Yalçın Doğan

20 Ocak 2024

Gezeravcı neden uzayda, ötekiler neden koyu bir karanlıkta?..

Uzay Çağı'na ancak akıl, mantık, bilim, evrensel hukuk, temel hak ve özgürlüklerle, yetişmiş beyin gücüyle, dolayısıyla laik Cumhuriyet'le ulaşmak mümkün

Kendisinden önce 687 astronot uzaya çıkmış.

Alper Gezeravcı uzaya giden 688. astronot, ilk Türk.

Son altmış yıl içinde uzaya insan gönderen kırktan fazla ülke var, onlar arasında Amerika, Rusya, Çin ile Avrupa ülkeleri bir yana Brezilya, Küba, Arjantin, Kanada, Ürdün, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Meksika, Kazakistan, Moğolistan, İsrail, Malezya, Güney Afrika Birliği, Yeni Zelanda, Suudi Arabistan, Pakistan, İran, Mısır, Kırgızistan ve hatta Afganistan var.

Uzaya astronot gönderen geri kalmış ülkelerin arkasında ya Amerika var ya Rusya. O ülkelere verdikleri desteğin simgesi olmak üzere.

Biz Alper Gezeravcı'yı uzaya göndermesi için özel bir kuruma 55 milyon dolar öderken, adı geçen ülkelerin çoğu tek kuruş ödemiyor.

Dolayısıyla...

Uzaya astronot göndermek ya dış politika ve ideolojik desteğin uzantısı ya da bizdeki gibi, para karşılığında gerçekleşen bir eylem.

Uzay yarışı

Uzaya ilk kez astronot göndermek elbette çok heyecan verici. Hele de, evrensel değerlerini günden güne yitiren bir ülkede yaşıyorsak.

Bizim dışımızda bir uzay yarışı var.

İlk uzay aracının fırlatıldığı 1957 yılından Sovyetler Birliği'nin çöktüğü 1991 yılına kadar...

Uzay yarışı İkinci Dünya Savaşı sonrasında Batı ile Doğu arasında yaşanan Soğuk Savaş'ın en gösterişli rekabetine dönüşüyor.

Öyle bir yarış ki...

1961'de Rus kozmonot Yuri Gagarin uzaya çıkan ilk insan, 1969'da Amerikalı Neil Armstrong aya inen ilk insan olarak isimlerini insanlık tarihine yazdırıyor.

Uzay çalışmalarında Amerika Rusya ile arayı hayli açmış bulunuyor.

Günümüzde o yarışta Rusya, Çin, Hindistan Amerika'ya yetişmeye çalışırken, Japonya, İtalya, İsrail, Lüksemburg, Güney Kore ve Suudi Arabistan aya gönderdikleri uzay araçlarıyla, başarılı ya da başarısız denemeleriyle arkadan geliyor.

Axiom space

Amerika'nın bu yarışta özelliği var.

Axiom Space adında merkezi Teksas'ta, 2016 yılında kurulan bir şirketle uzay yolculuklarının hem turistik seyahatini organize ediyor, hem de bilimsel araştırmalara öncülük ediyor.

Hatta, 2022'de uzaya ilk ticari uçuşu gerçekleştiriyor. Dört özel astronot uzayda bir hafta kalıyor, uzay turizminde bir ilk.

Alper Gezeravcı işte bu çerçevede uzay gidiyor.

Beraberinde İspanyol, İsveç ve İtalyan astronotla birlikte, Gezeravcı uzayda on dört gün süreyle çeşitli bilimsel araştırmalara katılacak. 

Axiom Space özel girişimciliğin uzay örneği. Şirketin ana hissedarları arasında özel kişiler ile NASA ve Boeing gibi kurumlar var.  

36 bin kişi arasından

Hava Harp Okulu elektronik mühendisliğiden mezun olan Alper Gezeravcı sonrasında Amerikan Hava Kuvvetleri teknoloji enstitüsünde yüksek lisans diploması alıyor.

