Tarım ve Orman Bakanlığı, harika bir iş yapıyor ve taklit-tağşiş yapılan veya sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesi yayınlıyor. Kanserlerin bu kadar çoğaldığı ve bu nedenle yiyecekler konusunda çok endişeli olduğumuz bu dönemde kendilerini kutlamak lazım. Bravo...
Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı'nı kutlarken, Adalet Bakanlığı için aynı şeyi söyleyemeyeceğiz. Çünkü halkın sağlığını tehlikeye atan ya da halkı kandıran firmaların duyurulmasını engelleyen mahkemeler, Adalet Bakanlığı'na bağlı ve bunu neden yaptıklarını biz halka / tüketicilere anlatmadıkları / anlatamadıkları sürece, kendilerinden şikayetçiyiz.
Konu şu: Tarım ve Orman Bakanlığı çaya boya kattığı tespit edilen firmaların ismini yayınlamış. Bu konudaki haber ise, kişilik hakları ihlali (!!!) gerekçesiyle, Pazar (Rize) Sulh Ceza Hakimliği’nin 7 Ekim 2024 tarihli ve 2024/1459 sayılı kararıyla erişime engellenmiş.
Bu karara bakınca hemen akla gelen sorular şunlar;
- Tüzel kişi olan firmaların, "kişilik hakkı ihlali" ne demek? Nasıl oluyor?
- Çaya boya katarak, sahtekârlık (taklit ve tağşiş) yapan 3 firmanın, bunu medyadan saklamak için nasıl bir hakkı var?
- Bu arada, bu çayı içen / içecek olan insanların kandırılmama ya da sağlıklı kalma hakkı ne oluyor?
- Son olarak da soralım; bu yayını bir bakanlık yapıyor. Yani haberde yalan yok. O zaman bu yayından haber yapılması nasıl engelleniyor?
Biz de bunlar hangi firmalarmış diye merak ettik ve baktık; Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sayfasında 3 firma gözüküyor:
Tabii ki akla hemen, geçen yıl bu zamanlar ortalığa dökülen "Para ile Erişim Engelleme" haberi de geliyor. Doğrusu bu erişim engelleme kararını veren kimse ya da Adalet Bakanlığı bunun hangi nedenle "kişilik hakkı ihlali" kapsamına sokulduğunu açıklaması gerekiyor.
Yaman Akdeniz hoca da bu konuya dikkat çekmiş:
Kendisine sorduk. Şunları ekledi:
"2 gün sonra iptal olacak bir hükme istinaden ve Bakanlığın başlattığı resmi ifşa web sitesi üzerinden kamuoyu bilgilendirmeleriyle ilgili yapılan duyurularla ilgili yapılan haberler nasıl kişilik haklarını ihlal edebilir?
Bu kararı veren Hakimliğin bu uygulamadan haberi yok mu?
Bu uygulamadan haberi yoksa bile dayanak hükmün iptal edildiğinin ve 10 Ekim'den itibaren de artık bu hükmün olmayacağının da mı farkında değil sulh ceza hakimlikleri?"
Halk sağlığını koruma ya da tüketici dernekleri neredesiniz?
Bu olaya bakınca aklımıza bir soru daha geliyor... Bu firmaların karşısına çıkacak ve "sen halkı kandırıyorsun" ya da "sen halkın sağlığını tehlikeye atıyor, üstüne bunun bilgilendirilmesini de engelliyorsun" diyerek dava açacak "halk sağlığını koruma" dernekleri ya da "tüketici dernekleri" yok mudur?
Ya da bu tür kararlar veren mahkemeleri aynı şekilde; "Halkın yararına olacak, halkın kandırılmasını ve/veya sağlığını tehlikeye atacak ürünler konusunda bilgilendirilmesini engelliyorsun" diye HSK'ye şikâyet edecek dernekler yok mudur?
Not : Tarım ve Orman Bakanlığı'nı yazının başında kutladık ama Türkiye'nin en büyük köfte zincirinde domuz eti kullanıldığına dair iddialar çerçevesinde, ilgili firmanın adını açıklamamalarını da anlayamıyor ve eleştiriyoruz.
Füsun Nebil kimdir?Füsun Sarp Nebil, İstanbul, Bakırköy'de doğdu. Eğitimini Çanakkale, İzmir ve İstanbul'da yaptı. Evli, 2 çocuk sahibidir. Denizcilik meraklısıdır (amatör kaptan). Master derecesini Istanbul Teknik Üniversitesi Nükleer Yüksek Mühendisliği bölümünden aldı (Şimdi Enerji Enstitüsü). THY, Nasas Alüminyum Fabrikası ve Alemdar Holding Grubunda çeşitli görevlerde bulundu. 1997 Türkiye'nin ilk ISP'lerinden Alnet'in Genel Müdürlüğüne getirildi. 1999 yılında turk-internet.com'un da dahil olduğu çeşitli siteleri yayınlayan Intervizyon Ltd. şirketini kurdu. Şirket halen Kadinvizyon.com gibi başka siteleri de yönetmektedir. 1998 - 2011 arasında Ulaştırma Bakanlığı tarafından kurulan İnternet Kurulu üyeliği yaptı. Devletin özel sektörü aldığı çeşitli komisyonlarda çalıştı. 2016'dan beri TOBB Telekom Meclisi üyesidir. Nebil, Eylül 2001 yılında Birleşmis Milletler tarafından Türkiye'den seçilen başarılı iş kadınları arasında yer aldı (UNECE INCLUDES 9 TURKISH BUSINESSWOMEN ON ITS LIST). 2010-2013 arasında Türkiye Dijital Oyun Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. 2011 - 2015 arasında 4 yıl Eutelsat Avrupa TV Ödüllerinde Jüri Üyeliği görevi aldı. Türkiye İhracatçılar Merkezi dahil, çeşitli projelerde "Bilişim ve İletişim Sistemleri Danışmanlığı" vermektedir. Konusuyla ilgili olarak TV programlarına ya da konferanslara katılarak, konuşma yapmaktadır. Yazıları internet üzerinden turk-internet.com sitesinin yanısıra, yetkinreport.com, bilisimdergisi.org.tr, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Dergisi, 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü, Güncel Hukuk Dergisi, Ankara Baro Dergisi, journo.com, Tüketiciler Birliği Etikett gibi çeşitli ortamlarda yayımlanıyor. 2014 yılından beri T24'te yazıyor. Türk Telekom ve Turkcell konusunda araştırmaları ve uzmanlığı var. 2018 nisan ayında "Bitcoin ve Kripto Paralar" isimli ilk kitabı yayınlandı. Detaylı bilgi için https://wiki-turk.com/fusun-sarp-nebil/ adresine bakabilirsiniz. |