAD) Mekanda Adalet Derneği Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) TEMA Vakfı Türetim Ekonomisi Derneği Yeşil Düşünce Derneği YUVA Yuvam Dünya Derneği WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) 350 Türkiye |
Ne olmuştu?
24 Nisan'da "Açık Gazete" programında kullanılan "Ermeni soykırımı" ifadesi nedeniyle Açık Radyo'ya 5 kez program durdurma cezası veren RTÜK, karara uyulmadığı gerekçesiyle radyonun lisansını iptal kararı almıştı.
RTÜK tarafından Açık Radyo'ya verilen yayın durdurma ve para cezası kararı aleyhine açılan davada Ankara 21. İdare Mahkemesi tarafından 08.07.2024 tarihinde 'yürütmeyi durdurma kararı' verilmiş, bu karara RTÜK tarafından itiraz edilmişti.
RTÜK üyesi İlhan Taşcı, Açık Radyo’nun lisansının iptal edildiğini duyurduğu açıklamasında, “RTÜK, Açık Radyo’nun lisansını iptal etti. Gerekçe, kurulun daha önce verdiği ‘toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten’ 5 gün program durdurma cezasına uymayıp, yayını sürdürmesi. Oysa yayıncı para cezasını ödemiş, ancak yayını kesmemiş. Bu durum yayıncı lehine yorumlanmalıydı” ifadelerini kullanmıştı.
Açık Radyo, yürütmenin durdurulması talebinin reddine dair karara ve yayın lisansının iptali kararını da ayrıca yargıya taşıyacak. Yürütmeyi durdurma kararı verilen dosyaya paralel olarak RTÜK’ün bu kararının da yürütmesinin durdurulması ve iptali talep edilecek. Yargıdan çıkacak karar Açık Radyo’nun kaderini belirleyecek. Açık Radyo, yeni bir yürütmeyi durdurma kararı çıkmazsa mevcut frekansını ve ismini kullanarak yayın yapamayacak.
'Salıncak eyalet' nedir, en çok oy alan aday neden kazanamıyor; işte ABD seçimleriyle ilgili bilmeniz gereken her şey |