Heja Bozyel

24 Mayıs 2020

Hayko Cepkin: Canımın kıymetli olmadığını düşünen bir düzen için ölmeyi tercih etmem

Hayko Cepkin, hiç durmadan üreten insanlardan. Karantina günleri başlarken çıkardığı yeni şarkısı Hayvaaaağn hayranlarına ilaç gibi geldi. Ama bununla yetinmedi bir de YouTube kanalından “Karantina Günlükleri” başlığıyla şarkılarını yayınlıyor. Her zaman her şeye hazırlıklı olduğunu söyleyen Hayko Cepkin’le karantina günlerini, dünyayı, müziği ve müzisyenleri konuştuk...

Hayko Cepkin: Teşekkürler Heja, iyiyim sağol sen de afiyettesindir inşallah. Beni tanırsın bende ikisi de her daim mevcut hep olduğum gibi . Biraz “öyylee biraaaz böylee”. Bunların hepsinin totali beni oluşturuyor. 

Cepkin: Uzun vadede aslında 50'lerimde yapmayı hedeflediğim bir ruh halimdi karantina günlüğü kayıtlarım. Şarkılarımın içeriği maneviyat, insan, varoluş ve yok oluş temalarında gezindiği için gündeme anlam katabilecek kudrette olduğu aşikar. Bu sebeple 'ihtiyaç halinde camı kırınız' mottosu üzerinden yayınlıyorum. Hüzün, kahır, keder, yük, mutsuzluk, çaresizlik ve çöküş dönemlerinde ihtiyacınızı karşılayıp ayağa kaldırabilecek uzun bir liste sunacağım. Müziğimde olmayan tek şey neşe. Benim için bir farkı yok henüz. 

Cepkin: Şehirler arası canlı kayıt yapmak pek mümkün olmaz. Ben canlı kaydımı yapıp istanbul'a neyzenimiz Burak Malçok'a yolluyorum. O da orada evinden canlı kayıt alıp görseli ile beraber bana yolluyor. Hepsini birleştirip Youtube kanalıma yüklüyoruz. 

Cepkin: Valla ben mi ileri geri gidiyorum yoksa dinleyenler mi kendi yaşamlarında, hatıralarında ileri geri salınıyor bu konu tartışılır. 1997'deki şarkıları da yapan benim 2020'deki şarkıları da. Sonuçta tüm üretimler hep dediğim gibi biyografik dönemsel bir yapıda. Aynı şekilde dinleyen de 20 yıllık süreçte fikir, zihin, olgunluk, yaş, aile, çoluk-çocuk, okul, iş yaşam mücadelesi konusunda pek çok evre değiştirdi. Ama 'değişti' genellemesini hep bizde arıyorlar. Belki de değişen kendileridir.

Cepkin: Tanınmamak!

Cepkin: Etkilemeyi ve etkilediklerimden etkilenmeyi seviyorum. Hep motivasyonum bu.

"Bu sürece hazırlıklıydım"

Cepkin: Zorlanmıyorum. Böylesi zamanları hayal ederek kendimi hep hazır tutmayı öğütleyen bir yaşam planı kurdum kendime. Her şey var olabilir ama bir anda yok olabilir hissimi hiç yitirmedim. Var iken ‘var'ı yaşa ama hep yok olacakmış gibi hazır ol. Bu sebeple hazırlıklı ve mental olarak da sakin karşılıyorum süreci. 

Cepkin: Virüs süreci sebebi ile evet. 

Cepkin: Herkes kendi derdine düşmüş çılgınlar gibi nasıl yırtarız derdinde. Normal bir bence, şaşılacak bir durum yok. 

Cepkin: Eğitimlerimin tabi ki etkisi kalıcı olarak üzerimdedir. Ama çok fazla ve çok çeşit müzik dinliyorum ve dinlemeye “ba yı lı yoooo rum”. Müthiş bir şey müzik. 

Cepkin: Canımın kıymetli olmadığını düşünen bir düzen için ölmeyi tercih etmem. Nefesim yettiğince kazırım. 

Cepkin: Bilmem. Popüler kültür bazında adapte oluyorlardır herhalde. 

Cepkin: Şarkılarımı baştan yeni teknoloji ve imkanlar ile sunmak isterdim. 

Cepkin: Yaşama arzusu, hırs, gurur, yıkılmamak, pes etmek, inanmak, inandıkları uğruna mücadele etmek, önyargıları kırabilmek, ötekileştirmemek, vicdan, disiplin, dakiklik ve sahne sanatının kudreti. 'Yeaa bunun ne alakası var' diye soracağınız her şey için için bir yanıtım olur. 

"Ermeni olarak kimden hayır görmüşüm ki"

Cepkin: Hahahahhahaah! Güzel soru ama çok zor proje. Ancak balad dediğimiz slowları söyleyebilirler herhalde. 

Cepkin: Bıraktım bile. Müziğin ve hatıralarım. 'Geçmiş her gün hikayemdir böyle bilsin sevdiklerim' (Yol Gözümü Dağlıyor

Cepkin: Milllliii piya..... Şaka şaka. Fantastik bir şey olsun. Mesela tüm dünyadaki canlıların bir anda tüm yaşanılan, ama kendilerinin deneyimlemedikleri duyguları empatik olarak hissedip farkına varmasını dilerdim. Çok acayip film olur bundan. İyisi ile kötüsü ile yaşamadığım tüm duyguları hissettiğini düşünsene. Kafalar mis gibi yanar. Şahane!

Cepkin: Durduramayacağım şeyleri kendime dert edinmiyorum. Tadına varabiliyor isem şanslı zamanımdayımdır. Ki o da geçer. 

Cepkin: Benim için sonsuzluk kadar.

Cepkin: Kimler müzik yazarı bilmiyorum. 

Cepkin: Hahahahah Ermeni olarak kimden hayır görmüşüm ki dünyaya açılırken faydasını göreyim?

Cepkin: Kimse bir yere çıkmaz. Neyin nereye çıkmasını bekliyor ki insanlar? Kime sorsan herkes belgesel seyreder , kimi görsen jazz klasik dinler, kime sorsan müzik profesörü, kimi dürtsen sinema eleştirmeni, kime tıklasan Youtuber. Herkesin herşeyi bildiği bir dünyada 'A' noktası her daim alışık olunan risksiz 'B' noktasına yol alır. 

Cepkin: Dünyayı dolaşmak. Keşke imkan olsa uzaydan atlayış yapıp hem sonsuz boşluğu görsem hem de dünyaya paraşütüm ile insem. Müthiş olurdu.


NOT: Hayko Cepkin'in 1994 yılından günümüze kadar uzanan müzik yolculuğunun en önemli anlarını #TBTTALKS programında konuştuk. İzlemek isterseniz, Hayko'nun enerjisine hazır olun!