Ayşe Acar

24 Mayıs 2023

Dış politikalar uzmanı Ziya Meral: Yeni bir Cumhuriyet mutabakatına ihtiyacımız var

Geçtiğimiz haftaki yazımda AKP seçmeninin tercihini değişimden yana kullanması için "Daha ne olması gerekirdi?" diye bir soru sordum. Bu hafta sizden gelen cevapları derledim ve Kraliyet Birleşik Kuvvetler Enstitüsü (RUSI) ve Avrupalı Liderler Netwörkü kıdemli uzmanı akademisyen-yazar Ziya Meral ile konuştum

Geçen haftaki "Daha ne olması gerekirdi?" başlıklı yazıma hem muhalefeti, hem iktidarı destekleyen okurlardan çok sayıda görüş e-postası geldi. Bu görüşler daha ziyade AKP seçmeninin, her ne olursa olsun neden AKP'ye oy vermeye devam ettiğini, Millet İttifakı'nın ise neden bu seçmene hitap edemediğini anlatıyordu. Yapıcı, olumlu ve ortak bir zemin bulmaya çalışan bu e-postalar açık söyleyeyim, memleketime dair tekrar umudumu artırdı. Bu yazıda sizlerden gelen cevapların ortak noktalarını toparladım ve Kraliyet Birleşik Kuvvetler Enstitüsü (RUSI) ve Avrupalı Liderler Netwörkü'nün kıdemli uzmanı akademisyen-yazar Ziya Meral'in konuyla ilgili görüşlerini aldım.

Sizlerden gelen mesajların ortak noktaları;

Muhalefet partileri, milliyetçi ve muhafazakâr seçmenin oy verme davranışını anlamış değil

Ziya Meral: "AKP seçmeni değişimden korkuyor"

"Türkiye'de din-siyaset-kimlik denklemi seçmen için çok önemli"

"Bir CHP'linin alternatifi nasıl AKP olamazsa, AKP'lilerin alternatifi de CHP olamaz"

"Kaybedilmiş bir şey yok, iki tarafın da hâlâ şansı var, ama Erdoğan 1-0 önde gibi bir algı var"

"Yüz yıl önce Cumhuriyet kurulurken yaşanan gerilimler bugün hâlâ baki"

"Yeni bir Cumhuriyet Mutabakatı lazım"

Ayşe Acar kimdir?

Ayşe Acar 10 Ağustos 1974'de doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra 1996 yılında Sabah Gazetesi'nin reklam departmanında işe başladı. Sonraki yıllarda NTV ve Vatan Gazetesi'nin reklam departmanlarında yönetici olarak çalıştı. 

Kariyerini değiştirmesine yol açan olay, 2004 yılında ikizlerine hamile kalmasıyla gerçekleşti. Yazı işlerindeki arkadaşlarına hamilelik maceralarını anlatırken, kendini hafta sonu eklerinde köşe yazarı olarak buldu. 

Ayşe'nin İkizleri'nin ilk yazısı Vatan Gazetesi'nde 11 Eylül 2004'de yayımlandı ve çocukları Defne ile Ege'nin ilkokula başladığı 2011 yılına kadar sürdü. 

Nisan 2009'da "Anneee! Anne oluyorum!" isimli ilk kitabı yayımlandı. Bu süre zarfında Vatan Gazetesi'nin hafta sonu eklerinde spor, sanat, siyaset, iş, moda dünyasının etkili isimleriyle röportajlar yaptı. 

Ayşe 2017'de, ikizleri ve dört ayaklı çocuğu Mişka ile Kanada'nın Vancouver şehrine göçtü. Kanada'nın iklimine, kültürüne ve farklı bir dilde yaşamaya alışırken ortaya göç sürecinde yaşadığı zorlukları ve düştüğü gülünç durumları esprili bir dille anlattığı ikinci kitabı "Kanadalılaştıramadıklarımızdan mısınız?" (2019-Kara Karga Yayınları) çıktı. 

2019 yılında T24'te Göç Hikâyeleri köşesini yazmaya başladı. Yeniden başlamanın gücünü anlattığı ve Kanada'da yaşam ile ilgili ipuçları verdiği yazıları, birçok yeni göçmen için rehber niteliğinde oldu. 

Ayşe Acar aynı zamanda Oksijen Gazetesi için yurt dışında yaşayan başarılı göçmenlerle röportajlar yapıyor ve Vancouver'da çok dilli kampanyalar yürüten bir reklam ajansında müşteri ilişkilerini yönetiyor.