Binhan Elif Yılmaz

05 Eylül 2024

Orta Vadeli Program'da neler var?

OVP'de ilk göze çarpan, geçmiş OVP'lerde olduğu gibi temel makro ekonomik göstergelerdeki ve kamu maliyesi büyüklüklerindeki revizyonlar

2025-2027 dönemini içeren Orta Vadeli Program'ı toplantısı

Ekonomik ve mali görünüme ilişkin hedef ve politikaların üç yıllık bir dönem için öngörüldüğü Orta Vadeli Program'ın 20'ncisi, 5 Eylül 2024 tarihli mük. RG'de 8906 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yayımlandı. 

Önümüzdeki üç yılı tahmin eden bu tür programlarda öngörülebilirlik çok önemli. Böyle bir vadedeki öngörülerin tutarlılığı başta özel kesim olmak üzere kamu kesimi ve yabancı yatırımcıların geleceğe yönelik kararlarına hem ışık tutar hem güven verir. O nedenle tahminlerdeki isabet ya da tahminlerden sapma ve revizyonların boyutu, ekonominin gidişatı açısından önemli.  

Yayımlanan OVP ile 2025-2027 döneminin makroekonomik büyüklüklerinin yanında kamu dengelerinin de nasıl şekilleneceğini görebiliriz. OVP'de ilk göze çarpan, geçmiş OVP'lerde olduğu gibi temel makro ekonomik göstergelerdeki ve kamu maliyesi büyüklüklerindeki revizyonlar. Kısa kısa notlar aldım, şöyle ki:

Eğer tahminlerden sapmalar büyürse yanlış kaynak kullanımına neden olur. Sonra da sürekli olarak her OVP'de revizelere ve re-revizelere tanık oluruz ve programa olan güven azalır. 

Binhan Elif Yılmaz kimdir?

Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümünde, Yüksek Lisans ve Doktora eğitimlerini İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Maliye Teorisi Ana Bilim Dalında tamamladı.

Akademik hayatına 1997 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü Maliye Teorisi Ana Bilim Dalında Araştırma Görevlisi olarak başlayan Binhan Elif Yılmaz, aynı Ana Bilim Dalında 2003 yılında Yardımcı Doçent, 2008 yılında Doçent, 2014 yılında Profesör oldu.

"Devlet Borçları ve Türkiye'de Borç Çıkmazı", "Türk Vergi Sistemi", "Maliye", "Küresel Kriz ve Avrupa'da Borç Çıkmazı", "Sosyal Güvenlik Ekonomisi", "Kamu Maliyesi" isimli başlıca kitaplarının yanında 100'ü aşkın akademik çalışması ve ulusal/uluslararası kongrelerde sunduğu bildirileri bulunmaktadır.

Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz Kamu Maliyesi, Maliye Politikası, Türk Vergi Sistemi, Devlet Borçları, Kamu Borç Yönetimi ve Uluslararası Borç Krizleri derslerini vermekte, TÜBİTAK, BAP destekli projeler yürütmektedir.

Çeşitli TV kanallarının ekonomi programlarına yorumlarıyla katılmakta olan Binhan Elif Yılmaz, halen İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümünde profesör olarak görev yapmaktadır.