T24 Dış Haberler
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ‘Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü’ programında konuşan, BM Mukim Koordinatörü Babatunde Ahonsi’nin “Hiçbir şey Hamas'ın 7 Ekim'deki terör saldırısını haklı gösteremez” sözleri üzerine “İsrail- Filistin meselesi 7 Ekim'de başlamadı. Yıllardır süren bir işgal söz konusuydu. Bu haklı mücadeleyi terörle eşdeğer tutmak kabul edilemez” dedi. Filistinli bir öğrenci de Ahonsi’den özür dilemesini isteyip, yakasından tutarak tepki gösterdi.
Filistin Büyükelçiliği tarafından ‘29 Kasım Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü’ programı düzenledi. Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanı sıra HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Filistin Büyükelçisi Faed Hatid Abd Mustafa, BM Mukim Koordinatörü Babatunde Ahonsi, Arap Devletleri Ligi Misyonu Büyükelçisi Abdulhamed Hamza ve çok sayıda davetli katıldı.
İki ülkenin marşlarının okunmasıyla başlayan programda BM Mukim Koordinatörü Babatunde Ahonsi’nin konuşması sırasında, “Hiçbir şey Hamas'ın 7 Ekim'deki terör saldırısını haklı gösteremez” demesi üzerine HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ve programa katılan çok sayıda davetli salonu terk etti. Ahonsi’nin yerine oturmasın ardından programa davetli olarak katılan Filistinli öğrenci Jeelan aburubm, Ahonsi’den özür dilemesini istedi ancak karşılık alamayınca yakasından tutarak tepki gösterdi.
Törende konuşma yapan Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ahonsi’nin sözleri üzerine, “Bizden önce söz alan temsilciye, bir cevap verme gereği doğdu. İsrail- Filistin meselesi 7 Ekim'de başlamadı. Yıllardır süren bir işgal söz konusuydu. Filistin halkı bu vahşi işgale ve barbarca saldırılara direnmektedir. Bu haklı mücadeleyi terörle eşdeğer tutmak kabul edilemez. Bu tavrı ve söylemi insanların gözüne baka baka söylüyoruz ve kınıyoruz. Açıkça söylüyoruz; bizler için Hamas, Filistin halkının Kuvâ-yi Milliye’sidir. Filistinli kardeşlerimizin kahramanca direnişini saygıyla selamlıyorum.” ifadelerini kullandı.
Törenin ardından gerçekleşen fotoğraf çekimi sırasında Ahonsi’nin kürsüye çıkması katılımcılar tarafından protesto edilerek engellendi. (DHA)
Orta Doğu kaynıyor, bölgesel savaş riski artıyor; neler yaşandı?Orta Doğu'da bölgesel savaş endişelerini artıran gerilimli ve çatışmalı bir süreç yaşanıyor. İsrail'in Hizbullah'ın binlerce iletişim cihazını patlatmasıyla başlayan süreç, İsrail'in Lübnan'ın güneyine başlattığı kara harekâtı ve İran'ın Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından balistik füzelerle yaptığı misilleme saldırısıyla giderek ısınıyor. İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de sürdürdüğü savaşın hedefleri arasına Lübnan'ın güneyi, İsrail'in kuzeyinde "yerlerinden edilmiş" vatandaşlarının bölgeye geri dönmesini de ekledi ve Hizbullah'tan Litani Nehri'nin gerisine çekilmesini istiyor. ABD'nin gerilimi tırmandırmama uyarıları, Katar ve Mısır ile birlikte yürüttüğü ateşkes çabalarının ortasında Lübnan'da Hizbullah'a yönelik art arda iki büyük saldırı düzenlemişti. İsrail, Hizbullah'a ait binlerce iletişim cihazını iki gün üst üste eş zamanlı saldırılarla patlattı. FÜSUN SARP NEBİL YAZDI | Lübnan'da Hizbullah'ın çağrı cihazları nasıl patlatıldı? Hizbullah'ın kalesine büyük saldırılar; Hasan Nasrallah öldürüldüGerilimi iyice tırmandıran olay Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın, Hizbullah'ın kontrolündeki Dahiye'de hava saldırısıyla öldürülmesi oldu. Önce İsrail ordusu, 21 Eylül'de "hedefli bir saldırı" gerçekleştirerek Beyrut'un Dahiye bölgesinde bir apartmana hava saldırısı düzenledi. İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Daniel Hagari, saldırıda, Operasyonlar Komutanı İbrahim Akil ile birlikte Rıdvan biriminin üst düzey komutanları ve komuta zincirlerinin öldürüldüğünü açıkladı. Hizbullah da yaptığı açıklamayla, üst düzey komutanı Akil’in öldüğünü doğruladı. Ardından 27 Eylül'de yine aynı bölgedeki 6 apartmana yapılan hava saldırısında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah öldürüldü. Saldırı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'ndaki konuşmasının hemen ardından gerçekleştirildi ve Netanyahu'nun BM binasında saldırı emrini verirken çekilmiş bir fotoğrafı yayımlandı. Saldırıda her biri birer ton olmak üzere yaklaşık 85 sığınak delici bombanın kullanıldığı bildirildi.
|