Melih Gümüşbıçak

18 Ağustos 2024

Ligde ilk deplasman, ilk puan kaybı

Hiç kuşkusuz Sarı Lacivertli Takım her geçen gün üzerine koyarak Mourinho’nun istediği takım haline gelecektir. Ama nedense bizim ülkemizde genellikle bunun transferle olacağına dair yaygın bir kanı var. Oysa şu anda gönderilmek istenenler daha geçen sene büyük umutlarla gelenler değil midir?

Trendyol Süper Lig’in 2. haftasında Göztepe ile Fenerbahçe, Gürsel Aksel Stadı’nda karşılaştı (Fotoğraf: AA)

Mourinho’lu Fenerbahçe 4’ü Avrupa Kupası olmak üzere 6 resmi maçı geride bıraktı. Bu 6 maçın sadece birini kaybetti, o maçta da bütün goller sarı lacivertli oyunculardan geldi. Şampiyonlar Ligine veda ettikten sonra asıl hedef olan ligde ilk deplasmanına İzmir’de Göztepe karşısına çıktı. Sakatlıkları nedeniyle forma giyemeyen iki kritik isim Fred ve Ferdi, Mourinho’nun İzmir kadrosunda yer alıyordu ama her ikisi de maça kulübede başladı.

Maç önü kadrolar belli olduğunda Fenerbahçe on birinde, Dzeko ve En-Nesyri’yi birlikte görünce Sarı Lacivertlilerin çift santraforlu 4-4-2 gibi bir düzende oynayacağını düşünenlerin sayısı bir hayli fazlaydı. Oysa öyle olmadı. 4-3-3 dizilişiyle oynadı genellikle Fenerbahçe. Kalede Livakovic... Dörtlü savunmanın Sağında Osayi-Samuel, solunda Oosterwolde, stoperde Becao, Çağlar ikilisi. Orta üçlünün sağında Tadic, solunda Szymanski, göbekte İsmail. Hücumda da En-Nesyri sağ kanatta, Saint-Maximin sol kanatta ve ortada da Dzeko düzeniyle başladı Sarı Lacivertli Takım maça.

Neredeyse ilk yarı boyunca beklenen oyunu oynayamadı Fenerbahçe. Üstelik ilk yarım saat geride kalmıştı ki Göztepe Romulo ile topu ağlara gönderdi ancak VAR uyarısıyla ağlara giden bu top gol olarak geçerlilik kazanmadı.

İlk 45 dakika iki takım için de beklentileri karşılamamıştı ki, ilave süre başladıktan sonra sağ kanat organizasyonunda En-Nesyri ölçüp biçip attığı usta işi pasla Osayi-Samuel’i ceza alanı içerisinde topla buluşturdu. Djalma’nın Osayi-Samuel’e müdahalesi ile kazanılan penaltıyı Dzeko gole çevirince Fenerbahçe 1-0 öne geçti.

Golden 4 dakika sonra Szymanski’nin ceza alanına gönderdiği ortayı şık bir kafa vuruşuyla filelerle buluşturan En-Nesyri, Fenerbahçe formasıyla ilk golünü atmış oldu. Böylece 45 dakika boyunca pozisyon üretemeyen Sarı Lacivertli Takım 6 dakikalık ilave süre içinde bulduğu gollerle devreyi 2-0 önde tamamladı.

İkinci yarıda Göztepe’nin direncinin kırılacağını düşünenler yanıldı. Stoilov yaptığı erken değişikliklerle oyuna ortak oldu. 68’de kullanılan köşe vuruşunda Koray’la golü bulan Göztepe farkı bire indirdi. Buna karşılık Jose Mourinho’nun Saint-Maximin’in yerine Ferdi ve Osayi-Samuel’in yerine Mert Müldür hamleleri geldi.

2-1’lik skor geriden gelen takım için en cesaret verici, önde olan takım için de en sıkıntılı skordur. Momentumu ele geçiren Göztepe, Fenerbahçe kalesinde tehlikeler yaratırken Livakovic sahneye çıktı. Dakikalar ilerledikçe skoru korumak isteyen Mourinho, Tadic’in yerine Krunic’i, En-Nesyri’nin yerine de Cenk Tosun’u aldı oyuna. Tıpkı ilk yarının sonunda olduğu gibi, ikinci yarının sonunda da ilave süre oynanırken top ağlarla buluştu. Ancak bu kez golü atan taraf Göztepe’ydi ve skoru 2-2’ye getirdi.

Geride kalan dakikalar bir başka gol için yeterli olmayınca maç 2-2 sona erdi. Böylece Fenerbahçe devre arasında soyunma odasına 2-0 önde girdiği ligin ilk deplasmanında bu üstünlüğünü koruyamadı ve ilk puan kayıplarını yapmış oldu.

Geride kalan 6 maçın sonunda biz henüz Mourinho’nun Fenerbahçesini izlemiyoruz. Göztepe karşısında maça başlayan on birin sadece ikisi (Saint-Maximin ve En-Nesyri) yeniydi. Buna bir de sezonun başında olmamızı eklersek Fenerbahçe geçen sezonun bile gerisinde.

Hiç kuşkusuz Sarı Lacivertli Takım her geçen gün üzerine koyarak Mourinho’nun istediği takım haline gelecektir. Ama nedense bizim ülkemizde genellikle bunun transferle olacağına dair yaygın bir kanı var. Oysa şu anda gönderilmek istenenler daha geçen sene büyük umutlarla gelenler değil midir? İşte bu nedenle Fenerbahçe’nin en çok ihtiyacı olan şey istikrar.

Melih Gümüşbıçak kimdir?

Melih Gümüşbıçak 10 Ağustos 1968'de Ankara'da doğdu. Ankara 50. Yıl Lisesi'nden mezun olduktan sonra iktisat ve siyasal bilgiler öğrenimi gördü.

Mesleğe başladığı TRT'de spor programları sundu, daha sonra Doğan Yayın Holding'e geçti. İzleyen dönemde Show TV'de "Televole" adlı spor magazin programını sundu. Daha sonra Lig TV'ye geçen Gümüşbıçak, bu kanalda sunuculuk yaptı, ardından 360 kanalında spor programı hazırlayıp sundu. TRT'de Şampiyonlar Ligi karşılaşmalarını ve çeşitli spor yayınlarını sunan Gümüşbıçak, T24'te ağırlıklı olarak Fenerbahçe maçlarını yorumlayacak.