Emrah Akın

10 Ocak 2014

Pırlanta’ya vergi geliyor (mu?)

Şu an TBMM gündeminde kıymetli taşların vergilendirilmesine ilişkin önemli hükümler de içeren bir Tasarı var. Bu Tasarı’yı kuyumculuk sektörünün mevcut ve potansiyel dinamikleri bakımından irdeleyelim.

Şu an TBMM gündeminde kıymetli taşların vergilendirilmesine ilişkin önemli hükümler de içeren bir Tasarı var. Bu Tasarı’yı kuyumculuk sektörünün mevcut ve potansiyel dinamikleri bakımından irdeleyelim.

 

Kuyumculuk sektörü…

Türkiye’de 6500-7000 civarında kuyumcu atölyesi, 20 civarında büyük mücevher üretim merkezi, 100 civarında toptan mücevher satış mağazası ve 40 bin civarında kuyumcu mağazası ile Kuyumculuk oldukça önemli bir sektör. Sektörde 110-115 bini imalatta, 140-145 bini de mağazacılık ve perakendecilikte olmak üzere toplam 250-260 bin kişinin istihdam edildiği tahmin ediliyor; ancak altın ve mücevherat sektörümüz henüz global anlamda önemli bir aktör değil. Türkiye’nin Dünya’nın sayılı altın takı ihracatçılarından birisi olabilmesi için özellikle “elmas, pırlanta ve taşlı takı” gibi katma değeri yüksek ürünlerin ihracatına odaklanması büyük önem taşıyor.

 

Sektörün vergi sıkıntısı…

Sektörün gelişiminin önünde bulunan en önemli engel Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulaması olarak karşımıza çıkıyor. Mevcut ÖTV uygulamasına göre elmaslar, tabii inci veya kültür incileri ve diğer kıymetli taşlar %20 ÖTV’ye tabi tutuluyor ve Bakanlar Kurulu’nun belirlenen bu oranları sıfıra kadar indirmeye ve % 25'e kadar da artırmaya yetkisi var. Hemen belirelim, Türkiye’de “ham haldeki taşa” uygulanan bu ÖTV’nin Dünya’da örneğini bulmak da oldukça zor.  

 

Katma Değer Vergisi Kanunu (KDV) uygulamasına göre ise kıymetli taşlardan elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci, kübik virkonia teslimleri vergiden istisna edilmiş durumda. Yani bu taşların “oldukları gibi teslim ve ithalinde” KDV uygulanmıyorken %20’lik bir ÖTV söz konusu.

 

Mevcut vergi yapısı;

 

TBMM’deki tasarı ne getiriyor?

Şu an TBMM gündeminde bu konuya ilişkin önemli hükümler içeren bir tasarı var. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile bu alanda önemli adımlar atılacak gibi görünüyor. Şimdi bunlara kısaca bakalım.

 

 

 

Yukarıda da altını çizdiğimiz üzere, sektörde üretim ve ihracat artışı gerçekleştirilmesinin ve kayıtdışılığın önlenmesinin yolu özellikle ÖTV’de yapılacak düzenleme ile doğrudan ilişkili. 2023 yılı ihracat hedefi 12 milyar dolar olan “Kuyumculuk Sektörünün” Tasarı’da yer alan ÖTV değişikliği ile bu hedefi yakalaması yolunda önemli bir engel de aşılmış olacak denilebilir. Elbette, Bakanlar Kurulu Tasarı’da düzenlenen yetkisini, kıymetli taşlarda ÖTV indirimi yönünde kullanırsa…  

 

Twitter: @AKIN_EMRAH

E-mail: eakin@KPMG.com