Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi adını 2015 yılından sonra çok duyduk.
2015 tarihi, AKP ve Gülen Cemaati arasındaki iktidar paylaşımının kopmaya doğru sürece denk geliyor.
15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası da Fethullahçılardan boşalan devlet içi kadrolaşmada Kartal Anadolu İmam Hatip'in adı daha sık duyulmaya başlanacaktı.
Kartal ağı
Bu okulun özelliği neydi? Seçkinlerin çocuklarının okuduğu okuldan mezun olanların bir kısmı AKP'nin kadro ihtiyacını nasıl giderdi? Nasıl zenginleştiler? Bilal Erdoğan'la ilişkileri neydi?
Gazeteci Serdar Akinan ve Hayri Demir, Bilal Erdoğan’ın da mezun olduğu Kartal İmam Hatip Lisesi’nin fotoğrafını çektikleri bir kitap yazdılar: “Kartal İmam Hatipliler; Harika İşler Şatosu”
Kitapta AKP'nin iktidara geldiği 2002'den sonra imam hatiplerin sayısının dört kata çıktığı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın imam hatiplere fen liselerine nazaran daha çok bütçe ayırdığı belirtiliyor.
Bu okullar bir anlamda AKP'nin kadro fabrikası oluyor. Özellikle Kartal İmam Hatip hem İngilizce hem Almanca eğitimi hem de nitelikli kadrosu olan, üniversite sınavlarında derece yapan öğrencilerin mezun olduğu bir okul. Laik seküler üst orta sınıfın Galatasaray'ı, Kabataş'ı, İstanbul Erkek'i gibi...
İlahiyatçı Prof. Hayrettin Kahraman da bu okullar için "Bugün Türkiye’de insanımızı İslamlaştırmak için en uygun camia imam hatip camiası ve bu nesildir" diyordu.
Serdar Akinan kitapta Kartal Anadolu'dan mezun olan ama güvenliği için adını Nurettin Yılmaz olarak yazdığı bir kişinin tanıklığına başvurmuş.
Yılmaz kitapta şöyle anlatıyor:
"... Gerçekten iyi hocalar vardı. Eğitim seviyesi yüksekti… Ama birçok hocamız gerçekten de adeta beyin yıkar gibi bize sürekli Cumhuriyeti kötülerdi. Müfredatın dışına çıkıp Osmanlı'yı nasıl yıktılar, Müslümanlara nasıl eziyet ettiler, bizi Müslümanlıktan nasıl koparttılar... Anlatıp dururlardı. Sürekli bir formatlama devam ederdi. Bazı hocalarımı ayrı tutuyorum."
Dönemin tanığı Yılmaz, Bilal Erdoğan için de şunları anlatmış.
"17-25 Aralık sürecinde ortalığa saçılan dinlemelerde babası ile konuşması üzerinden bir algı yaratıldı. Öyle kamuoyunun zannettiği gibi “bıbıcım bıbıcım” diye zekası karikatürize edilen bir çocuk değildi. Son derece zeki ve esprili bir arkadaşımızdı. Kartal zaten elitlerin okulu gibi bir yerdi. 99 mezunları (Bilal Erdoğan da 99 mezunu) hep önemli yerlere gelmişler. Bilal'in yakın arkadaşı olan olup da muazzam para kazanmayan bir kişi bile bilmiyorum. 99 sonrası Kartallıların da yüzlercesi çok önemli yerlere geldi. Kurdukları şirketlerle kamudan çok büyük ihaleler aldılar.
"Sen niye ihya olmadın" sorusuna Yılmaz'ın verdiği yanıt içeriden bir eleştiri ve tanıklık olması açısından önemli:
"Dünya görüşü meselesi. Helal para var, haram para var. Ailemden aldığım İslami terbiyede Allah korkusu var. Vicdan var. Bunlar şekilci. Namaz kıl, oruç tut, hacca git içki içme… Tamam… Ee sonra… Rüşvet al, ver, vatandaşın parasını çal, herkesi dolandır, yalan söyle… Yok öyle bir İslam. Bunlar FETÖ'cülere laf ediyor. Zerre farkları kalmadı. Ahlaksız ve vicdansızlar."
