Osman Ulagay

23 Mayıs 2023

Ekonomide Erdoğan krizine doğru

Sözün bittiği yerdeyiz sanki. En azından ben, kemale ermiş yaşımda bunu fazlasıyla hissediyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2018 yılından itibaren ısrarla sürdürdüğü, TC Merkez Bankası'nın politika faizini düşük tutarak ekonominin büyüme hızını artırma politikası, tam da seçim yılında, Türkiye ekonomisinin bütün dengelerini altüst etmiş görünüyor. Seçim gününe kadar bu politikada ısrar ederek ekonomiyi çok boyutlu bir çıkmazın içine sürüklemiş olan Erdoğan'ın geçen hafta CNN International muhabirine bu yolda ilerlemeye devam edeceğini söylemesi ekonomi çevrelerindeki kaygıları daha da artırdı.

Muhalefet partilerinin ekonomi kurmayları, Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turu öncesinde, iktidarın değişmesi halinde ekonomide devralacakları enkazın altında kalmamak için çok dikkatli davranmak zorunda olduklarını vurguluyordu. Buna karşılık Erdoğan'ın devre dışı kalması halinde, uluslararası finans kuruluşlarının Türkiye'ye bakışının derhal değişeceği ve en büyük sorun olan dış kaynak akışının kısa sürede canlanabileceği beklentisi vardı onlarda. Akılcı politikalarla dış dünyanın güveni sağlanarak olası bir krizin hafifletilmesi mümkün görünüyordu.

Ekonomi çok ağır bir krize gebe

İktidarını koruma konusunda hayli mesafe almış görünen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, adıyla anılacak büyük bir ekonomik krizi önlemek için kendinden beklenmeyen bir adım atması hâlâ gündemde mi bilmiyorum ama ekonomimizi büyük bir çıkmaza sürükleyen düşük faiz takıntısında ısrar etmesi halinde çok boyutlu bir krize sürükleneceğimiz kesin görünüyor.  

Faizleri aşağı çekmeme konusundaki inadın sürdürülmesi ve ekonominin her gün değişen keyfi düzenlemelerle şaşkına çevrilmesi ekonominin bütün oyuncularını bıktırmış durumda. Herkes acemi doktorun yeni fiyaskosunu bekliyor ve ne yapacağını bilmiyor. Yanlış yanlışı doğuruyor ve riskler büyüyor

Sorular soruları doğuruyor

Bu ortamda hemen akla geliveren sorular şunlar:

Sözün bittiği yerdeyiz galiba

Bu ortamda her soru yeni bir soruyu doğuruyor. Kendisi gibi düşünmeyen herkesi sürekli olarak aşağılamaktan zevk duyan bir liderin iktidarını korumaya yakın göründüğü bir ortamda biraz da zorlanarak yazdım bütün bunları. Aslında sözün bittiği yerdeyiz sanki. En azından ben, kemale ermiş yaşımda bunu fazlasıyla hissediyorum.

Osman Ulagay kimdir?

Osman Ulagay, İstanbul'da sanayici bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Robert Kolej Lisesi'ni ve daha sonra Boğaziçi Üniversitesi'ne dönüşen Robert Kolej Yüksek Okulu'nun ekonomi bölümünü bitirdi.

İngiltere'de, Manchester Üniversitesi'nde "Kemalizm ve Ulusal Kalkınma" konulu tez çalışmasıyla siyasal bilimler dalında master derecesini aldı. İngiltere'de bulunduğu dönemde Cumhuriyet gazetesine gönderdiği "İngiltere Mektupları" ile gazeteciliğe ilk adımını atan Ulagay, Türkiye'ye döndüğünde Cumhuriyet gazetesiyle ilişkisini sürdürdü. 1981'de Ekonomi Servisi Şefi olarak Cumhuriyet'te çalışmaya başladı, ekonomi sayfasını yönetmenin yanı sıra, haftalık söyleşilerle ve köşe yazılarıyla ekonomi gazeteciliğinin gelişme sürecine katkıda bulundu.

1992 yılında Cumhuriyet'ten ayrıldıktan sonra köşe yazarı olarak Sabah gazetesine geçti. Köşe yazarlığını 1993'ten itibaren Milliyet gazetesinde sürdürdü.

2013 yılında Dünya gazetesinde ekonomi yazılarına başladı. Bir dönem T24'te de yazdıktan sonra Mayıs 2016'da, 24 yıl aradan sonra Cumhuriyet gazetesine döndü, ancak kısa bir süre sonra ayrıldı. Bu süreçte Dünya gazetesindeki yazılarına devam etti.

Osman Ulagay, gazete yazılarının yanı sıra çok sayıda kitap çalışmasına imza attı. "Küreselleşme Korkusu ve 2001 Krizi" adlı kitabıyla 2001 yılında Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü'nü kazandı.

Kitapları

- Küreselleşme Korkusu ve 2001 Krizi

24 Ocak Deneyimi Üzerine

Özal Ekonomisinde Paramız Pul Olurken Kim Kazandı Kim Kaybetti?

Özal'ı Aşmak İçin

Enflasyonu Aşmak İçin

- Krize Adım Adım / Günah Sayılan Kehanet

Aklınla Uçur Beni

Küreselleşme Korkusu

Quo Vadis? Küreselleşmenin İki Yüzü

- Küresel Çöküş ve Kapitalizmin Geleceği

- Hedefteki Amerika / 11 Eylül Şoku

Tepki Cephesi / Piyasa İmparatorluğuna Karşı AB-Türkiye Yol Ayrımı

AKP Gerçeği ve Laik Darbe Fiyaskosu

- Türkiye Eskisi Gibi Olmayacak

Türkiye Kime Kalacak / Başbakan'ın Yazdırdığı Kitap

- Dünya Trump'a mı Kalacak?