Tolga Şardan

14 Nisan 2023

Kaymakamlık sınavındaki "mülakat skandalı" iddiası ve Hatay Valisi'nin istifasının perde arkası

Mülakat konusunda ortaya atılan iddialardan birisi, bazı adayların birden fazla kez sözlü sınava alınması. Hatta öyle ki; beş – altı kez mülakata giren aday olduğu ifade ediliyor. Listeye genel olarak bakıldığında yapılan değerlendirmelerde, İlim Yayma grubu ve Menzil cemaatinden referanslı isimlerin de bulunduğu bakanlık kaynaklarınca kaydediliyor

İktidar da muhalefetin ardından seçim vaatlerinde kamuya girişteki mülakat uygulamasının kaldırılacağını açıkladı.

Şu ana kadar pek çok gencin, "kendi kadrolarını kurmak isteyen iktidarın tercih ettiği parametrelere uygun olmadıkları" gerekçesiyle devlet kurumlarının "mülakat sınavlarını kaybettirildikleri" ülkenin bilinen gerçeklerinden.

Kamuda mülakatın kaldırılmasına yönelik ilk açıklamayı 2021'de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu yaptı: "Sözüm söz, bu mülakat belasını kaldıracağız, böyle bir rezalete asla izin vermeyeceğiz. Bu arkadaşlarımızın hakkını da, hukukunu da sonuna kadar destekleyeceğiz ve her türlü hukuki desteği de vereceğiz".

Arkasından bu kez Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı olarak geçtiğimiz günlerde bir kez daha gündeme getirdi:

"Size sözüm söz, devlette liyakatı sağlayacağız. Ve sözlü sınavı kaldıracağız. KPSS'den ne aldıysanız atamasını yapacağız"

Kılıçdaroğlu'nun açıklamasından dakikalar sonra bu kez partisinin seçim beyannamesini açıklayan Erdoğan, aynı vaatte bulundu:

"Kamuya işe alımları, görevin getirdiği zorunluluklar dışında mülakatı kaldırarak, gençlerimizin sınavlardaki başarı sıralamasına göre yapacağız"

Kaymakamlık sınavı

Siyasette mülakat tartışmaları devam ederken, İçişleri Bakanlığı'nın açtığı kaymakamlık sınavını kazananların listesi nihayet açıklandı.

Nihayet dedim, zira Eğitim Dairesi'nce organize edilen sınavın gerçekleşmesi ve kazananların açıklanması nedense epeyce uzadı!

Binlerce gencin başvurduğu yazılı sınavın sonuçları, geçen 16 Ekim'de açıklandı. Toplam 800 kaymakam aday adayı mülakata çağrıldı. Mülakatı geçerek aday olma hakkını kazanacak sayı ise 200'dü.

Yani mülakata çağrılan her dört aday adayından birisi, sözlü sınav sonucu aday olmaya hak kazandı.

İçişleri Bakanlığı'nca oluşturulan özel komisyon tarafından gerçekleştirilen mülakat, 5 Aralık 2022 – 6 Ocak 2023 arasında bir ay boyunca devam etti.

Komisyondaki isimler

Burada bir parantez açayım:

Komisyon; bakanlık Personel Genel Müdürü Fatih Serdengeçti başkanlığında üç kişiden oluştu. İki üye ise yine bakanlık Teftiş Kurulu Başkanı İbrahim Akın ve İller İdaresi Genel Müdürü Selçuk Aslan'dı.

Serdengeçti, mülki idare amiri olduktan sonra Geyim olan soyadını değiştirmişti. Akın, bizzat Süleyman Soylu tarafından Kırşehir Valisi iken Ankara'ya bakanlık merkezinde göreve getirildi. Büyüteç'te daha önce Göç Genel Müdürlüğü bünyesinde duyurduğum Ankara – Kırıkkale – Kırşehir hattındaki vatandaşlık soruşturmasının yürütüldüğü dönemde Kırşehir Valisi olan isim Akın'dı. Aslan ise; Soylu'nun bizzat yakından tanıdığı bir isim. İller İdaresi Genel Müdürü olmadan önce Suriye'deki görev gücünde, Elazığ depremi sonrasında bölgenin afet koordinatörü, Giresun Özel İdare Genel Sekreteri ve Kastamonu'da yaşanan sel felaketinden sonra kentte özel idare genel sekreter vekili olarak görev yaptı.

Parantezi kapayıp kaldığım yerden devam ediyorum.

Üç kişilik komisyon, bir ay boyunca 800 aday adayıyla görüşüp sayıyı 200'e indirdi. Sonuçta 167 erkek, 33 kadın kaymakam adayı belirlendi.

İşte işin önemli tarafı bundan sonra başlıyor. Zira, bir ayda tamamlanan mülakat sonuçlarının açıklanması nedense üç ayı buldu!

Mülakat iddiaları

Bakanlık kaynaklarından edindiğim bilgilere göre, 200 kişilik listenin hazırlanmasındaki gecikme, şimdilerde siyaset sahnesinde tartışılan sözlü sınav ve liyakat konusundan kaynaklandı. Kazananların listesini komisyon başkanı Serdengeçti bizzat oluşturdu.

