Mehmet Y. Yılmaz

22 Mart 2023

Mutsuzluğunuzun sorumlusunu seçer misiniz?

Küresel Mutluluk Raporu'nun hazırlanmasında dikkate alınan parametrelere bakacak olursak, biz vatandaşların mutsuz olması için hükümetimiz elinden gelen her şeyi yapmış durumda

20 Mart Dünya Mutluluk Günü'nde öğrendik ki Türkiye, Küresel Mutluluk Raporu'nda bir önceki yıla göre iki sıra daha gerileyerek 137 ülke arasında 106. sıraya düşmüş.

Endeks, bireylerin hayatlarından memnuniyet derecesi, yardımlaşma, sosyal destekler, hayırseverlik, sağlıklı yaşam süresi, kendi kararlarını alabilme özgürlüğü, Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla, yolsuzluk, siyasal özgürlükler, hükümetin işlerliği gibi parametrelere göre hazırlanıyor.

Son altı yıldır olduğu gibi Finlandiya yine birinci.

Biz de biraz daha gayret edersek en sondan birinciliğe doğru serbest düşüşteyiz gibi görünüyor.

Şu anda dünyanın en mutsuz ülkesi Afganistan. Neden böyle olduğunu kolayca tahmin edebiliriz.

Raporun tespitlerine göre devletlerin baskıcı olduğu ülkelerde bireyler daha mutsuz oluyorlar.

Bu bahiste Türkiye, Brezilya, Filipinler, Rusya, Tayland ve Venezuela ile kol kola "mutsuzluğa yürüyor"!

ABD'nin "kurucu babaları", 1776 yılında, Anayasa'yı tartışırlarken vatandaşların üç temel hakkı olduğunu kabul ettiler. Birincisi yaşam hakkıydı. Her insanın doğum ile birlikte kazandığı bir hak. Bu hakkı ihlale yönelik davranışlar, yani adam öldürmek, bu sonucu doğurabilecek şekilde yaralamak öteden beri zaten "suç" olarak tanımlanan davranışlardı. İkinci hak insanların özgür olma haklarıydı ki bugün dünyanın en otoriter idaresi bile vatandaşlarının aslında "özgür" olduklarını iddia ediyor. Tabii bizde olduğu gibi "kanunlar dairesinde"!

Tıpkı diktatörlere, "diktatör" denemeyeceği gibi bir durum bu.

Kuzey Kore bile vatandaşlarının özgür olduğunu iddia ediyor, gerisini siz düşünün.

Üçüncü "temel hak" ise bize oldukça yabancı. Bu, insanların "mutluluk peşinde koşma hakkı" olarak tanımlanıyor.

Küresel Mutluluk Raporu'nun hazırlanmasında dikkate alınan parametrelere bakacak olursak, biz vatandaşların mutsuz olması için hükümetimiz elinden gelen her şeyi yapmış durumda.

İş gücünün milli gelirden aldığı pay 20 yılda yarı yarıya azalmış.

Stadyumda "hükümet istifa" diye bağıran vatandaşlara savcılık soruşturma açıyor.

Bu yılın ilk üç ayında yasaklanan kitapların sayısı 9'a ulaşmış.

Deprem bölgesinde hâlâ kaldırılamayan enkazlar duruyor, insanlar çadırlarda barınıyor. Bütün depremzedelere insani koşulların sağlanabildiği konteyner evler bile verilememiş.

Pahalılıktan şikâyet etmeyen neredeyse bir tek vatandaş kalmamış.

Böyle bir ülkede seçime gidiyoruz.

Ve herkeste bir merak: Erdoğan bir kez daha seçilebilir mi?

Sizce?

Türkiye, Küresel Mutluluk Raporu'nda bir önceki yıla göre iki sıra daha gerileyerek 137 ülke arasında 106. sıraya düştü.

* * *

Rejimin fotoğrafı

CHP Grup Başkan Vekili Engin Özkoç'un açıklamasına göre Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı adaylığı CHP grubu tarafından oy birliği ile onaylanmış.

Haber değeri olmayan bir bilgi bu; olması zaten beklenen ve gereken bir durumdu.

Önceki gün T24'te bu haberle birlikte yayımlanan bir fotoğrafa dikkatinizi çekmek istiyorum.

Kılıçdaroğlu sağında, solunda ve arkasında partisinin yöneticileri olduğu halde bir salona doğru yürüyor.

Fotoğrafın solunda bir televizyon kamerası var, çekim yapmaya çalışıyor.

Grubun önünde iki genç erkek yürüyor.

