Tolga Şardan

16 Ağustos 2019

Feriköy Mezarlığı’ndaki ayıp ve Anka Park’ın teleferiği

Ankara’da büyükşehir belediyesinin el değiştirmesi, geçmişte yapılan iş ve işlemlerin yeniden incelemeye alınmasını zorunlu kıldı. İnceleme altındaki yerlerden biri de Ankaralıların bildiği adıyla Anka Park, yeni adıyla Wonderland

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde başkanın makam odası…

Başkentteki seçimin galibi Mansur Yavaş’ın yeni görevine başlamasına henüz bir saat var.

İktidar partisi AKP’de yaşanan tartışmalı süreç sonrasına Melih Gökçek’ten “başkanlık koltuğu”nu devralan Mustafa Tuna; mazbatasını alan Mansur Yavaş’a makamını devretmek için odasında bekliyor.

O sırada odanın kapısının açılmasıyla belediyenin üst düzey bir yetkilisi elindeki dosyayla birlikte içeri giriyor.

Elindeki dosya, Gökçek döneminde gerçekleştirilen bir ihaleyle ilgili soruşturmayı konu alıyor.

Kısa süren görevi sırasında aynı siyasi gelenekten olmasına karşın zaman zaman Gökçek’le karşı karşıya gelen Tuna, kendisinden önceki dönemle ilgili dosyayı incelerken, gözü sonuç bölümüne takılıyor.

Bizzat söz konusu ihalede “sıkıntı” olduğunu bilmesine karşın gelen raporun “süreci aklayan” bir görüş taşıdığını görünce muhatabına “imzalamıyorum, yeni gelen baksın” diyerek dosyayı imzalamadan getiren yetkiliye geri veriyor.

Görevde kaldığı süre içinde başkente katkıları olan Tuna, böylelikle eskiden kalan Anka Park’la ilgili sorunlu bir ihaleyi aklamadan makamından ayrılarak Ankara’yı halefi Yavaş’a teslim ediyor.

***

Ankara’da büyükşehir belediyesinin el değiştirmesi, hiç kuşku yok ki geçmişte yapılan iş ve işlemlerin yeniden incelemeye alınmasını zorunlu kıldı.

Hele ki yıllarca Ankara’ya hükmeden Melih Gökçek’in yaptıkları “zamanaşımı” dikkate alınarak tek tek inceleniyor.

İnceleme altındaki yerlerden biri de üzerinde uzun süre çalışılmasını gerektiren Ankaralıların bildiği adıyla Anka Park, yeni adıyla Wonderland.

Atatürk’ün bizzat kendisinin para ödeyerek aldığı ve ölümünden önce Hazine’ye bağışladığı Gazi Orman Çiftliği’nin talan edilmesi işlemleri sırasında hayata geçirilen Anka Park projesinin, “Dünya’nın sayılı tema eğlence parkları” arasında yer alacağı bizzat Gökçek tarafından açıklanmıştı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi bu projeye önemli miktarda bir kaynak yatırdı. Hatta yerel kaynakların tükenmesi sonrasında yurt dışından kredi buldu.

Gökçek’ten sonra göreve gelen Tuna, zor bela parkın işletmesini bir firmaya verebildi.

Şimdilerde “Wonderland Eurasia” adıyla faaliyete başlayan parkı gezenler ya da yanı başındaki Ankara – İstanbul karayolunu kullananların dikkatini teleferik sistemi çekiyordur.

İvedik metro istasyonundan parka ulaşmak isteyen veya parkı havadan gezmek isteyecek ziyaretçiler için projelendirilen teleferik sistemi halen kullanım dışı maalesef.

Park, sorunlu şekilde hizmet vermeye başlasa da, henüz çalıştırılamayan teleferik sistemindeki metrelerce yüksekteki direkler “hilkat garibesi” biçiminde ziyaretçileri karşılıyor.

Teleferik sistemi, hem sadece parkın içinde değil, yine Atatürk Orman Çiftliği arazi içinde kalan doğu istikametindeki hobi bahçelerinin içine alacak şekilde 2-3 kilometrelik bir hatta inşa edilecekti.

Ancak, teleferik sistemi yerine sadece direkleri var.

Anka Park’taki bu teleferik sistemini kapsayan ihale ve parkla ilgili diğer ihaleler Yavaş’ın oluşturduğu komisyonca inceleniyor.

Atıl durumdaki teleferik ihalesinin kimi zengin ettiği konusunda kulislere düşen bazı bilgiler var.

İddialara göre, teleferik ihalesini alan firmanın sahibi, Ankara’nın ünlü bir iş insanı. Aynı zamanda AKP’de siyaset yapıyor ve Gökçek’e çok yakın isimlerden.

Öyle ki, söz konusu teleferik ihalesi tamamlanmadan, aynı çerçevede yeni bir teleferik ihalesi yapılarak aynı firmaya usulsüz ödemeler yapılıyor.

İşte, Yavaş’ın selefi Tuna’nın kapatılmasına onay vermediği ihale dosyası bu konuyla ilgili.

Şimdi bu dosya yeniden açıldı ve mercek altına alındı. Görevlendirilen belediye müfettişleri, her iki ihale sürecini ve yapılan usulsüz ödeme iddialarını didik didik ediyor. Yakında bir şeyler çıkabilir bu dosyadan.

Eskilerin deyimiyle, “bu hamur daha çok su çekecek…”

Feriköy Mezarlığı’ndaki ayıp

Beşiktaş’a ve Türk sporuna katkıları nedeniyle Beşiktaş’ın rakiplerinin bile takdir ettiği “Efsane spor adamı” ve Beşiktaş’ın Onursal Başkanı Süleyman Seba’nın ölüm yıldönümüydü bayramın üçüncü günü.

Aramızdan ayrılışının beşinci yılında Seba’yı anmak için Feriköy Mezarlığı’na gidenler, efsane başkana yapılan vefasızlıkla yüzleştiler.

Ne yönetimden, ne Beşiktaş’la marka olmuş eski / yeni futbolculardan, ne de kulüpten hiç kimse yoktu kabir başında.

Sadece iki isim vardı: Futbol Takımı Direktörü Ali Naibi ve yardımcı teknik adam Gökhan Keskin.

Oysa “O” hayatını Beşiktaş’a adamıştı. Yaşamının her anında vardı Beşiktaş. Başkanlığı süresince kulüp tarihinde olmayan başarıları yaşatan 7’den 70’e herkesin Süleyman Abisi’ne böyle mi yapılmalıydı?

Yazık !

“Süleyman abi” adını ağzından düşürmeyen Başkan Fikret Orman ve yönetimindeki kurulundaki isimlerin umarım geçerli bir sebepleri vardır.

Yeri geldiğinde Beşiktaşlı duruşundan söz eden yönetimin, adı geçtiğinde yere göğe koyamadığı Seba’ya bu vefasızlığı yapmasındaki gerekçeyi en kısa süre içinde açıklaması gerekmektedir.

Son dönemde kulüp içinde yaşananlarla karne notu iyice düşen Fikret Orman ve yönetiminin, Feriköy Mezarlığı’nda yaşanan ayıptan sonra “kanaat notu” da düştü.