Bülent Vardar

17 Mart 2019

38. İstanbul Film Festivali’ne doğru…

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği, Türkiye’nin en önemli sinema festivallerinden olan İstanbul Film Festivali, 5-16 Nisan tarihleri arasında 38. kez sinemaseverlerle buluşacak. 38. İstanbul Film Festivali’nde Türkiye ve dünya sinemasının en nitelikli ve başarılı örneklerinin yanı sıra söyleşiler ve atölyeler gibi pek çok etkinlik yapılacak.

38. İstanbul Film Festivali dünya sinemasının en yeni örnekleri, usta yönetmenlerin son filmleri, yeni keşifler ve kült yapıtların aralarında bulunduğu 175 uzun metrajlı ve 11 kısa filmden oluşan zengin programıyla, sinefiller ve festival takipçileriyle buluşacak. Festival kapsamında 12 gün boyunca, 19 bölümde 45 ülkeden 187 yönetmenin toplam 186 filmi gösterilecek. Festivalde gösterimlerin yanı sıra konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleştirilecek sohbetler, atölyeler, konserler ve özel etkinlikler de yer alacak.

38. İstanbul Film Festivali’nin programı 13 Mart Çarşamba günü İKSV’nin düzenlediği basın toplantısıyla açıklandı. Toplantının açış konuşmasını İKSV Genel Müdürü Görgün Taner yaptı. Taner festivalin içeriğini şöyle açıkladı:“İlk İstanbul Film Festivali’nden bugüne geçen süreçte çok şey değişti; sürdürülebilirlik, dijitalleşme gibi kelimeler artık hayatımızda çok sık kullanılır oldu. Özellikle dijitalleşme hayat pratiklerimizi, kültür-sanata yaklaşımımızı ve tüm davranışlarımızı değiştirdi ama özünde bazı özlem ve ihtiyaçlarımızın 2019 yılında da aynı olduğuna inanıyorum: Türkiye’den ve uluslararası arenadan özenle seçilmiş yapımlardan oluşan bir program görmek, bize düşünsel açıdan zevk veren bir kültürel-sanatsal etkinlikte, fiziksel olarak var olmak, sinema ustalarının, yeni yeteneklerin yapımlarını büyük ekranda, hakkını vererek, heyecan içinde izlemek...”

İstanbul Film Festivali direktörü Kerem Ayan ise festival programı ve etkinlikleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler aktardı. Ayan, Uluslararası Yarışma, Sinemada İnsan Hakları Yarışması, Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışması’nda yer alan filmleri açıkladı.

Sinemaya yeni bakışla

38. İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma bölümünde festivalin büyük ödülü Altın Lale için, “sinemaya yeni bakışlar” temasını izleyen filmler yarışıyor. Programda 10 ülkeden 12 film yer alıyor. Uluslararası Yarışma jürisinin başkanlığını, çektiği filmlerle dünya çapında ses getiren yönetmen Lynne Ramsay üstleniyor. Uluslararası Yarışmanın diğer jüri üyeleri ise, Kanadalı yönetmen Philippe Lesage, ödüllü oyuncu Damla Sönmez, İrlanda’nın tanınmış ve saygın yeni nesil oyuncularından Moe Dunford ve Berlin Film Festivali Avrupa Film Marketi direktörü Matthijs Wouter Knol’dan oluşuyor.

Ulusal Yarışma’da ise Altın Lale Ödülü için, yapımı 2018-2019 sezonunda tamamlanan 9 film yarışacak. Ulusal Yarışma Jürisi En İyi Film, En İyi Yönetmen, Jüri Özel Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Müzik olmak üzere toplam 9 dalda ödül verecek. 38. İstanbul Film Festivali’nde Ulusal Yarışma filmlerini değerlendirecek olan Ulusal Yarışma Jürisi’nin başkanlığını ise yönetmen Ümit Ünal yapıyor. Ulusal Yarışma Jürisi’nin diğer üyeleri, görüntü yönetmeni Andreas Sinanos, oyuncular Derya Alabora ve Alican Yücesoy ile yazar ve senarist Gaye Boralıoğlu.

İstanbul Film Festivali tarafından sinemaya gönül ve emek veren isimlere takdim edilen Sinema Ödülleri, 4 Nisan Perşembe gecesi UNIQ İstanbul’da gerçekleşecek 38. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde verilecek. Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise usta yönetmen Şerif Gören’e sunulacak. Sinema Onur Ödülleri ise oyuncu ve yapımcı Göksel Arsoy ile oyuncu Selda Alkor’a, Sinema Emek Ödülü ise akademisyen Jak Şalom’a verilecek.

