Günümüzde, demokrasiyi savunmanın en önemli yolu olarak "oy kullanmanın" önemi ve "herkesin seçim gücünü kullanma hakkına" sahip olduğu konusunda hemfikiriz. Bu nedenle seçmenlerin oy kullanmalarını kolaylaştırmak önemli ve elektronik oylama, özellikle uzak bölgelerde yaşayanlara, yabancı ülkelerdeki seçmenlere ve engellilere bunu sağlayabilir. Ancak yaşanan olaylara bakıldığında elektronik oylamanın önemli bir sorununun, dışarıdan manipüle edilme olasılığı olduğunu görüyoruz.
Geçen hafta “Elektronik Oylama Sisteminin (EVM)” ne olduğuna ve nasıl çalıştığına, daha sonra bu elektronik oylama makinalarındaki sorunlara ve en sonunda da hangi ülkelerde elektronik oylama olduğuna, hangi ülkelerde kaldırıldığına bakmıştık. Bu bölümde ise, dünya çapında tespit edilen elektronik oylama sorunu yaşanmış olan vakalara bakacağız.
Dünya çapında tespit edilen elektronik oylama sorunu yaşanmış vakalar
Elektronik oylama sistemleri verimliliği ve erişilebilirliği artırmak için tasarlanmış olsa da, dünya çapında güvenlik açıklarının istismar edildiği ve dolandırıcılık iddialarına veya kanıtlanmış vakalara yol açtığı pek çok durum meydana geldi. Önemli örnekler şunlardır:
Meksika (1988): Meksika'daki seçim sistemi, sonuçların gizemli bir "sistem çökmesi" nedeniyle ertelenmesi ve iktidardaki Kurumsal Devrimci Parti'yi (PRI) kayırmak için hile yapıldığı şüphelerinin artması üzerine hile iddialarıyla karşı karşıya kaldı. Tamamen elektronik bir hile olmasa da otomatik sistemlerde bazı güvenlik açıkları tespit edildi.
Güney Afrika (1994): Apartheid'i sona erdiren tarihi 1994 seçimleri sırasında, Güney Afrika'nın seçim derleme sistemi hacklendi. Yetkililer doğruluğu sağlamak için oyları elle saymaya başvurdu.
Güney Kore (2012 Başkanlık Seçimi): Ulusal İstihbarat Servisi'nin (NIS) seçimi etkilemek için bilgisayar korsanlığı yaptığı iddiaları ortaya çıktı. Elektronik oylama makinelerine doğrudan bağlı olmasa da, seçimlerde dijital müdahaleyle ilişkili riskleri vurguladı.
Ukrayna (2014): 2014 yılında, Ukrayna'nın merkezi seçim sistemi hacklendi. Yetkililer bir virüs keşfetti ve kaldırdı ve seçim sonuçlarının ihlale rağmen doğru olduğu kaydedildi.
Avustralya (2015, iVote): Araştırmacılar, internet üzerinden oylama için kullanılan Yeni Güney Galler'in iVote sisteminde güvenlik açıkları keşfettiler. Kötü niyetli bir aktörün tespit edilmeden oyları ele geçirebileceğini ve manipüle edebileceğini gördüler.
Uganda (2016): Başkanlık seçimleri sırasında, seçmen baskısı ve elektronik seçmen kimlik sisteminin manipüle edilmesi iddiaları vardı. Sonuçların iletilmesindeki gecikmeler de dolandırıcılık konusunda endişelere yol açtı.
Kenya (2017): Yüksek Mahkeme, sonuçların elektronik olarak iletilmesindeki usulsüzlükleri gerekçe göstererek başkanlık seçimini iptal etti. Muhalefet, bilgisayar korsanlarının sistemi iktidardaki kişiyi kayırmak için manipüle ettiğini iddia etti.
Arjantin (2017): Etik hackerlar, Buenos Aires'te kullanılan elektronik oylama sistemindeki güvenlik açıklarını gösterdiler. Zayıf şifreleme nedeniyle oyların ele geçirilebileceğini ve değiştirilebileceğini gördüler.
Rusya (2021) :Parlamento seçimleri sırasında, Moskova'daki elektronik oylama, gecikmiş sonuçlar ve şeffaflık eksikliği nedeniyle eleştirilerle karşı karşıya kaldı. Muhalefet liderleri, sistemin sonucu değiştirmek için kullanıldığını iddia etti.
Amerika Birleşik Devletleri (Çeşitli Olaylar):
Diebold oylama makineleri: Diebold'un AccuVote-TS makineleri, araştırmacılar oy manipülasyonuna izin verebilecek güvenlik açıklarını gösterdikten sonra incelemeye alındı. Çalışmalar, fiziksel erişimi olan kişilerin oy sayımlarını değiştirmek için kötü amaçlı kod yükleyebileceğini ortaya koydu.
