T24 Dış Haberler
Almanya için Alternatif Partisi (AfD) Federal Meclis Grup Başkanı Tino Chrupalla, Başbakan Olaf Scholz'un İsrail'e verdiği silah ve mühimmat desteğini sert dille eleştirdi.
Almanya'da sağ popülist parti AfD'nin Grup Başkanı Tino Chrupalla, Scholz'un İsrail'e verdiği silah desteğini eleştirerek, "İsrail'e yaptığınız silah sevkiyatıyla, her iki taraftaki tüm sivil kayıpları kabul etmiş oluyorsunuz. Gerilimin azaltılmasına katkıda bulunmak yerine yangına körükle gidiyorsunuz" dedi. Chrupalla, Alman hükümetinin Orta Doğu'daki çatışmaları silah sevkiyatıyla çözebileceğine inandığını savunarak, Alman silahlarının savaşan hiçbir tarafa verilmemesini istedi. Bölge halklarının korunması gerektiğini anlatan Chrupalla, İsrail hükümetiyle eleştirel ve objektif şekilde konuşmanın zamanının geldiğini belirtti. Bölgede ortak hedefin barış ve iki devletli çözüm olması gerektiğini kaydeden Chrupalla, Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) yapılan saldırının, durumun kontrolden çıktığını bir kez daha gösterdiğini vurguladı. Almanya Başbakanı Scholz, Federal Meclis'te yaptığı konuşmada, İsrail'e silah ve mühimmat desteği vermeye devam edeceklerini yinelemiş, İsrail'i her zaman kendini savunabilecek ülke konumunda tutmak istediklerini belirterek, "Geçmişte silah ve mühimmat sağlamamızın nedeni budur. Teslimatlarımız var ve gelecekte de olacak. İsrail her zaman buna güvenebilir" ifadelerini kullanmıştı.
Almanya İsrail'e silah ve askeri malzeme satışına devam ediyor
Almanya, İsrail'e silah ve askeri malzeme satışını son haftalarda artırdı. Alman Haber Ajansına (DPA) göre, Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı, hükümetin İsrail’e bu yıl 13 Ekim itibarıyla toplamda 45,74 milyon avroluk silah ve askeri malzeme satışına onay verdiğini bildirdi. Bakanlık, hükümetin, İsrail'e bu yıl 21 Ağustos itibarıyla 14 milyon 460 bin avroluk silah ve askeri malzeme satışına onay verdiğini açıklamıştı. Böylece Almanya, son 8 haftada İsrail’e 31 milyon avro değerinde silah ve askeri malzeme satışına onay verdi. Bakanlığın hazırladığı raporda, bir kez daha "İsrail'e silah ihracatı konusunda herhangi bir yasak söz konusu değildir" vurgusu yapıldı.
Almanya, İsrail'in soykırım yapmadığı konusunda ısrarcı
Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sebastian Fischer de 14 Ekim'de Berlin'de yaptığı açıklamada, "İsrail'in Gazze'de soykırım yaptığına dair hiçbir emare görmüyoruz." ifadesini kullanmıştı.
Hükümet Sözcü Yardımcısı Wolfgang Büchner ise Almanya'nın İsrail'e hiçbir zaman silah yasağı uygulamadığını belirterek, "Bunu bir kez daha vurgulamak isterim, İsrail'e silah ihracatına yönelik bir yasak söz konusu olmamıştır" dedi. (AA)
Orta Doğu kaynıyor, bölgesel savaş riski artıyor; neler yaşandı?Orta Doğu'da bölgesel savaş endişelerini artıran gerilimli ve çatışmalı bir süreç yaşanıyor. İsrail'in Hizbullah'ın binlerce iletişim cihazını patlatmasıyla başlayan süreç, İsrail'in Lübnan'ın güneyine başlattığı kara harekâtı ve İran'ın Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından balistik füzelerle yaptığı misilleme saldırısıyla giderek ısınıyor. İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de sürdürdüğü savaşın hedefleri arasına Lübnan'ın güneyi, İsrail'in kuzeyinde "yerlerinden edilmiş" vatandaşlarının bölgeye geri dönmesini de ekledi ve Hizbullah'tan Litani Nehri'nin gerisine çekilmesini istiyor. ABD'nin gerilimi tırmandırmama uyarıları, Katar ve Mısır ile birlikte yürüttüğü ateşkes çabalarının ortasında Lübnan'da Hizbullah'a yönelik art arda iki büyük saldırı düzenlemişti. İsrail, Hizbullah'a ait binlerce iletişim cihazını iki gün üst üste eş zamanlı saldırılarla patlattı. FÜSUN SARP NEBİL YAZDI | Lübnan'da Hizbullah'ın çağrı cihazları nasıl patlatıldı? Hizbullah'ın kalesine büyük saldırılar; Hasan Nasrallah öldürüldüGerilimi iyice tırmandıran olay Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın, Hizbullah'ın kontrolündeki Dahiye'de hava saldırısıyla öldürülmesi oldu. Önce İsrail ordusu, 21 Eylül'de "hedefli bir saldırı" gerçekleştirerek Beyrut'un Dahiye bölgesinde bir apartmana hava saldırısı düzenledi. İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Daniel Hagari, saldırıda, Operasyonlar Komutanı İbrahim Akil ile birlikte Rıdvan biriminin üst düzey komutanları ve komuta zincirlerinin öldürüldüğünü açıkladı. Hizbullah da yaptığı açıklamayla, üst düzey komutanı Akil’in öldüğünü doğruladı. Ardından 27 Eylül'de yine aynı bölgedeki 6 apartmana yapılan hava saldırısında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah öldürüldü. Saldırı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'ndaki konuşmasının hemen ardından gerçekleştirildi ve Netanyahu'nun BM binasında saldırı emrini verirken çekilmiş bir fotoğrafı yayımlandı. Saldırıda her biri birer ton olmak üzere yaklaşık 85 sığınak delici bombanın kullanıldığı bildirildi.
|
'Salıncak eyalet' nedir, en çok oy alan aday neden kazanamıyor; işte ABD seçimleriyle ilgili bilmeniz gereken her şey |