T24 Dış Haberler
Avrupa Birliği'yle genişleme müzakereleri donmuş olsa da hâlâ aday ülke olan Türkiye'nin vatandaşlarının, Schengen bölgesine vize alması giderek zorlaşıyor. Schengen bölgesi ve Türkiye arasında vize retleriyle görünmez bir duvar yükselirken, Avrupa Birliği yetkilileri, retlerin olağan dışı seviyede olmadığını savunuyor.
Vize retlerinin en yüksek olduğu ülkelerden biri de Almanya. Almanya’ya yapılan her 10 vize başvurusundan altısı reddediliyor. Alınan vizeler ise ya vaktinden geç ya da istenilen sürelerden kısaltılarak veriliyor. Dolayısıyla Avrupa ziyareti, maddi olarak da beklenenden daha pahalıya mal oluyor.
Avrupa ülkeleri dış temsilcilikleri ret cevabını verirken, genellikle iki gerekçe gösteriyor. Birincisi, Schengen vize uygulamasının üçüncü maddesi, seyahat etmek için yeterli maddi kaynaklara sahip olunduğunu kanıtlayan belgelerin ibraz edilmemesi.
İkincisi de vize geçerlilik süresi dolmadan önce üye ülke topraklarından çıkılacağına dair makul şüphelerin bulunması. Üstelik bu gerekçeler, defalarca Schengen vizesi almış vatandaşlara da gerekçe olarak gösterilebiliyor.
WDR Cosmo Türkçe, Schengen vizesi geç geldiği için uçak bileti yanan Avukat Görkem Doğan’ın hikayesini mikrofona taşıdı. Doğan, zorunlu olmadıkça bir daha Almanya’ya gitmemeye kararlı.
Çok sayıda sanatçı, iş adamı ve gazeteci de vize alamamaktan şikayetçi.
T24 Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın da dış temsilciliklerin samimiyetinden şüphe duyduğunu vurgulayarak, yayın kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin bu durumu protesto etmeleri gerektiğini ifade etti.
WDR Cosmo Türkçe'nin, Türk vatandaşlarına karşı, "gizli yaptırım"a dönüşen vize sorunu konusunda Aydın Işık'ın sunumu ve soruları eşliğinde Ceyhun Kara'nın derlediği verilerle hazırladığı podcast dosyasını aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz:
Türkiye'den yapılan Schengen başvurularında retlerin artış göstermesi, basında geniş yer bulurken bu durum, AB'nin, Türkiye'ye, "gizli yaptırım" uyguladığı değerlendirmelerine neden olmuştu. Son olarak oyuncu Deniz Türkali ve yazar Y.T.'nin vize başvurularının Federal Almanya Başkonsolosluğu tarafından reddedildiği öğrenilmişti.
schengenvisainfo.com'un derlediği verilere göre, 2021’de Türk vatandaşlarının yaptığı Schengen vizesi başvurularının yüzde 19,02’si reddedildi. Bu oran, 2020’de yüzde 13,78 ve 2018’de yüzde 10,45’ti. 2015'te ise bu oranın yüzde dörtlerde olduğu görülüyor.
AB yetkilileri, vize değerlendirilmelerinde, Türkiye'nin ekonomik durumunun ve artan iltica başvurularının da rol oynadığını vurguluyor. AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, geçen ekimde T24'e verdiği söyleşide, "Türkiye’den Avrupa'ya yapılan sığınma başvurusu, bu yıl 20 bini geçti" demişti. Meyer-Landrut, Türkiye'nin AB'nin en çok sığınma başvurusu aldığı beş ülkeden biri haline geldiğini ifade etmişti.