Hayri Cem

28 Temmuz 2024

Pullarla Olimpiyat Oyunları'nın kısa tarihi: 1896 Atina Olimpiyat Oyunları

Yunan hükümeti, Olimpiyatlar'ın başladığı tarih 25 Mart 1986'da ilk modern olimpiyatların anısına bir puldan oluşan bir seri posta pulu bastırmıştır. Bu anma pulu basımı gelenek haline gelmiş ve sonra yapılan Olimpiyat Oyunları'nda da ev sahibi ülkeler anma pulları bastırmışlardır

Şenlikler, 5 Nisan 1896'da (24 Mart 1896) Panhelenik Stadyumu'nun önünde hayırsever Georgios Averof'un mermer heykelinin açılışı ile başladı.

İstanbul'a postalanmış kartpostal: ilk Olimpiyat Oyunları'nın açılışı

Birinci gün

İlk Olimpiyat Oyunları 25 Mart 1896'da Kral I. George tarafından Panathinaikon Stadyumu'nda Kraliyet ailesi üyelerinin, IOC Başkanı Demetrius Vikelas'ın ve Olimpiyat marşının yazarı Kostis Palamas'ın huzurunda 14 ülkeden 245 tamamı erkek olan yarışmacının katılımıyla açıldı.

İlk gün 100 metre ve 400 metre koşu eleme yarışmaları yapıldı. Üç adım atlama yarışlarında Amerikalı Conoly birinci oldu.

Kral I. George

İkinci gün

İkinci gün 11 ayrı branşta yarışmalar yapılmıştır. Yapılan faaliyetler ve yarışmalar aşağıda gösterilmiştir:

110 metre engelli koşu elemeleri, 800 metre koşu elemeleri yapıldı disk atma ve gülle atma yarışmalarında Amerikalı R. Garret birinci oldu.

Gülle atma yarışmalarında Amerikalı R. Garret, eskrim flörede Fransız E. Gravelotte, eskrim epede Yunanlı L. Pyrgos birinci oldular.

1.500 metre koşu yarışmalarında Avusturalyalı E. Flack, 400 metre koşu yarışmalarında ise Amerikalı T. Burke birinci oldular.

Uzun atlama yarışmalarında Amerikalı E. Clark, çift elle halter kaldırmada Danimarkalı V. Jensen Rowing, tek elle halter kaldırmada ise İngiliz Lang Elliot birinci oldular.

Üçüncü gün

Üçüncü gün 4 ayrı branşta yarışmalar yapılmıştır. Yapılan faaliyetler ve yarışmalar aşağıda gösterilmiştir:

Tüfekle atıcılık yarışmalarında Yunanlı P. Karasevdas, tabanca ile atıcılık yarışmalarında Amerikalı John Paine, 100 kilometre bisiklet yarışlarında Fransız Flameng birinci olmuştur. Çim tenisi eleme yarışları da üçüncü gün yapılmıştır.

Dördüncü gün

Dördüncü gün yarışları 8 ayrı branşta yapılmıştır. Yapılan faaliyetler ve yarışmalar aşağıda gösterilmiştir:

Bugün ağırlıklı olarak Jimnastik yarışmaları yapılmıştır. Asimetrik barda Yunanlı I. Georgiades, kulplu beygirde İsviçreli L. Zutter, paralel bar takım yarışmalarında Alman takımı, halka yarışmalarında Yunanlı I. Mitropoulos, atlama beygirinde C. Schumann birinci olmuşlardır.

800 metre koşu yarışmalarında Avusturalyalı Edw. Flack, eskrim sabre branşında Yunanlı I. Gerogiades, çim tenisi teklerde İrlandalı J. Bolland, çiftlerde ise Bolland-Thraun birinci olmuşlardır.

Beşinci gün

MÖ 490 yılında Yunanistan'ın Maraton şehrinde yapılan savaşın sonucunu Atina'ya duyurmak için bir haberci yola çıkartılır. Bu haberci koşarak Atina'ya ulaşır, "Sevinin, kazandık" der ve ölür. Sonraki yıllarda, haberci Phiedippides anısına Maraton-Atina arasında koşu yarışmaları yapılır. Maraton-Atina arasındaki mesafe modern maraton yarışmalarının hedefi haline gelmiştir.

