Kültür-Sanat

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası başarılı piyanist Marco Vergini’yi ağırladı

06 Aralık 2024 14:00
Faruk Ekici

Türkiye’nin sanayileşmesinde ve ekonomik kalkınma sürecinde önemli bir role sahip olan ve eğitim, kültür-sanat alanlarında toplumsal fayda yaratmaya odaklanan Borusan Grubu, bu sene 80. yılını kutluyor. Borusan tüm yıla yaydığı 80. yıl kutlamaları kapsamında, iş, sanat ve medya dünyasından isimlerin katılımıyla gerçekleşen özel bir organizasyona da yer verdi. 5 Aralık Perşembe akşamı Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde gerçekleşen “Borusan 80. Yıl Konseri”nde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) müzikseverler için unutulmaz bir akşama imza attı.

Sanat yönetmeni ve sürekli şefi Carlo Tenan yönetimindeki BİFO, Borusan Grubu’nun 80. yılının da kutlandığı 2024’ün son konserinde, başarılı piyanist Marco Vergini’yi ağırladı. “Müziğin Başkentlerinden” isimli konserde, Vergini Ravel’in Sol Majör Piyano Konçertosunu seslendirdi. BİFO, klasik müziğin büyülü atmosferinde geçen bu özel gecenin programını, Respighi’nin Roma Çeşmeleri ve Schumann’ın 1. Senfonisi ile taçlandırdı.

Marco Vergini kimdir?

Eleştirmenler tarafından, hassas tınılara olan olağanüstü yatkınlığıyla duygusal atmosferler yaratabilen bir sanatçı olarak tanımlanan Marco Vergini, ulusal ve uluslararası yarışmaların en prestijli concourlarında ödüllendirilen İtalyan bir piyanisttir.

Müzik eğitimine Pesaro’daki G. Rossini Konservatuvarı’nda başlayan Vergini, 12 yaşında Felix Mendelssohn’un Sol Minör Konçertosu ile ilk performansını gerçekleştirdi. Eğitimini Ettore Peretti ve ardından Giovanni Valentini’nin rehberliğinde aldı, üstün başarıyla ve takdirle mezun oldu. Imola’daki Uluslararası Piyano Akademisi “Incontri col Maestro”da eğitimine devam ederek Alexander Lonquich, Louise Lortie, Michel Dalberto, Michel Béroff, Leslie Howard, Andrzej Jasinski ve Alexis Weissenberg gibi müzisyenlerle çalışma fırsatı buldu.

Vergini, Foligno’daki “Arturo Benedetti Michelangeli”, Grosseto’daki “A. Scriabin” ve Terni’deki prestijli XXVII “A. Casagrande” gibi birçok uluslararası piyano yarışmasında ödüllere layık görüldü.

Marco Vergini

Kariyeri boyunca İtalya ve yurtdışında konser verdiği önde gelen mekânlar arasında, Budapeşte’de F. Liszt Akademisi, New York’ta Carnegie Hall, Cleveland’da Reinberger Chamber Hall, Vevey’de Le Reflet Théâtre, Berlin’de UDK Konser Salonu yer alıyor.

Lourmarin’deki "Roque d'Anthéron”da, Dmitri Şostakoviç’in Prelüd ve Füg’lerini seslendirdi ve bu performans, France Culture Radio’da canlı yayınlandı. Rimini’deki Sagra Malatestiana Festivali’nde George Crumb’ın Makrokosmos adlı eserinin İtalya prömiyerini gerçekleştirdi. Napoli’deki Spinacorona Festivali’nde F. Liszt’in solo piyano için düzenlediği Beethoven senfonilerinin tamamını seslendirdi ve bu performanslar Rai 5 Kültür Kanalı’nda yayınlandı.

Sanatçı, Michele Marvulli, Carlo Tenan, Massimo Quarta, Marco Zuccarini, Michele Mariotti, Luca Ferrara, Giovanni Di Stefano, Akira Yanagisawa gibi şeflerin yönetimindeki çeşitli orkestralarla işbirlikleri gerçekleştirdi. Performanslarından bazıları RAI International, Rai 5, Radio 3 RAI, WCLV Classic Radio Cleveland (Ohio) ve Radio France Culture gibi kanallarda yayınlandı.