Kitapta Kartal İmam Hatip mezunu olmanın bir network yarattığı, Türk Hava Yolları, TRT gibi kurumlara kadro verdiğini, bazı isimlerin kurdukları şirketler aracılığıyla aldıkları ihaleler anlatılıyor.
Mesela THY'nin önemli atılımlar yaptığı dönemin yöneticisi Hamdi Topçu ile ilgili şöyle bir bölüm var:
"Bilal Erdoğan, zamanın THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Topçu'ya İK'nın başına geçirmesini rica ederek bir özgeçmiş yolluyor. Bu özgeçmiş Kartal İmam Hatip'ten sınıf arkadaşı Abdülkerim Çay'a ait. Topçu, Çay'ı çağırıyor ve sınava sokuyor. Yeterliliği geçemeyince o pozisyona almıyor. Bilal Erdoğan, sınıf arkadaşının işe alınmadığını öğrenince kıyamet kopuyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da başka sebeplerden arasının açık olduğu Hamdi Topçu üzerindeki baskıyı artırıyor. Topçu Nisan 2015'te istifasını basıyor. Bir kaç gün sonra İnsan Kaynaklarından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı kim oluyor dersiniz? Çok düşünmeye gerek yok elbette: Abdülkerim Çay. THY'de Kartallılar 2015 sonrası deyim yerindeyse 'uçmaya' başlıyor."
Kitapta THY'deki hangi ismin hangi pozisyona getirildiği, Kartal İmam Hatip'le bağlantıları ilişkiler örgüsüyle verilmiş.
TRT bölümü de ilginç...
Fethullahçı kadrolaşmanın yoğun olduğu İbrahim Şahin sonrası göreve gelenlerden biri olan İbrahim Eren, Serdar Karagöz'ün de Bilal Erdoğan'ın liseden arkadaşı olduğu belirtiliyor ki bu bilgiler haberlerde yer almıştı zaten.
"Kartallı İbrahim Eren'in imzasıyla bir yılda tam 1 milyar 47 milyon 373 bin lira para harcandı. Bu paranın yüzde 84,2'si dış yapımlara harcandı. Tahmin edilebileceği gibi bu dış yapım şirketlerinin tamamına yakını da İbrahim Eren'in Kartal İmam Hatipli arkadaşlarının kurduğu yapım şirketleriydi."
Kitapta TRT'nin zarara uğradığı dev bütçeli dizilerden örnekler, THY'den ayrılıp şirket kurup TRT ve THY'den işler alan isimlere de yer verilmiş.
Kartal Anadolu İmam Hatip mezunlarının medya alanındaki en önemli yapılarından biri olarak tarif edilen İstanbul Medya Akademisi'nin de yer aldığı bölümde de şu bilgiler yer alıyor.
Kartal mezunu Ogün Şanlıer kuruyor bu akademiyi. Bilal Erdoğan'ın en yakın arkadaşı olarak nitelenen Şanlıer, İBB'de Halk Ekmek AŞ'de Genel Müdür Yardımcısıyken bu akademiyi kuruyor.
Sonra TRT Yönetim Kurulu üyesi de oluyor. Bu akademi kitaba göre muhafazakar medyaya insan kaynağı yaratan bir kuruluş ve TRT'ye de işler yapıyor:
"Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanı Fahrettin Altun'un (2014 tarihinde) TRT için hazırlayıp sunduğu Ayrıntı programı gibi onlarca büyük bütçeli yapım, İstanbul Medya Akademisi'nde çekildi, kurgulandı, satıldı.'
Kitapta Boğaziçi Film Festivali'ni düzenleyen, Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı'nı da kuran Şanlıer için şu hatırlatma yapılmış.
"Vakfı yakın zamanda gerçekleştirilen 10.Boğaziçi film Festivali'nde ve sonrasında yaşananlardan hatırlayacaksınız. Festivalde Karanlık Gece filmiyle En İyi Yönetmen seçilen Özcan Alper, ödülünü o günlerde tutuklanan Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı'ya ithaf etti. Alper hakkında deyim yerindeyse linç kampanyası başlatıldı. Şaşırmayın ama bu vakfın yönetiminde de Kartal mezunları var."
Kitap Kırmızıkedi yayınlarından çıktı...