Türkiye'ye dönüşte:

F- 16 pilotu olarak görevlendiriliyor.

Bir de...

FETÖ kumpas davasında tutuklanıyor!..

Türkiye'de insanlara nasıl değer verildiğini gösteren istisnai örneklerden biri.

2021 yılında Türkiye Uzay Ajansı tarafından uzaya Türk astronot gönderme planı çerçevesinde başvuran 36 bin kişi arasından Alper Gezeravcı seçiliyor.

Aynı uzay programında:

"- 2023'te aya sert inmek ki, olmadı,

- Bağımsız uzay istasyonu kurmak,

- Uzay aracı (roketi, uydusu) üretmek" gibi hedefler var.

Uzay çağı ve şeriat

Geride kalan 250 yılda Sanayi Devrimi'ni kaçıran, günümüzde ancak beyaz eşya ve çeşitli tüketim malları üreten, daha yeni araba üreten Türkiye Uzay Çağı'nı nasıl yakalayacak?..

Uzay Çağı'na ancak akıl, mantık, bilim, evrensel hukuk, temel hak ve özgürlüklerle, yetişmiş beyin gücüyle, dolayısıyla laik Cumhuriyet'le ulaşmak mümkün.

Şeriatla, hilafet özlemleriyle, dinsel taassupla, tarikatlarla Uzay Çağı'nı yakalamak bir yana, sen ancak Orta Çağ karanlığında debelenirsin!..

"İstikbal göklerdedir"

Alper Gezeravcı ne diyor?..

"Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonu için ilk Türk'ün uzaya adım attığı şu anda Yüce Ata'mızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti'mizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün dahiyane sözü:

İstikbal göklerdedir".

Evrensel uygarlığın bireyi olduğunu gösteren biri uzaya attığı ilk adımda "Atatürk ve Cumhuriyet" gerçeğini vurgularken...

Uzay Çağı'nın ancak Cumhuriyet'le bütünleşerek yakalanabileceğini anlatmak isterken...

Bir Alper Gezeravcı'ya bakın...

Bir de, ülkenin çeşitli yerlerinde, hatta adliye binalarında şeriat çığırtkanlığına, hilafet gösterilerine katılanlara, Atatürk'e hakaret edenlere bakın.

Gezeravcı uzayda...

Ötekiler Orta Çağ karanlığında.

Yalçın Doğan kimdir?

Yalçın Doğan, 1965 yılında Alman Lisesi'ni, 1969'da İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesini bitirdi.

Gazeteciliğe 1973 yılında Cumhuriyet'te ekonomi muhabiri olarak başladı. 1981 yılında Cumhuriyet Ankara Temsilciliğine atandı.

1989'da köşe yazarı olarak geçtiği Milliyet'te önce Yayın Koordinatörü, 1999'da Genel Yayın Yönetmeni görevlerini üstlendi. 2003'te Hürriyet Gazetesi'nde sürdürdüğü köşe yazarlığı 2015 yılında sona erdi. O tarihten bu yana T24'te köşe yazarlığına devam ediyor.

Türk Dil Kurumu, Sedat Simavi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'in çeşitli ödülleri yanında, 2014'te yılın en iyi köşe yazarı, Halk TV'nin 'Kırılmayan Kalemler' ödülünü kazanan gazeteciler arasında yer aldı.

Her biri özgün araştırma içeren IMF Kıskacında Türkiye, Dar Sokakta Siyaset, Fenerbahçe Cumhuriyeti, Savrulanlar kitapları ile anılarını derlediği Sussam Susulmaz Yazmasam Olmaz kitaplarını yazdı. Ayrıca, Komünist Enternasyonelde Faşizmin Tahlili başlığı ile yayımlanan Almanca'dan yaptığı bir çevirisi bulunmaktadır. Almanca ve İngilizce bilir.