Bir iddia, bir tartışma, bir kıyameti koparmadır gidiyor. AKP’nin ortaya attığı, CHP’ye yönelik suçlamalar...
“Sandıklarda hile, oy çalma” iddialarıyla başlayan, “seçmen sayısında artışlar, fazla seçmen yazarak, seçim kazanmak” çığlıklarıyla süren suçlamalar...
Özellikle İstanbul’da bitmeyen sayımlar, yeniden ve yeniden sayımlar, seçim biteli on beş gün olmuş, hiç bir demokraside görülmesi mümkün olmayan komediler, “dünya rekoruna imza atan sayımlar...”
Dünyanın en geri ülkelerinde, Afrika kabilelerinde bile çoktan bitmiş olması gereken sayımlar burada hâlâ devam ediyor.
Ve bu işlemler büyük bir pişkinlikle, günde birkaç kez yandaş TV’lere çıkarak yeniden ve yeniden dile getiriliyor. Oralarda da saçma sapan, sözüm ona, “tezlerle” destek vermeye çabalayan “birileri” tarafından savunulma garabetine dönüşüyor.
İşte bir kaç örnek
“Seçmen taşıma, olmayan seçmenleri yazma” suçlamaları var ya...
Önce şu:
Bu iddia seçim öncesinde muhalefet tarafından onlarca kez vurgulanıyor. “İki odalı bir evde 740 seçmen, boş arsada 600 seçmen” gibi fiilen kanıtlanmış örneklerle iktidar uyarılıyor. Türkiye’nin her yerinden bu tip örnekler Meclis’te de dile getiriliyor.
AKP bunlara kulaklarını sürekli tıkıyor. Hatta, Meclis’te kürsüden söylendiğinde, bazı AKP milletvekilleri alaya bile alıyor.
Ve şimdi de, fiili bir kaç örnek, “seçmen sayısı” ile ilgili. Belli seçim bölgelerinde 24 Haziran 2018’de ve 31 Mart 2019’da seçmen sayılarını, artış farkını ve oranını gösteren bir tablo var. Şöyle:
Bunların dışında Hayrat (Trabzon), Akçadağ (Malatya), İnhisar (Bilecik), Sulusaray (Tokat), Köprübaşı (Trabzon), Maden (Elazığ) gibi örnekler de var.
Garip artışlar
24 Haziran 2018 seçimleriyle 31 Mart 2019 seçimleri arasında bazı ilçelerde nüfus hareketlerini gösteren bu tablo biraz garip.
Bir kaç ay içinde bazı ilçelerde bu kadar yüksek seçmen artışı çok dikkat çekici. Bala’da 13.706, Çamlıdere’de 5.960, Mesudiye’de 7.063, Haymana’da 11.324 seçmen artıyor!..
Hele de, ta Türkiye - İran - Irak sınır üçgenine yakın yerdeki Beytüşşebap’da 1.281 seçmen artışı var.
Ve nasıl garip bir tesadüf ki, seçmenlerin arttığı bu yerlerde genellikle AKP, tek tük olsa da, MHP kazanıyor!..
Genel harita
Aslında bu örneklerle yetinmek yanlış.
24 Haziran 2018 ile 31 Mart 2019 arasında, Türkiye çapında seçmen hareketlerini gösteren bir tablo, bir genel harita hazırlamak gerek.
Hatta bir de, seçmen sayılarının arttığı ilçelerdeki ekonomik ve toplumsal hayata bakmak gerek. Ne olmuş da, hangi ekonomik öncelik, hangi çevre, hangi toplumsal değerler, hangi yaşam endeksi, hangi değişim yeni seçmenleri o ilçelerde yaşamaya özendirmiş?..
Ve o yeni seçmenler hâlâ o ilçelerde yaşıyor mu?..
Uğraştıran bir çalışma, tek kişinin yapacağı bir iş değil, bir ekip çalışması gerektirecek ama, “Vehbi’nin kerrakesini” netleştirecek bir analiz.