Sanatçı, Rovigo’daki F. Venezze Konservatuvarı’nda piyano öğretmenliği yaptı.

Konser öncesinde davetliler için Borusan’ın 80 yıllık zengin anlatan “80 Yılın İzinde” isimli belgeselin kısa bir gösterimine yer verilirken, Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Hamedi ve Borusan Grup CEO Erkan Kafadar yaptıkları konuşmalarda Borusan için 80. yılın önemini vurguladılar.

Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Hamedi konuşmasında şunları söyledi: “Borusan’ın 80., Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın ise 25. yılını kutladığımız bu yıl, ‘biz daha yeni başlıyoruz’. Umutla attığımız her adımın, özveriyle kurduğumuz her bağın bizi bu noktaya getirdiğini görüyoruz. Bu akşam, o yolculuğun güzel bir durağındayız. Başarılarımızı mümkün kılan değerli anları sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Hepinize geldiğiniz için teşekkür ederiz.”

Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Hamedi

Borusan Grup CEO Erkan Kafadar ise “Bu yıl 80. yılımızı kutlamanın heyecanını yaşıyoruz. ‘0’dan başladık 80’e ulaştık, biz aslında daha yeni başladık’ söylemimizle, köklü geçmişimizle geleceğe dönük vizyonumuzu bir araya getirdik. Borusan’ın temelleri 1944’te, Kurucumuz ve Onursal Başkanımız merhum Asım Kocabıyık’ın, döneminin ötesindeki vizyonuyla atıldı. Bugün 80 yıllık mirasımızdan aldığımız güç, 200 yıl ve ötesinde varlığımızı sürdürme vizyonumuzla paydaşlarımız, müşterilerimiz, iş ortaklarımız, tedarikçilerimiz ve bayilerimiz ile topluma değer katma misyonumuzu devam ettiriyoruz. Ülkemizi sanayi, teknoloji, eğitim, kültür ve sanat alanlarında öncü konuma getirmek küresel arenada daha da yükseklere taşımak istiyoruz. Az sonra dinleyeceğimiz Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası da bu vizyonumuzun bir parçası” dedi.

Borusan Grup CEO Erkan Kafadar

“80 Yılın İzinde” belgeseli

Borusan’ın 80. yıl belgeseli “80 Yılın İzinde”, Grubun köklü tarihindeki önemli dönüm noktalarını ve geleceğe yönelik vizyonunu anlatıyor. Belgeselde şirket hissedarlarının yanı sıra kuruluşundan bugüne kadar emek veren, farklı jenerasyonlardan ve departmanlardan yöneticiler, çalışanlar ve iş ortaklarıyla yapılan röportajlara yer veriliyor. Geçmişte önemli görevlerde bulunmuş isimler ile halihazırda Grubun yarınlarını şekillendirmeye devam eden yönetici ve çalışanların samimi anlatımları, belgesele duygusal bir derinlik katıyor.

Borusan’ın gelecek kuşaklara ilham vermesini amaçladığı “80 Yılın İzinde” belgeselini Borusan Holding YouTube kanalından izlemek mümkün.

TIKLAYIN | Fatih Sultan Mehmet’in gizli aşkı Venedikli Anna'nın hikâyesi gerçek mi?

TIKLAYIN | Kuğu Gölü: Gelmiş geçmiş en bilinen bale yapıtı mı, Sovyetler Birliği darbe girişimi simgesi mi?

TIKLAYIN | Beceriksiz kart zamparanın tövbesi: Falstaff

TIKLAYIN | 2065 kadınla beraber olan zamparanın ölümü: Don Giovanni

TIKLAYIN | Kader Tanrıçası Fortuna’ya: “Meyhanede olduk mu, aldırmayız altımızdaki toprağa!”

TIKLAYIN | Delirmeyi ve ölümü zarif bir biçimde anlatabilir misin ‘Giselle’?

TIKLAYIN | Bestecisini önce öldüren sonra yücelten bir opera: Carmen