İstanbul Film Festivali’nin en ilgi çeken bölümlerinden Galalar’da, geniş kitlelere seslenen, ünlü oyuncuların usta yönetmenlerle buluştuğu, gişede yıldız olan filmler Türkiye prömiyerlerini yapacak. Galalar bölümünde bu yıl gösterilecek filmler arasında İngiliz tiyatro ve sinemasının en üretken isimlerinden Kenneth Branagh, Shakespeare’in kendi hayat hikâyesinden bir kesiti sinemaya aktarıyor: “Hepsi Gerçek”in oyuncu kadrosu Ian McKellen, Judi Dench gibi ünlü oyunculardan oluşuyor. Ayrıca Robert Pattinson, Juliette Binoche ve Mia Goth’un oyuncu olarak yer aldığı Claire Denis’nin ilk bilimkurgu filmi “High Life” bu bölümde yer alıyor. Ünlü oyuncu Ralph Fiennes’ın yönettiği üçüncü film olan “Beyaz Karga”, efsane balet Rudolf Nureyev’in hayatını anlatıyor. Son derece etkileyici bale sahneleri içeren filmde Sergei Polunin, Nureyev’in arkadaşı Yuri Soloviev rolünü üstlenirken, yönetmen Ralph Fiennes de dans hocası Puşkin’i canlandırıyor.

Kubrick’e özel bir bölüm

2017’de “Moonlight / Ay Işığı” ile üç dalda Oscar kazanan Barry Jenkins’in uzun zamandır beklenen yeni filmi, James Baldwin’in aynı adlı romanından sinemaya aktarılan “Sokağın Dili Olsa” ve İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülü sahibi İrlandalı yönetmen Neil Jordan’ın başrollerini Isabelle Huppert ile Chloë Grace Moretz’in paylaştığı psikolojik gerilim “Greta” da Galalar arasında yer alıyor. Meraklılarına daha geniş bilgi için festival programını incelemelerini öneriyoruz.

38. İstanbul Film Festivali’nin en büyük sürprizi ise “Sinemacıların Sinemacısı” olarak bilinen Stanley Kubrick’in, ölümünün 20. yıldönümünde özel bir bölümle festivalde yer alması. “Başyapıt Fabrikası: Kubrick”, dünya sinemasını ve çağdaş sinemacıları derinden etkileyen bu eşsiz yönetmenin filmlerini beyazperdede izleyememiş genç kuşakları ve Kubrick hayranlarını sinemaya davet ediyor. Stanley Kubrick’in yönettiği 13 uzun metrajlı filmin yenilenmiş kopyalarının gösterileceği seçki, yönetmenin filmografisini bir bütünlük içinde izlemek olanağı sunuyor.

Başyapıt Fabrikası: Kubrick bölümünde yer alacak filmler: Gözü Tamamen Kapalı / Eyes Wide Shut (1999); Full Metal Jacket (1987); Cinnet / The Shining (1980); Barry Lyndon (1975); Otomatik Portakal / A Clockwork Orange (1971); 2001: Uzay Macerası / 2001: A Space Odyssey (1968); Dr. Garipaşk / Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964); Lolita (1962); Spartacus (1960); Zafer Yolları / Paths of Glory (1957); Son Darbe / The Killing (1956); Katilin Busesi / Killer's Kiss (1955); Korku ve Arzu / Fear and Desire (1953).

TÜRSAK arama toplantısı

TÜRSAK (Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı) bağımsız ve kâr gütmeyen bir vakıf olarak, sinema emekçileri ve gönüllüleri tarafından Türkiye Sineması’na katkıda bulunmak üzere 1991 yılında kuruldu. TÜRSAK Vakfı, kuruluş amaç ve hedeflerine uygun olarak, 2019 yılı içinde Türk Sineması’nın güncel sorunlarına, ihtiyaçlarına ve hedeflerine yönelik olarak sektör ile beraber çözüm bulan, uygulayan, iş birlikleri gerçekleştiren ve güçlendiren bir kurum olma hedefini amaçlamış.

TÜRSAK bu hedef doğrultusunda sinema sektörünün tüm bileşenlerine bir davet göndererek 13 Mart 2019 tarihinde Bahçeşehir Üniversitesi’nin akademik katkısı ve ev sahipliğinde bir arama konferansı düzenledi. TÜRSAK’ın yeni başkanı Elif Dağdeviren’in açılış konuşmasıyla başlayan etkinlik, paydaşların konu ve amaç doğrultusundaki tespitleri ve önerileriyle devam etti. Bu sürecin ilk toplantısı gelecek günlerde daha daraltılmış toplantılarla sürdürülerek, TÜRSAK’ın 2019 hedefleri doğrultusunda ülkemiz sinema sektörünün ihtiyaçlarının belirlenmesi, nasıl bir yol haritası çizileceğinin tartışılması, geleceğe yönelik bir stratejik planın çıkartılması ve yaşama geçirilmesi için yapılan işbirliği ile sürdürülecek.