Modern Olimpiyat Oyunları'nın kurucusu kabul edilen Baron Coubertin kadın yarışmacıların Olimpiyatlara katılmasına şiddetle karşı idi. Bu tavrından ölene kadar vazgeçmedi. Ancak ilk Olimpiyat Oyunlarında ona bir sürpriz yapıldı: Melpomene ve Stamata Revithi adlı iki kadın kendi inisiyatifleri ile maraton yarışına katıldılar ve tamamladılar. Ancak kadın oldukları için resmi kayıtlara geçirilmediler. Bu Maraton yarışının galibi Yunanlı Spyridon Louis'dir.

Beşinci gün yapılan diğer yarışmalar şunlardır:

Güreş eleme yarışmaları yapılmıştır. Sırıkla atlama yarışmalarını Amerikalı W.Hot, paralel bar yarışmalarını ise Alman A. Flatow kazanmıştır.

110 metre engelli koşu yarışmaları Amerikalı T. Curtis, 100 metre koşu yarışmasını Macar Alajos Szololyi, yüksek atlama yarışmalarını Amerikalı W. Clark, 30 metre tabanca ile Atıcılık yarışmalarını ise Amerikalı S. Paine kazanmıştır.

Altıncı gün

Yüzme yarışları ağırlıklı olmak üzere 10 ayrı branşta yarışmalar yapılmıştır. Yapılan faaliyetler ve yarışmalar aşağıda gösterilmiştir:

Yüzme yarışları Pire'de yapılmıştır; 100 serbestte Macar A. Hajos Gudman, 100 metre takım yarışında Almanya, 500 metre serbestte Avusturyalı P. Neumann, 1200 metre serbette ise Macar A. Hajos Gudman birinci olmuştur.

Tabanca ile atıcılık 25 metre yarışmalarında Yunanlı I. Frangoudes, tüfekle atıcılık 300 metre yarışmalarında Yunanlı G. Orphanides, 2 km ve 10 km bisiklet yarışlarında Fransız P. Masson, güreşte ise Alman C. Schumann birinci olmuştur.

Yedinci gün

Bugün gelenek haline gelen Olimpiyat meşalesi, Olimpia'dan Atina'ya atletler tarafından koşarak getirilmiştir. Bisiklet yarışlarına devam edilmiştir.

Sekizinci gün

Yapılması planlanan yelken yarışları kötü hava koşulları nedeniyle iptal edilmiştir.

Dokuzuncu gün

Stadyumda yapılması planlanan madalya töreni kötü hava koşulları nedeniyle ertelenmiştir.

Onuncu gün

Olimpiyatların son gününde Panathinaikon törene Kraliyet Ailesi ve halk Panathinaikon stadyumunda toplanarak kutlamaları başlattılar. Yunanistan Kralı, yarışmaları birinci bitirenlere ödüllerini takdim etti. 

Günümüzün aksine ilk sırayı elde edenlere birer gümüş madalya, zeytin dalından yapılan taç ve diploma; ikinci sırayı elde edenlere birer bakır madalya, defne yaprağından yapılan taç ve diploma verildi.

Yunan hükümetinin birinci Olimpiyatlar anısına bastırdığı posta pulları

Yunan hükümeti, Olimpiyatlar'ın başladığı tarih 25 Mart 1986'da ilk modern olimpiyatların anısına bir puldan oluşan bir seri posta pulu bastırmıştır. Bu anma pulu basımı gelenek haline gelmiş ve sonra yapılan Olimpiyat Oyunları'nda da ev sahibi ülkeler anma pulları bastırmışlardır.

 

Hayri Cem kimdir?

Hayri Cem 14 Şubat 1959 yılında İstanbul'da doğdu. Eğitimini sırasıyla aşağıdaki okullarda sürdü: Namık Kemal İlkokulu, Darüşşafaka Lisesi, Şişli Lisesi, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler fakültesi (lisans), İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi (Yüksek Lisans).

1984 yılında Türkiye'nin ilk piyasa araştırma şirketlerinden olan Bileşim International Araştırma Şirketini kurdu. 1989 yılında Türkiye'nin ilk elektronik TV İzleyici Ölçüm Araştırmalarını yapan AGB Anadolu'yu kurdu. 2000 yılında Bileşim Medya şirketini kurdu. Zaman içerisinde hisselerini AGB, Nielsen ve GfK şirketlerine sattı. 2007-2015 yılları arasında uluslararası Nielsen araştırma şirketinin Gelişmekte Olan Ülkeler CEO'su oldu.

Emekli olduktan sonra Anadolu Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesinde Medya Planlama, Araştırma Yöntemleri ve Dijital Dönüşüm dersleri vermektedir.