Georgia, ABD (2020 Başkanlık Seçimi) : Kanıtlanmış bir hile olmasa da, Dominion Voting Systems'ı çevreleyen tartışmalar, sahte manipülasyon iddialarıyla sonuçlandı. Daha sonraki denetimler ve soruşturmalar hileye dair bir kanıt ortaya koymadı, ancak olay elektronik oylama sistemlerinin nasıl yanlış bilginin odak noktası haline gelebileceğini vurguladı.
Colorado (2024): Eski bir ilçe katibi olan Tina Peters, 2020 başkanlık seçimleri sırasında oylama makinelerine müdahale ettiği için dokuz yıl hapis cezasına çarptırıldı. Seçmen dolandırıcılığını ortaya çıkaracağı iddiasıyla ekipmana yetkisiz erişimi açtı.
Ekvador (2021 Başkanlık Seçimi): Elektronik oylama sistemini hedef alan bir fidye yazılımı saldırısı girişimine dair raporlar ortaya çıktı. Başarısız olsa da, e-oylama altyapısına yönelik sürekli tehdidi vurguladı.
Pakistan (2022): Elektronik oylama makinelerinin (EVM'ler) tanıtılmasıyla ilgili endişeler ortaya çıktı. Eleştirmenler, makinelerin özellikle sınırlı şeffaflık ve yetersiz teknik güvenlik önlemleri nedeniyle kurcalanmaya ve dolandırıcılığa karşı savunmasız olduğunu savundu.
Venezuela (2024) : 28 Temmuz'daki tartışmalı başkanlık seçimlerinin ardından, oy sayım listelerinin açıklanmaması, sandık merkezlerinden tanıkların çıkarılması raporları ve veri iletimini bozduğu iddia edilen büyük bir siber saldırı ile ilgili iddialar ortaya çıktı. Muhalefet iddiaları seçim hilesi olduğunu ileri sürdü ve resmi sonuçlar ile toplanan sayımlar arasındaki tutarsızlıkları öne sürdü.
İlk etapta elektronik oylamanın, seçim süreçlerini kolaylaştıracağı düşünülebilir. Ancak yukarıda saydığımız önemli örnekler, elektronik oylama sisteminde hile yapmanın mümkün olduğunu ve hile olmasa bile güven sorununu gösteriyor.
Füsun Nebil kimdir?Füsun Sarp Nebil, İstanbul, Bakırköy'de doğdu. Eğitimini Çanakkale, İzmir ve İstanbul'da yaptı. Evli, 2 çocuk sahibidir. Denizcilik meraklısıdır (amatör kaptan). Master derecesini Istanbul Teknik Üniversitesi Nükleer Yüksek Mühendisliği bölümünden aldı (Şimdi Enerji Enstitüsü). THY, Nasas Alüminyum Fabrikası ve Alemdar Holding Grubunda çeşitli görevlerde bulundu. 1997 Türkiye'nin ilk ISP'lerinden Alnet'in Genel Müdürlüğüne getirildi. 1999 yılında turk-internet.com'un da dahil olduğu çeşitli siteleri yayınlayan Intervizyon Ltd. şirketini kurdu. Şirket halen Kadinvizyon.com gibi başka siteleri de yönetmektedir. 1998 - 2011 arasında Ulaştırma Bakanlığı tarafından kurulan İnternet Kurulu üyeliği yaptı. Devletin özel sektörü aldığı çeşitli komisyonlarda çalıştı. 2016'dan beri TOBB Telekom Meclisi üyesidir. Nebil, Eylül 2001 yılında Birleşmis Milletler tarafından Türkiye'den seçilen başarılı iş kadınları arasında yer aldı. (UNECE INCLUDES 9 TURKISH BUSINESSWOMEN ON ITS LIST) 2010-2013 arasında Türkiye Dijital Oyun Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. 2011 - 2015 arasında 4 yıl Eutelsat Avrupa TV Ödüllerinde Jüri Üyeliği görevi aldı. Türkiye İhracatçılar Merkezi dahil, çeşitli projelerde "Bilişim ve İletişim Sistemleri Danışmanlığı" vermektedir. Konusuyla ilgili olarak TV programlarına ya da konferanslara katılarak, konuşma yapmaktadır. Yazıları internet üzerinden turk-internet.com sitesinin yanısıra, yetkinreport.com, bilisimdergisi.org.tr, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Dergisi, 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü, Güncel Hukuk Dergisi, Ankara Baro Dergisi, journo.com, Tüketiciler Birliği Etikett gibi çeşitli ortamlarda yayımlanıyor. 2014 yılından beri T24'te yazıyor. Türk Telekom ve Turkcell konusunda araştırmaları ve uzmanlığı var. 2018 nisan ayında "Bitcoin ve Kripto Paralar" isimli ilk kitabı yayınlandı. Detaylı bilgi için https://wiki-turk.com/fusun-sarp-nebil/ adresine bakabilirsiniz. |