Mehmet Şimşek-Yalçın Karatepe
Türkiye ekonomisinin yönetiminde belirleyici konumda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile CHP’nin gölge ekonomi bakanı olarak takdim edilen Prof. Dr. Yalçın Karatepe arasında dün yapılan uzun görüşme sonrasında, Prof. Karatepe’nin medya mensuplarına yaptığı açıklamaların önemli bir bölümünü dinleme fırsatını buldum, dün bu yazıyı yetiştirmeye çalışırken.
Prof. Karatepe, mevcut iktidarın yıllara yayılan partizanca icraatını geniş bir çerçevede değerlendirirken, bugün şikayet konusu olan ve muhtemelen iktidara oy kaybettiren uygulamaların, yanlış politikaların kaçınılmaz sonucu olduğunu da anlattı. Karatepe, bu politikalarla ve uygulamalarla yola devam etmenin önümüzdeki dönemde ekonomideki çıkmazları derinleştireceğine de dikkat çekti.
Prof. Karatepe’nin bu önemli noktalara dikkat çekerken, önümüzeki dönemde iktidar ile muhalefet arasında yapıcı bir diyalogun kurulabilmesi için yapılması gerekenleri saymaya gerek duydu mu, doğrusu hatırlamıyorum ama bu izlenimi edinmediğimi söyleyebilirim.
Öte yandan, Sayın Şimşek’in Karatepe’nin eleştirilerine nasıl cevap verdiğini de duymadım. Bütün bunları dinledikten sonra geleceğe dönük bir değerlendirme yapmanın daha yararlı olacağını düşünüyorum.
Bu tabloda ortaya çıkabilcek en büyük tehlike, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin ve Sayın Erdoğan’ın ekonomiyi siyasetin aracı olarak kullanma alışkanlığını sürdürmesi olabilir. CHP’nin de bu yola girmek istemesi de benzer bir sonuç verebilir.
Osman Ulagay kimdir?Osman Ulagay, İstanbul'da sanayici bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Robert Kolej Lisesi'ni ve daha sonra Boğaziçi Üniversitesi'ne dönüşen Robert Kolej Yüksek Okulu'nun ekonomi bölümünü bitirdi. İngiltere'de, Manchester Üniversitesi'nde "Kemalizm ve Ulusal Kalkınma" konulu tez çalışmasıyla siyasal bilimler dalında master derecesini aldı. İngiltere'de bulunduğu dönemde Cumhuriyet gazetesine gönderdiği "İngiltere Mektupları" ile gazeteciliğe ilk adımını atan Ulagay, Türkiye'ye döndüğünde Cumhuriyet gazetesiyle ilişkisini sürdürdü. 1981'de Ekonomi Servisi Şefi olarak Cumhuriyet'te çalışmaya başladı, ekonomi sayfasını yönetmenin yanı sıra, haftalık söyleşilerle ve köşe yazılarıyla ekonomi gazeteciliğinin gelişme sürecine katkıda bulundu. Kitapları - Küreselleşme Korkusu ve 2001 Krizi - Küreselleşme Korkusu - Küresel Çöküş ve Kapitalizmin Geleceği - Türkiye Kime Kalacak / Başbakan'ın Yazdırdığı Kitap |