Tabii Bakan Soylu'ya ulaşan "notlar"ın listenin hazırlanmasında etkili olduğunu söylememe gerek yok sanırım. Ancak ben yine de belirteyim. Bu isimlerin bir bölümüyle ilgili bilgiler mevcut. Mesela halen Mülkiye Başmüfettişi olarak merkezde görev yapan bir valinin kızı sınavı kazandı. Yine AKP'de siyaset yapan ve AKP iktidarında bürokraside görev alan bazı isimlerin yakınları da kazananlar arasında yer aldı.

Mülakat konusunda ortaya atılan iddialardan birisi, bazı adayların birden fazla kez sözlü sınava alınması. Hatta öyle ki; beş – altı kez mülakata giren aday olduğu ifade ediliyor.

Listeye genel olarak bakıldığında yapılan değerlendirmelerde, İlim Yayma grubu ve Menzil cemaatinden referanslı isimlerin de bulunduğu bakanlık kaynaklarınca kaydediliyor.

Ayrıca, kaymakam adaylığı sınavının açıklanma tarihinin, İçişleri Bakanı Soylu'nun genel seçimlerdeki milletvekili adaylığının kesinleşmesiyle örtüşmesi, tamamen tesadüften ibaret olsa gerek!

Hatay Valisi'nin görevden alınması

İçişleri Bakanlığı'nı ilgilendiren gündemdeki diğer konu ise Hatay Valisi iken AKP'den aday olmak için istifa eden Rahmi Doğan'ın aday listelerine konulmaması.

Bu konuda siyaset eksenli değerlendirmeler, hafta sonundan bu yana konuşuluyor.

Ancak sürecin bir de İçişleri Bakanlığı boyutu var.

Ayrıntılara geçmeden önce birazdan okuyacağınız olaylar zincirinin taraflarının herhangi birisinin yanında olmadığımın altını çizeyim. Sadece edindiğim bilgileri paylaşıyorum.

Doğan'ın siyaset gerekçesiyle istifa etmesi sürecin görünen yüzü. Perde arkası daha farklı.

Bakanlık kulislerine yansıyan bilgilere göre, Doğan'ı istifaya götüren süreç, deprem sonrasında İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ile arasında yaşanan bir dizi olayla başladı.

Yeri gelmişken; Doğan'ın İlim Yayma Cemiyeti kadrosundan olduğunu belirteyim.

İddiaya göre, Doğan ile deprem sonrasında sahada görev alan Çataklı arasında sıkıntılı günler yaşandı.

Sıkıntının devamında Çataklı'yla deprem sonrasındaki bazı çalışmalarda ters düşen Doğan, Bakan Yardımcısı'na sert tepki gösterdi.

Hatta öyle ki, Doğan bölgede bulunan Bakan Soylu ile görüşerek Çataklı ile kendisi arasında bir tercihte bulunmasını istedi. Bakan Soylu'nun, ortamı yatıştırmak istemesine rağmen Doğan geri adım atmadı.

Seçimler öncesinde Soylu'nun teşkilat içinde sorun yaşandığı havasını vermemek amacıyla sessiz sedasız çözmek istediği problemin devam etmesi, Doğan'ın seçimlerde aday olma yolunu seçerek valilik görevinden istifasıyla sonuçlandı.

İstifanın ardından Hatay'a henüz yeni bir vali ataması yapılmadı. Vali Yardımcısı Oğuzhan Bingöl vali vekili olarak göreve devam ediyor.

İstifa eden Vali Doğan ise aday olamaması nedeniyle yeniden devlet görevine dönebilecek. Doğan, yeni bir valiler kararnamesinde aktif valiliğe gerilmemesi halinde merkezde Mülkiye Başmüfettişi kadrosuyla kamu görevine devam edecek.

Tolga Şardan kimdir?

Tolga Şardan, 1988'de yerel yayımlanan Ankara Ulus Gazetesi'nde mesleğe başladı. 1989'dan 2018'e kadar Milliyet gazetesinde polis muhabirliği, Ankara Temsilci Yardımcılığı ve köşe yazarlığı yaptı. 

Haber ve yazılarıyla, 1992'den itibaren Çetin Emeç, Muammer Yaşar Bostancı, Abdi İpekçi'nin adını taşıyan gazetecilik ödüllerini aldı. Yanı sıra, haberleri Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Spor Yazarları Derneği'nce ödüle layık bulundu. 

Ayrıca, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nce verilen 2021 Yılı Basın Özgürlüğü Ödülü'nün sahibi oldu. 

Şardan, 2019'da Doğan Kitap'tan yayımlanan "Komonist Masası'nda Nazım Hikmet" adlı araştırma dalındaki kitabını kaleme aldı. 

2019'dan bu yana T24'te çoğunlukla güvenlik konularını ele aldığı Büyüteç adlı köşeyi yazıyor.