Emek ve Özgürlük İttifakı’nın dinamosu HDP, Altılı Masa’nın olası adayı için ne diyecek? HDP olmazlarını koydu. Meral Akşener ve Mansur Yavaş’a yeşil ışık yakmadı. "Açık müzakere, doğrudan diyalog" olmazsa HDP kendi adayını çıkaracak.
Altılı Masa’nın takvimleri netleşirken, adayın konuşulma tarihi yaklaşırken Pervin Buldan “HDP kendi adayını açıklayacak ve kendi adayıyla seçimlere girecek” dedi. Bu siyasetin gündemini belirledi.
HDP, aday belirleme sürecinde altı milyon Kürdün iradesini görmeyen bir Altılı Masa, seçimlerden sonra neden görsün diye bakıyor.
Bu noktada HDP’nin öncülük ettiği Emek ve Özgürlük İttifakı’nın ne diyeceği de önemli tabii ki...
Emek ve Özgürlük İttifakı, ortak aday konusunu net olarak 15 Ocak’ta Kartal’da düzenleyeceği ilk mitingden sonra konuşacak.
İttifak’ta yer alan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, bugün bir grup gazeteciyle bir araya gelerek merak edilen sorulara yanıt verdi.
Erkan Baş’ın sorulara verdiği yanıtlardan anlıyoruz ki, Pervin Buldan’ın açıklamasını TİP meşru ve haklı görüyor. Ama ikinci tura kalacak bir seçim stratejisinin de kazanma stratejisine hizmet etmeyeceğini düşünüyor.
“Tek adamın Türkiye’den büyük olmadığını ama altı kişinin de Türkiye’den büyük olmadığını” söyleyen Erkan Baş’a göre Altılı Masa, sadece Emek ve Özgürlük İttifakı ile değil bütün toplumsal muhalefetin de görüşünü almalı aday belirlerken. O adayın da eşit yurttaşlık, evrensel hukuk ilkeleri, kayyım meselesi konusunda net bir tutum açıklamasını, bunu da bir akit olarak taahhüt etmesi gerektiğini düşünüyor.
Erkan Baş’a, Altılı Masa, İyi Parti’nin HDP blokajını aşmak için Emek ve Özgürlük İttifakı’nı temsilen masaya TİP’in çağırırsa nasıl bir tavır alacaklarını sorduğum da şu yanıtı verdi:
“HDP bu ülkenin çirkin ördek yavrusu değildir. En az altı milyon insanın oyunu almış memleketin üçüncü büyük partisi. Başkaları ne der diye siyaset yapılmaz. Eğer bu ülkeyi yönetmeye adaysanız, kim giderse gitsin görüşmeye HDP, TİP, EMEP, Sosyalist Meclisler Federasyonu, Toplumsal Özgürlük adına gider. Dolayısıyla arkadan dolaşmaya gerek yok. Memleketin önünde problemler var. Siz bunu çözmeye dair ciddiyet taşıyor musunuz? Bunu ortaya koyacak cesarete sahip misiniz? AKP’nin çizdiği sınırların dışına taşmaya cesaret edecekler mi etmeyecekler mi? Bizim ölçütlerimizden biri budur. “
"Açık müzakere doğrudan diyalog" HDP’nin olmazsa olmazı gibi duruyor. Ama aday çıkarmaları durumunda bile kapının sonuna kadar açık olacağını düşünüyorum. Altılı Masa’nın HDP seçmenini yok saymayan bir tutum alması durumunda HDP’nin kendi adayını geri çekmesi de söz konusu olabilir.
HDP için Cumhur İttifakı ve bloğunu iktidardan göndermek birinci öncelik olsa da “Kürt Mehmet nöbete” döneminin kapandığını HDP’li yetkililerden duymuştum.
TİP Milletvekili Ahmet Şık’ın muhalefetin “HDP aday çıkarırsa” kaygısının muhatabının HDP ya da Emek ve Özgürlük İttifakı’nın değil Altılı Masa’nın olduğunu ifade etmesi, seçimler sonrası kurulacak Türkiye gerçek anlamda “yeni” mi yoksa “eski” mi olacak sorusunu da içeriyor.
Altılı Masa’nın HDP ve içinde olduğu ittifak ile mesafesi sadece matematiksel bir sonuç üretmeyecek. Demokratikleşme vaatlerindeki samimiyetinin de testi olacak.
Erdoğan her durumda referanduma götürebilir
Toplantıda Anayasa Hukuku hocası Murat Sevinç’in TBMM’deki muhalefet partilerine uyarısı da önemliydi. Sevinç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AKP’nin başörtüsü ve aileye ilişkin anayasa teklifinin Meclis'ten 400 oyla geçmesi durumunda bile, teklifi halk oylamasına sunabileceğini söyledi.
Sevinç şu ihtimalin de altını çizdi:
"Muhalefet, halk oylamasına sunulmasın diye 'evet' yönünde oy kullanırsa AKP şu hesabı yapabilir ve bazı AKP’liler oy vermeyip 400’ün altında bırakabilir; teklif referanduma gitsin diye. Çünkü gizli oylama olacak. Kimin 'evet' ya da 'hayır' oyu verdiğiniz bilmeniz mümkün değil. Bunu yapabilirler mi, çok yanlış tanımadıysak yapma potansiyelleri var. Bu nedenle muhalefet oylamaya katılmamalı."