Romalılar tarafından MS 392 yılında sonlandırılan Olimpiyat Oyunları, asırlar sonra, 1859 yılında, Atina Belediye Başkanı Zappas tarafından tekrar canlandırmıştır. Ancak bu oyunlar Pan-Hellenic oyunlar olarak gerçekleşmiştir.
Modern Olimpiyat Oyunları'nı uluslararası bir yarışma haline getirme fikri Fransız Baron Coubertine'e aittir. İlk Modern Olimpiyat Oyunları Baron Coubertine'in öncülüğünde Atina'da, Kral Constantine ve Belediye Başkanı Demetrius Vikelas'ın katkılarıyla, 1896 yılında gerçekleşmiştir. Bu ilk Modern Olimpiyat Oyunları'na 14 ülkeden 245 erkek yarışmacı katılmıştır.
Kral Constantine Baron Coubertine Demetrius Vikeleas
TIKLAYIN | Sporun kalbi Paris'te atacak; dünyanın en büyük spor şöleni başlıyor
OLİMPİYAT OYUNLARININ SEMBOLLERİ
Ateş ve meşale
Olimpiyat meşalesinin kökeni Prometheus'un Yunan tanrısı Zeus'tan ateşi çalması ile ilgili olarak Antik Yunanistan'a dayanmaktadır.
Olimpiyat meşalesi fikri, ilk defa Amsterdam'da 1928 Yaz Olimpiyatları'nda tanıtıldı ve o zamandan beri modern Olimpiyatlar'ın bir parçası oldu.
Meşalenin, Yunanistan'dan oyunların yapıldığı ülkeye, çeşitli ülkelerden geçerek aktarılması fikri ise Berlin'deki 1936 Yaz Olimpiyatları sırasında Carl Diem tarafından sunuldu.
Olimpiyat halkaları
Olimpiyat halkalarının tasarımı 1912 yılında Baron de Coubertine tarafından gerçekleştirilmiştir. İlk kez 1920 Olimpiyat Oyunları'nda kullanılmıştır.
İç içe geçmiş 5 halka kıtaları temsil etmektedir. Her halka değişik bir renktedir. Zemindeki beyaz renk ile birlikte toplam 6 renk kullanılmıştır. Dünya uluslarının bayrakları bu renklerden oluşmaktadır. Mavi halka Avrupa'yı, sarı halka Asya'yı, siyah halka Afrika'yı, yeşil halka Avustralya'yı, kırmızı halka da Amerika'yı temsil eder.
Barış güvercinleri
Güvercinler ilk çağlardan beri barışı simgelerler. Antik Olimpiyatların amacı savaşı durdurmak olduğundan, oyunların başlamasından önce barış güvercinleri uçurulmuştur.
Modern olimpiyatlarda da başlangıç seremonisinde barış güvercinleri uçurulmaktadır.
Olimpik motto
Olimpik hareketin amaçları bu üç kelime ile özetlenir:
Citius: Daha hızlı
Altius: Daha yüksek
Fortius: Daha güçlü
Olimpiyat yemini
Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreninde katılan tüm sporcular bir olimpiyat yemini ederler.
Bu yemini organizasyonu yapan ülkenin ünlü bir sporcusu tüm sporcular adına söyler. Bu yemin şöyledir:
"Olimpiyat Oyunları'nda ülkemin şerefi ve sporun zaferi için kurallara uyarak dürüst yarışacağımıza ve gerçek sportmenlik ruhu içinde mücadele edeceğimize ant içeriz."
Yemin ilk olarak olimpiyat bayrağı gibi 1920 Anvers Oyunları'nda yer aldı. Ve yemini Belçika'nın ünlü eskrimcisi Victor Boin okudu.
Hayri Cem kimdir? Hayri Cem 14 Şubat 1959 yılında İstanbul'da doğdu. Eğitimini sırasıyla aşağıdaki okullarda sürdü: Namık Kemal İlkokulu, Darüşşafaka Lisesi, Şişli Lisesi, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler fakültesi (lisans), İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi (Yüksek Lisans). 1984 yılında Türkiye'nin ilk piyasa araştırma şirketlerinden olan Bileşim International Araştırma Şirketini kurdu. 1989 yılında Türkiye'nin ilk elektronik TV İzleyici Ölçüm Araştırmalarını yapan AGB Anadolu'yu kurdu. 2000 yılında Bileşim Medya şirketini kurdu. Zaman içerisinde hisselerini AGB, Nielsen ve GfK şirketlerine sattı. 2007-2015 yılları arasında uluslararası Nielsen araştırma şirketinin Gelişmekte Olan Ülkeler CEO'su oldu. Emekli olduktan sonra Anadolu Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesinde Medya Planlama, Araştırma Yöntemleri ve Dijital Dönüşüm dersleri vermektedir. |