Barış Soydan

09 Mayıs 2019

İmamoğlu’ndan sonra Başakşehir için yaşam var mı?

19 Mayıs gecesi Türk Telekom Stadı’nda, 23 Haziran gecesi de sandıkta alınacak sonuçlar Başakşehir'in kaderini belirleyecek

Başakşehir ikinci yarıya fırtına gibi girmişti, o rüzgârla şampiyonluğa kolayca erişeceği düşünülüyordu. Ama evdeki hesap çarşıya uymadı. Nisan ayında üst üste puan kayıpları geldi. Ve Başakşehir geçen hafta liderliği Galatasaray’a kaptırdı.

Başakşehir’in düşüşünün tam da Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazandığı dönemde başlaması ilginç bir rastlantı. İki gelişme arasında neden-sonuç ilişkisi bulunduğunu iddia edecek değilim. Ama moral motivasyonun futbolcu performansında önemli olduğu biliniyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı Ekrem İmamoğlu’nun kazanması Başakşehirli futbolcular için hiç de “motive edici” bir gelişme değil!

Başakşehir, 1990’da Nurettin Sözen’in İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Futbol Kulübü adıyla kurulmuştu. 2007’de Süper Lig’e yükselmeyi başardı ama bir süre sonra küme düştü. 2014’te yeniden Süper Lig’e çıkarken takımın futbol şubesi şirketleşti ve İstanbul Başakşehir Futbol Yatırımları A.Ş. adını aldı. Böylece Başakşehir, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden ayrılmış oldu.

Başakşehir’in artık yeni bir patronu vardı: Göksel Gümüşdağ. Gümüşdağ’ın bir şapkası daha vardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekilliği.

İstanbul Başakşehir Futbol Yatırımları A.Ş. neden Başkanvekiline devredilmişti? Bu sorunun yanıtını bilmiyoruz. Kulübün şirkete dönüşüp Büyükşehir Belediyesi’nden ayrılma süreci kapalı kapılar ardında gerçekleşti. Ne bir ihale açıldı, ne potansiyel yatırımcılara çağrı yapıldı...

İşin garip yanı, Başakşehir bugün de İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketleri ve iktidara yakın firmalar tarafından desteklenmeye devam ediyor. Forma sponsoru Deco-Vita, Başakşehir’de inşaatlar yapan Makro İnşaat’ın seramik şirketi. Deco-Vita'nın patronu Ercan Uyan, AKP Küçükçekmece Gençlik Kolları Kurucu Başkanı. Bir dönem Küçükçekmece Belediyesi’nde AKP’den Meclis Üyeliği de yapmıştı.

Diğer sponsorlar da tanıdık: Kalyon, Medipol, 3. İstanbul (3. Havalimanı), THY, Doğa, İntercity, Macron, Ziraat Katılım, Fakir, İntermega Güvenlik, Kalyon, Sırma, Turex, Nef, Vodafone, Sunny, Kiğılı, Denizbank, Burger King...

Başakşehir'in alt yaş takımlarının forma sponsorluğunu da Büyükşehir Belediyesi’nin şirketi İGDAŞ yapıyor...

Başakşehir, güçlü sponsorları sayesinde Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın borç batağına düştüğü, en iyi oyuncularını elden çıkarmak zorunda kaldığı bir dönemde Adebayor, Robinho, Arda Turan gibi yıldız oyuncuları transfer edebildi. Bu transferler sportif başarıyı getirdi ama Başakşehir futbolseverlerin gözünde sevimsiz bir takım olmaktan bir türlü kurtulamadı. Taraftar sayısının bu denli az olmasında bunun payı kuşkusuz büyük.

Bu kadar az taraftarı olan bir takımın güçlü bir gelir akışı yaratması kolay değil. Bunun üzerine bir de Türkiye’nin krizde olduğu gerçeğini ekleyin… Bu şartlar altında hangi yabancı Başakşehir’e yatırım yapar?

Göksel Gümüşdağ, Başakşehir A.Ş.’nin hisselerinin bir kısmını satmak için bir süredir yabancı yatırımcılarla görüşüyor. Ama krizde işi kolay değil.

Tek şansı, Başakşehir’in şampiyon olarak Şampiyonlar Ligi pastasına ortak olması. Ama puan kayıpları, bu hayalin zayıflamasına neden oldu.

Geriye kalıyor, belediye “ekosisteminin” desteğinin sürmesi... Ekrem İmamoğlu, “İBB başkanının işi futbol kulübü kurmak değil. Bir sermayenin birilerine aktarıldığı sistemi asla onaylamıyorum. Zaten 100 küsur yıldır kurulmuş Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş gibi markaları var. Bu kent, üç kıymetli markasıyla dünyaya meydan okuyacak” sözleriyle Başakşehir’e desteğin kesileceğinin işaretini verdi bile.

Kısacası Başakşehir için kader haftalarına giriyoruz. 19 Mayıs gecesi Türk Telekom Stadı’nda, 23 Haziran gecesi de sandıkta alınacak sonuçlar takımın kaderini belirleyecek. Hezimetler “rüya”yı kabusa çevirebilir.