Eski Başbakan Yardımcısı, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Konseyi üyesi AKP’li Bülent Arınç’ın açıklamaları sonrasında “FETÖ’yle mücadele” tartışmaları bir kez daha alevlendi.
FETÖ’nün henüz bitmediği, örgüt kadrolarının eskisi kadar olmasa da halen “canlı” ve “motive” olduğu yönündeki tartışmalar da sürüyor.
Özellikle 15 Temmuz sürecinin ardından örgütün gerek sivil uzantıları, gerekse asker ve kamu personeli olan üyelerini tespit etmek amacıyla savcılıklar gözetimindeki operasyonlar devam ediyor.
Soruşturmacı kurumlar, son dönemde kamu kurumları ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nde yuvalanan FETÖ mensuplarının ortaya çıkarılmasına yoğunlaşırken, örgütün sivil kanadının da boş durmadığını ortaya koyan bilgilere ulaşılıyor.
Henüz deşifre edilememiş FETÖ’cülerin, “renklendirme” adı verilen çalışmayla zaman içinde farklı dini grup ve yapıların içinde sızdıkları, böylelikle hem gizlenme olanağına kavuştukları, hem de barındıkları yeni yapılanma içinde görünüp aslında FETÖ lehine çalışmalar yaptıkları biliniyor.
***
Yapılan operasyonlara karşın, çoğunlukla Anadolu’nun farklı köşelerinde örgütün, sessiz ve derinden çalışmalarını sürdürüp nefes almaya çalıştığı tespit edilmiş durumda.
FETÖ’nün, Türkiye’deki kadrolarının canlı tutulması ve daha önemlisi örgütten kopuşların engellenmesi amacıyla günümüz itibariyle ülke içinden ve dışından toplamaya devam ettiği paraların değişik kentlerde dağıtımını ABD’den organize ettiği ortaya çıkarıldı.
Aldığım bilgilere göre; Adana Emniyeti, bu konu üzerinde bir süredir çalışmalarını yürütüyor.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinesinde yürütülen yeni çalışma, ilk olarak Adana’da FETÖ’yle bağlantısı olduğu tespit edilen bir kadına 15 bin lira vermek üzereyken bir kişinin gözaltına alınmasıyla iki ay önce başlatıldı.
Gözaltına alınan şüphelinin ifadesinden yola çıkan savcılık ve polis, örgütün finans sorumlularından Abdullah Kurt’un izine ulaştı. Kurt, geçtiğimiz günlerde Malatya’da yakalanarak Adana’ya getirildi. Kurt’un verdiği bilgiler sonrasında, FETÖ’nün 2016’dan başlayarak bugüne kadar ülke genelinde belirlenen ve ihtiyacı olan örgüt kadrolarına para yardımında bulunduğu belirlendi.
Yapılan tespitler ışığında, FETÖ’nün Türkiye’deki kadrolarına maddi destek vermesiyle ilgili organizasyonun başında Uğur Özdemir adlı örgüt yöneticisinin bulunduğu anlaşıldı. Malatya’da yakalanan Abdullah Kurt’un Özdemir’e bağlı olarak görevlendirildiği ve para trafiğini yönettiği tespit edildi.
ABD’nin New Jersey bölgesinde yaşadığı saptanan Özdemir’in, aynı zamanda şirket sahibi olarak kayıtları bulunan Kurt’a zaman zaman verdiği talimatlarla, Türkiye’de örgütün finans kaynağı olan iş insanlarından “kuryeler” aracılığı ile para topladığı, toplanan paraların ise “dağıtıcılar” olarak tanımlanan örgüt üyelerince, belirlenen ihtiyaç sahiplerine nakit olarak elden teslim ettikleri ortaya çıkarıldı.
Yoğun olarak, eşleri yurt dışında veya cezaevinde bulunan kadınlara yapılan yardımlar için gereken paraların çoğunlukla döviz olarak toplandığı, ancak lira olarak dağıtıldığı, dağıtılan kişilerin kayıtlarının ise Abdullah Kurt’ta bulunduğu görüldü.
***
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinesinde yapılan soruşturmada iki arı aşamada örgütün finans sorumlusu Kurt’un da yer aldığı toplam 51 şüpheli gözaltına alındı. Şüpheliler arasında kuryeler ve dağıtıcıların yanında örgüte para desteğinde bulunan iş insanları bulunuyor.
Her iki operasyon, Adana merkezli olarak Samsun, Kayseri, Hatay, İzmir, Ankara, İstanbul, Antalya, Osmaniye, Kahramanmaraş, Bursa, Malatya, Tekirdağ ve Mersin’in aralarında bulunduğu 28 farklı kentte gerçekleştirildi.
Tutuklanan şüpheli Kurt’un kendi ifadesiyle yaklaşık 4 milyon liralık para dağıttığını söylediği belirtiliyor.
Özdemir’in Türkiye’ye verdiği talimatlarla kuryelerin in insanlarından ortalama 10 bin – 50 bin dolar arasında para aldığı, ihtiyaç sahiplerine ise ortalama 1000-2000 lira arasında para yardımı yapıldığı belirlendi. Ancak, örgütle bağı olan bazı kişilere ise konumlarına ve ihtiyaçlarına göre fazla para teslimi gerçekleştirildiği gün ışığına çıkarıldı.
İhtiyaç sahiplerinin ise, FETÖ’nün ABD, Kanada, Fransa, Belçika, Almanya, Danimarka, Ukrayna ve Mısır gibi 11 ülkede yaşayan 16 ayrı imamı tarafından hazırlanarak Abdullah Kurt’a mesajlarla iletildiği, ödemelerin bir plana göre yapıldığı saptandı.
Gözaltına alınan ve tutuklanan şüphelilere ait para hareketlerini ortaya koyacak MASAK raporlarının gelmesiyle birlikte soruşturmanın genişlemesi bekleniyor.
***
Adana merkezli yürütülen soruşturmadan anlaşılacağı gibi, yurt dışı ve yurt içindeki organizasyonları aksamadan devam eden FETÖ halen varlığını koruyor.
Binlerce kişi deşifre edildi şimdiye kadar. Ancak, hâlâ gerçek kimliğini gizlemeyi başaran “renklendirme”ye giren örgüt mensuplarının bulunduğu değerlendiriliyor.
Bu nedenle, “FETÖ bitiyor” ya da “FETÖ’nün sonu geldi” gibi değerlendirmeler, yeni soruşturmalar ve operasyonlar ışığında boşa düşüyor.