Bende bir yanlışlık olmalı, İnci Taneleri'ni Bahçeli de beğenmemiş |
Faylar üzerindeki Türkiye'de yaşayan kimse depremi unutup affetmemeli |
Yemek yediğim yazarlardan en az yarısı beş seneye kalmaz hak ettikleri üne kavuşurlar |
Özgür Özel, Tunç Soyer'i affetmedi; Cemil Tugay'ı seçti
Bu Perşembe hava çok güzel. Bu yüzden editörüm Buse ile yazımı Cihangir HomeRoom'dan yazıyorum. Ne var ki 10 binlerin öldüğü 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde, hava istediği kadar güzel olsun, aklımız geçen yıl günlerce enkaz altında kurtarılmayı bekleyen ama ne yazık ki kurtarılamayan insanlarımıza gidiyor. O yüzden önceki kararımıza rağmen biz de yine depremle başlıyoruz çünkü birinci yıl anmasında yaşananlar devletin bu konuda maalesef ne kadar sınıfta kaldığını bir kez daha gösterdi. Her taraf moloz, moloz, moloz... Depremlerin yıl dönümü için Cihangir'den Antakya'ya yardım götürmeye giden Cihangir grubunda Gonzo Haber Ajansı da vardı. Ajans tıpkı diğerleri gibi deprem bölgesinde yapılması gereken şeylerin çoğunun başarılamadığını aktardı. Tabii, bölgede dışarıdan gelenler için otel falan olmadığından otobüslerde, araçlarda yatılıp kalkıldığını ayrıca belirtmemiz gerekmiyor sanırım!
Gonzo Haber Ajansı da depremin birinci yıl dönümünde Antakya'daydı.
Cihangir'den Antakya'ya giden 20 kişilik grupta doktor ve muhtarlar vardı
Genç yazarlarla Yakup'ta
Mine Söğüt'ün iki aydır düzenlediği yazarlarla buluşma yemeklerinden üçüncüsüne ben de davet edildim. Geçen ay düzenlenen yemekte 50 yazar varmış, benim gittiğimde 30 kadardı. Yorgun olduğum için gidemeyecektim ama evden arabayla alıp Yakup'a götürdüler, gece sonunda da eve bıraktılar. Gece sonu dediğim de 22.00... Kişi başı bin TL olan hesabı tabii ki ben ödemedim, onlar ödedi. Hayatım boyunca Yaşar Kemallerle, Adalet Ağaoğlularıyla, Tomris Uyarlarla yiyip içtiğim için genç yazarlarla buluşmak benim için değişik oldu tabii! Birer ikişer kitabı olan sevimli oğlanlar ve genç kızlar... Şimdi birkaç isim yazsam ötekiler küsecek, o yüzden sizi toplu fotoğrafımızla baş başa bırakıyorum. Yalnız eski Radikal çalışanlarından yazar Murat Uyurkulak ile daha sonra birlikte daha küçük bir yemek yemek için sözleştik. Bu arada fotoğrafta göreceğiniz Halil Ergün davetli değildi, tesadüfen oradaydı ve zorla fotoğraf karesine girdi.
Fotoğrafta Oya Baydar'la Feride Çiçeoğlu'nu aramayın, onlar bu ay gelmemişlerdi
(Foto: Figen Şakacı)
CHP'de işler karışık
6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde protesto edilen Lütfü Savaş'ın hâlâ ısrarla aday gösterilmesi CHP'ye çok uzak olan beni bile kızdırdı. Herhalde akıllarını kaçırmış olmalılar ki "Anket yaparız" filan diyorlar. "Atatürk'ün partisi" bu kadar mı çaresiz? Neyse, gelelim memleketim 35,5'a...
Tunç Soyer'in diskalifiye edilmesinden sonra yerine Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın aday olarak açıklanması hemşehrilerimi epey kızdırmış. Mülkiye Doktora grubundan ve Karşıyaka'dan arkadaşım Ali Rıza Avcan'ın yazısının linkini buraya bırakıyorum. Sevabı da günahı da onun!
İzmir CHP'nin kalesi, derler ama ben ANAP'lı ve DYP'li Burhan Özfatura'yı da hatırlarım
Kime bulaşsam pişman oluyorum
Ben tabii hâlâ Türkiye'yi az da olsa demokratik sandığım için zaman zaman ciddi hatalar yapıyorum. Hatırlarsınız bir süre önce Kızıl Goncalar'a bulaştım; RTÜK'te iki hafta program durdurma cezası aldıklarında mahcubiyet duydum. Geçen hafta da eskiden benzediği halde şimdi ideolojik olarak bana hiç benzemeyen Yılmaz Erdoğan'ın İnci Taneleri'ne sataştım. Sataşmaz olaydım... Devlet Bahçeli, İnci Taneleri'nde bir komplo sezdiğini söyleyince gerçekten perişan oldum! O yüzden bu gece oturup bir Hudutsuz Sevda'yı, bir de İnci Taneleri'ni seyretmeye çalışacağım.
Bu arada söylemiş olayım, Hudutsuz Sevda'da "ölü canlar"ın sayısının azalmadığını da görüyorum. Yine de Esra Dermancıoğlu ve Tülay Günal hatrına bakıyorum!
Meğersem İnci Taneleri, Devlet Bahçeli'ye göre erkek egosu değil ideolojik komploymuş,
deyip aradan çekileyim!
"Muhalif" haber kanallarına gelince...