Kum beji renginde kargo pantolonlar giymişler, siyah tişörtlerinin üzerinde siyah montları, boyunlarına asılı siyah gözlükleri var. Fotoğraftan tam anlaşılmıyor ama bellerinde silahları olduğunu da varsayabiliriz çünkü bu iki genç erkek Kılıçdaroğlu'nu korumak üzere o salonda.

Normal olarak öyle bir salonda korumaların daha az görünür olması tercih edilir.

Ancak anlıyoruz ki bu tercih edilmediği gibi korumaların varlığı herkesin gözüne de sokulmak istenmiş.

İşte böyle bir ülkede seçime gidiyoruz.

Ana muhalefet lideri ve Cumhurbaşkanlığının en güçlü adayı bir salon toplantısına giriyor ve ciddi bir güvenlik endişesi taşıyor.

Bunun için Kılıçdaroğlu'nu ya da partisinin yöneticilerini eleştirebilir miyiz?

Eleştiremeyiz çünkü bugün Türkiye'deki rejim, biz vatandaşlara böyle bir güvenlik tehdidinin olmayacağına dair güven vermiyor.

Mafya bozuntularının nerede, ne zaman harekete geçeceğini kestiremediğimiz gibi Sinan Ateş olayında olduğu gibi açıkça işlenen örgütlü cinayetler bile doğru dürüst soruşturulmuyor.

Böyle bir ülkede yaşarken mutlu olmamıza imkân var mı?

Mehmet Y. Yılmaz kimdir?

Mehmet Yakup Yılmaz, 1956 yılında Malatya'da doğdu. İlkokulu Antalya Devrim İlkokulu'nda, orta okul ve liseyi parasız yatılı olarak Denizli Lisesi'nde okuduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü'nden 1977 yılında mezun oldu

Gazeteciliğe SBF öğrencisi iken 1975 yılında Ankara'da Mehmet Ali Kışlalı yönetimindeki Yankı Dergisi'nde başladı. Derginin Yazı İşleri Müdürlüğü görevini de bir süre yürüttü.

12 Eylül 1980 darbesi öncesinde Türk İş'e bağlı Yol İş Federasyonu ve YSE - İş sendikalarında basın müşaviri olarak görev yaptı, sendika gazete ve dergilerini yayınladı

Askerlik görevini Kara Harp Okulu'nda tamamladıktan sonra İstanbul Gelişim Yayınları'nda mesleğe döndü. Gelişim Yayınları'nda Erkekçe ve Bilim dergilerinin Genel Yayın Müdürü Yardımcılığı ve ardından Gelişim TV Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği görevlerinde bulundu

1985 yılında Hürriyet'e geçti ve Hürriyet Dergi Grubu'nu kurdu. Tempo, Blue Jean, Playmen gibi dergileri yayınladı.

Daha sonra Dönemli Yayıncılık Genel Müdürlüğü görevine getirildi. Ercan Arıklı ile birlikte Dönemli Yayıncılık'ın 1 Numara Yayıncılık'a dönüşmesi sırasında Genel Müdürlük görevini üstlendi. Aktüel, Cosmopolitan, Penthouse, Oya gibi dergilerin kurucu genel yayın müdürü oldu. Bugüne kadar 30'u aşkın derginin kuruculuğunu yaptı.

1995 yılı başında Posta gazetesini yayınladı. Aynı yılın sonunda Fanatik gazetesini, 1996 yılı sonunda da Radikal gazetesini kurdu, genel yayın müdürlüğünü yürüttü.

2000 yılında Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü görevine getirildi. Bu görevi 5,5 yıl sürdürdükten sonra Doğan Burda Dergi Grububu'nun CEO'luğu görevini üstlendi.

2005 yılından 2018 Eylül ayına kadar Hürriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Ekim 2018'den itibaren T24'te yazmaya başladı.

Gazete köşe yazılarından derlenen "Kırmızıyı Seçtim, Aşk Mavinin Altındaydı", "Benden Selam Söyleyin Bütün Aşklarıma", "Aşktan Sonra Hayat Var Mı", "Şaşırma Duygumu Kaybettim, Hükümsüzdür" isimli kitapları yayımlandı. "Aşk Herşeyi Affeder mi" isimli uzun hikâyesi de kitap olarak yayınlandı. 

"Türkiye medyasında en çok yayın başlatan gazeteci" olan Mehmet Y. Yılmaz, güncel politik gelişmelerin yanı sıra, deneme tarzındaki yazıları ile futbol üzerine yaptığı yorumlarıyla da biliniyor.