Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili, Gezi tutuklusu Can Atalay, Anayasa Mahkemesi'nin hakkında verdiği "hak ihlali" kararına rağmen yerel mahkemenin tahliye kararına uymayarak Yargıtay'ı işaret etmesinin hukuka aykırı olduğunu söylerken, HSK'yı soruşturmaya çağırdı.
Atalay, yerel mahkemenin AYM kararına uymamasına X hesabından yaptığı açıklama ile tepki gösterdi. AYM kararının açık olduğunu dile getiren Atalay, "Hukuka bağlı olmayan devlet hayalinin sahipleri kimlerdir?" diye sordu.
Atalay, şunları yazdı:
"1- 25 Ekim günlü Anayasa Mahkemesi kararının yerine getirilmediği her bir dakikanın bu ülkede yaşayan herkesin hak ve özgürlüğünü korumakla yükümlü devletin niteliklerine zarar verdiği açıktır. Ancak "ikili devlet" anlayışını kabul etmiyoruz. Buna alışmayacağız.
2- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine neredeyse bir kılavuz açıklığında yazılan Anayasa Mahkemesi kararını, başka bir merciye "gereği için" göndermesinin açık hukuka aykırılığının HSK tarafından soruşturulmasını talep ediyorum.
3- Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmamasına ilişkin bir "irade" var ise bu iradenin 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkanına ait olamayacağı açık olduğundan hukuka bağlı olmayan devlet hayalinin sahipleri kimlerdir?
4- Üyesi olduğum TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nu yargı kararıyla oluşan hak ihlalinin giderilmesi için verilen karara uyulmayarak ihlalin devam ettirilmesinin araştırılması başlıklı gündemle toplantıya davet ediyorum.
5- TBMM'yi yargının yerine geçerek karar verenlerin kim olduğunu araştırmaya ve Anayasal düzeni askıya almaya teşebbüs edenleri tespit etmeye davet ediyorum."
Anayasa Mahkemesi'nin TİP milletvekili Can Atalay'ın haklarının ihlal edildiği ve tahliyesinin gerektiği yönündeki 25 Ekim tarihli kararını günlerdir görüşmeyen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, kararı uygulamayarak topu Yargıtay'a attı. Mahkeme, anayasaya göre uyulması zorunlu AYM kararına rağmen Atalay'ın durumunu hükme bağlamadı. Beş gündür beklettiği AYM kararını mahkeme başkanı imzalı yazıyla Yargıtay'a gönderdi. Yazıda, AYM kararının Atalay'ın tahliyesiyle ilgili olduğu, tahliye talebini reddeden Yargıtay'ın konuyu karara bağlaması gerektiği belirtildi. AYM kararının 25 Ekim tarihli olmasına rağmen yazının 13 Ekim tarihini taşıması dikkati çekti. AYM, Atalay'ın başvurusunu 12 Ekim'de görüşmeyi kararlaştırmış, daha sonra görüşmeyi 25 Ekim'e ertelemişti. Yazının tarihi bu nedenle, "Önceden mi hazırlandı?" tartışması yarattı. TIKLAYIN - Yerel mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay kararına Yargıtay'ı işaret ederek uymadı! |