Bir ara yüzde 1 de olsa çalışma ihtimalimin belirdiği KRT TV'ye Halk TV'den zaplayarak gece bir bakayım, dedim. Halk TV'de Barış Terkoğlu ve Şirin Payzın ile konukları DEM Parti'den Saruhan Oluç içimi bayıltmışlardı. Zaten Barış Terkoğlu da "Artık benim kafam çalışmıyor" diye gece boyunca itirafta bulundu. Ve fakaat... KRT TV'de Savaş Kerimoğlu'nun Uyumadan Önce programı beni hayretten hayrete, dehşetten dehşete düşürdü! Bu kadar vasat konuşmalar Tuncay Özkan'ın KRT'sinde bile yoktu sanıyorum. Hani şimdi el değiştirdi ya, Mustafa Sarıgül'ün aldığını söylüyorlar... Günahı söyleyenlerin boynuna!
Sonuçta zaman zaman eleştirsem de Selçuk Tepeli'ye razı oldum
Sıkça Sorulan Sorular
* Cumhuriyet gazetesi ve HomeRoom'dan arkadaşım Gürsel Göncü'nün yayın yönetmenliğindeki #tarih dergisi bu ay "Haşmetli Hünkarım Yetkileri Aşmayalım" kapağıyla çıktı. Bu ara kopan tartışmalar konusunda epey faydalı yazılar var. Gelecek ay da herhalde artık 12 Mart'ı yapar Gürsel Göncü!
* Mahallenin podcast'çisi Eray Özer de "Yeni Haller"de anayasaların tarihi ve önemini anlatmış. Buradan dinleyebilirsiniz.
* Madem o kadar merak ediyorsunuz, hemen söyleyeyim, Hasan Cemal çeşitli badirelerden sonra zatürresini de atlattı. Artık davetlerinizi bekliyor, haberiniz olsun!
* Hafıza Merkezi'nden Murat Çelikkan hâlâ Berlin'den dönemedi. TRT'den eski patronum Esin Talu Çelikkan'ın ona bıraktığı mirası belli ki bitiremedi.
Linkler ve çağrılar
* TRT Radyo 3'ün Çarşamba günü haberlerden sonra saat 12.03'te yayımladığı Müzik Mozaik ve yine Perşembe günü aynı saatte yayımlanan Güney'de Bir Yer programlarını mutlaka dinleyin. Bana dua edeceksiniz... Bu arada, yeni hatırladım, 13 Şubat Dünya Radyolar Günü hepimizi mutlu etsin!
*Hemşehrilerimi yine unutmadım... Yönetmenliğini Uğur Alparslan'ın yaptığı Bizim Köyde Şenlik Vaa! bu akşam saat 20.00'de İzmir Sanat Kültürpark'ta galasını yapacakmış. Çocukluk arkadaşları Nurcan Hemşire ve Murat Öğretmen’in Ege’de bir köye atanmaları ile başlayan bu komedi filmini izlemelisiniz, diye duydum.
Advertorial (!)
* Radikal'de birlikte çalıştığım yazar arkadaşım Pınar Öğünç'ün ilk romanı "Şu Anda Burada Mıyız?", Kolektif Kitap'tan çıkmıştı. 10 Şubat saat 17.00'de Salt Galata'da Seçkin Erdi'nin sorularıyla "İçimizdeki Fosiller, Stresli Orkideler, İş Yaraları" etkinliğinde ilk romanını anlatacakmış. Sakın kaçırmayın...
Müzik önerisi
Bu hafta her zaman yaptığı müzik önerileriyle değil de deprem bölgesinden yükselen koro sesini sizlerle paylaşmak istedim: Antakya Medeniyetler Korosu...
Tuğrul Eryılmaz kimdir?Tuğrul Eryılmaz, kendisini "sadece gazeteci" olarak tanımlıyor. Dünyayı etkileyen 1968 rüzgârı sırasında üniversiteye gitti. 1969 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni (Mülkiye) bitirdi. Bir süre Londra'da öğrenim gördükten sonra Türkiye'ye döndü. Mülkiye'de yüksek lisans eğitiminin ardından Ankara'da TRT Haber Merkezi'nde gazeteciliğe başladı. Bir dönem Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda iletişim dersleri verdi. 12 Eylül 1980 darbesinin ardından üniversiteden ayrıldı. İstanbul'da haftalık Nokta, Yeni Gündem, Tempo ve Sokak dergileriyle Cumhuriyet ve Yeni Asır İstanbul gazetelerinde çalıştı. Ankara, Bahçeşehir, Bilgi, İzmir Ekonomi ve Kadir Has üniversitelerinin iletişim fakültelerinde gazetecilik dersleri verdi. 1996’daki kuruluşundan 2013 yılına dek yaklaşık 16 yıl Radikal İki’nin yayın yönetmenliğini yaptı. “Gazeteci olarak yaptıklarımın çok azından pişmanım. Neyse, ‘önemli’ bir köşe yazarıymışım gibi sizlerin sütunlarından çalmayayım. Bize güvenerek yazı gönderen herkese bol minnettarlık ve sevgiyle…” satırlarıyla Radikal İki'ye veda etti. Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği'nden yargılanan gazeteciler arasında yer aldı; bu nedenle açılan davada 1 yıl 3 ay hapis ve 6 bin lira para cezasına çarptırıldı. Sinema ve dizilerde senaryo ve kurgu danışmanlığı da yapan Eryılmaz, IPS İletişim Vakfı kurucusu ve Yönetim Kurulu üyesi. Rolling Stones ve Marianne Faithfull hayranı. Asya'nın dedesi. |