Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis bugün Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret ediyor.
Saat 16:00 sularında başlayacak ikili ve heyetlerararası görüşmelerden ve iki liderin basına yapacakları açıklamalardan sonra Miçotakis, Cumhurbaşkanının ifadesiyle, “ Türk misafirperverliğinin nadiren rastlanan” akşam yemeğinden sonra Atina’ya geri dönecek.
Bu birkaç saatlik görüşmede Türk/Yunan ilişkilerinde esen ılımlı rüzgarların devamı için başka neler yapılabileceği; bundan sonra atılacak olumlu adımlarla ilgili karşılıklı öneriler; iki ülkeyi zaman zaman krizlere sürükleyen anlaşmazlık konularının giderilebilmesi için gerekli ortamın hazırlanması gibi konuların ele alınması bekleniyor.
Gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunan Kathimerini gazetesinde; gerekse Başbakan Miçotakis’in Milliyet gazetesinde aynı gün yayınlanan mülakatlarında sorunların barışçıl ve uluslararası hukuk çerçevesinde çözümünden yana oldukları vurgulandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “önyargıların ördüğü duvarların yıkılmasını gerektiğinden”; Uluslararası Deniz Hukukunun öngördüğü gibi kıyıdaş ülkelerin her alanda işbirliğini sağlanması gerektiğinden; oldu bittilerin kabul edilemeyeceğinden; iki ülke arasında Ege ve Doğu akdeniz kaynakları anlaşmazlıkların ikili düzeyde giderilememesi durumunda bir paket halinde Uluslararası Adalet Divanına götürülmesinden yana olduğundan...” söz etti.
Miçotakis de “olası kriz anlarında bile iletişim kanallarının açık tutulmasını; Ege ve Doğu Akdenizde anlaşamadığımız anlaşmazlıkların medeni bir biçimde ele alınması gerektiğinden; örneğin Deniz Yetki Alanlarının ikili düzeyde belirlenememesi durumunda tarafların Uluslararası Adalet Divanına götürülmesinden yana olduğundan...” söz etti.
Her iki liderin mülakatlarında “kriz istemedikleri; birbirilerine tehdit oluşturmadıkları; geçen aralık ayında Cumhurbaşkanının Atina ziyareti süresinde imzaladıkları Atina anlaşması ile ilişkilerin düzelmesi açısından büyük ve önemli bir adım atıldığı; bunun daha da ilerletilmesi için çalışmaya hazır oldukları” konularda aynı görüşleri paylaştıkları gözlendi.
Miçotakis’in Ankara ziyaretinden hemen dört gün önce Kariye müzesinin (Chora Manastırı) ibadete açılmasını “Miçotakis’in Ankara ziyaretinin provoke edildiği” iddiasını manşetlerine taşıyan Yunan basınına ve muhalefet partilerinin Miçotakis’e “Ankara ziyaretini iptal etmelisin!” çağrılarına kulak asmayan Miçotakis, “yersiz” olarak gördüğü Kariye müzesinin camiye dönüştürülmesinden dolayı uğradığı hayal kırıklığına rağmen Ankara ziyaretini iptal etmeyeceğini; kaldı ki bu konuyu iki ülke arasında yapılan yaklaşım çabalarına hizmet etmediğini; Cumhurbaşkanı RT Erdoğan’a bizzat ileteceğini” açıklamıştı.
Miçotakis’in, “9 Haziranda yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine rağmen Ankara ziyaretini iptal etmemekle Türk-Yunan ilişkilerinin girdiği huzurlu yörüngenin tehlikeye atılmasını arzu etmediğini göstermiş olduğu” yorumları yapıldı.
İş insanları ve akademisyenler liderlerin birkaç adım önünde...
Miçotakis’in Ankara ziyaretinden hemen birkaç gün önce Atina’nın yeni seçilen Belediye Başkanı Haris Doukas, AB ülkeleri Belediye başkanları toplantısı çerçevesinde İstanbul’da İBB başkanı Ekrem İmamoğu ile yakın bir dostluk geliştirdi.
Hemen ardından yine İstanbul’da İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un canlı; ve Yunan Dışişleri Bakan yardımcısı Kostas Frangoyannis’in video mesajlı konuşmalarıyla açılışı yapılan “Türk-Yunan Medya ve Akademi Forumu Paneli” düzenlendi.
Kendi hükümetlerini temsil eden her iki konuşmacı da Miçotakis’in Ankara ziyaretinin öneminden bahsetti; Türk ve Yunan halklarının huzuru ve bölgedeki istikrar ve barışın korunması için başlatılan çalışmaların arkasında durdukları ve yaklanan ivmenin kaçırılmaması gerektiği gibi olumlu ve ümit verici olduğu mesajlarını verdiler.
Panelde söz alan iş insanları ve akademisyenler ise kendi alanlarında yaptıkları işbirliklerinin, hükümetlerinin çok daha önünde olduklarını gösterdiler.
Mesela, Polat Grubu yönetim kurulu Başkanı Adnan Polat, her iki ülkenin rüzgar enerjisinden yararlanmak amacıyla 2004’lerde Yunan meslekdaşlarıyla geliştirdikleri projelerin kendi hükümetleri tarafından ret edildiğini; oysa Girit adasından kuzey Egedeki yunan adalarına kadar rüzgar türbinlerinin yerleştirilmesini ve Egenin her iki yakasına elektrik sağlanmasını öngören bu gibi ortak projelerin, Egenin kirlenmesine yol açan petrol yakıtlarından arındırılmasına da katkıda bulunacağını dillendirdi. Polat ilişkilerin düzelmeye yüz tutmasıyla bu projenin hayata geçirilmesi için kolların yeniden sıvanacağını söyledi.
Konuşmacılardan iş insanı Byron Nikolaides ise iki ülke arasındaki güvensizlik duygularının; biribirlerine kuşku ile bakmalarının sona ermesi gerektiğinden söz etti. Yani lafı bir bakıma ülke yöneticilerine “bizi rahat bırakın işbirliği yapalım” demeye getirdi.
Midilli Belediye Başkanı Panayottis Hristofas, kapıda vize işlemlerinin Türk turistlerin Yunan adalarına gelmelerini kolaylaştırmasından hem sayıca artan Türk vatandaşlarını hem de ada sakinlerini memnun ettiğini; Türk ve Yunan halklarının bu gibi girişimlerin desteklenmesini arzu ettiklerini söyledi.
Aegean Airlines Türkiye temsilcisi Maria Sarafoğlu da Türkiye’ye gelen Yunan turist sayısının geçen yıllara oranla büyüdüğünü; Yunanistan ile Türkiye arasında yapılan günlük uçak seferlerinin sayısının 10’a çıkmış olmasından Türk ve Yunan halklarının biribirini tanıması açısından önemini vurguladı.
REDs Marketing Greece CEO’su İoanna Dretta ise Türkiye ile Yunanistan’ın yabancı turistlerin vazgeçilmez destinasyonu olduğunu anımsattı ve Amerika, Çin, Japonya gibi avrupaya uzak kalan ülkelerden gelecek turistler için örneğin İstanbul-Atina-Selanik- Roma gibi hem antik dünyada hem de imparatorluklara ev sahipliği yapan şehirlere ortak geziler düzenlenmesi gibi projelerde Türk-Yunan işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Ülke yöneticilerinin huzur içinde yaşamayı ve işbirliği yapmayı arzu eden kendi halklarına kulak vermeleri ümidiyle...