Kalabalık, hayat pahalılığı ve sağlıklı gıdalara ulaşım güçlüğünden bunalan İstanbulluların şimdilerde yeni bir hobisi var: Balkon bahçeciliği… Gerçi bu uğraş; Ankara, İzmir, Bursa gibi diğer büyükşehirlere de sıçramış... Yeryüzü Derneği’nin 2001 yılında “Şehirde tarım mümkün mü?” diyerek yola çıktığı ‘Kent Bahçeleri Projesi’, Anadolu’nun farklı bölgelerinden toplanan ata tohumlarını bugüne kadar 1500 kişiye ücretsiz olarak ulaştırmış.
“Öncelikle yapmanız gereken tek şey www.yeryuzudernegi.org sitesinden bir başvuru formu doldurmak! Ya da basvuru@yeryuzudernegi.org e-posta adresine e-mail göndermek.
Ardından gönüllülerimiz size ulaşıp detayları anlatıyor. Yalnız başvurular 01 Mart-15 Nisan 2019 tarihleri arasında yapılıyor. 14 Nisan’da da Kuleli Emek Mahallesi’nde tohum takas şenliği düzenlenecek. Katılmak ve tohumlarını paylaşmak isteyen herkese kapımız açık.”
Peki, başvuru yapıldıktan sonra süreç nasıl işliyor?
Formlar bölgelere göre ayrılıyor ve gönüllü çalışan arkadaşlarımız tarafından kaç türde ve sayıda fideye ihtiyaç olduğu belirleniyor. “Dağıtımdan bir kaç hafta önce fide nasıl ekilir?”, “Sulama nasıl yapılır”, “Toprağımızın gübreye ihtiyacı var mı”, “Zararlılarla ekolojik olarak nasıl başa çıkarız?” gibi konularda eğitimler veriliyor. Örneğin zararlılarla mücadele için bahçelerine soğan ve sarımsak ekmelerini öneriliyor. Aynı zamanda yaprak bitini önlemek için 5 çorba kaşığı Arap sabunu 1 litre su ile eritilip sabah akşam bitkilerin üzerine serpilebilir. Kuru nane yaprakları solucanlardan mustaripseniz de bitkilerinizin üzerinde serpebilirsiniz.
Tohumlar nereden geliyor ve dağıtımı nasıl yapılıyor?
Tohumlar Anadolu’da üretim yapan ve atalık tohum kullanan çiftçi dostlarımızdan geliyor.
Dağıtım için bize başvuran kişilerin belirlediği toplam adetler önceden duyurulan dağıtım gününde lokasyonlar belirlenerek Anadolu yakası ve Avrupa yakasında merkezi alanlardan gün içerisinde yapılıyor.
Yetiştirme sürecine dahil oluyor musunuz?
Sosyal medyada gruplarımız var. Katılımcılarımız mail ya da sosyal medya hesapları üzerinden gelişmeleri, ürünlerini, oluşan sorunlarına çözüm bulmak için sürekli paylaşım yapıyorlar.
Balkonda bahçecilik yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
Balkon hangi yöne bakıyor, ne kadar güneş alıyor, sulama mümkün mü, küçük mü büyük mü? Mesela balkona tozlaşmayı sağlayıcı böcekleri çekebilmek için kadife çiçeği ekilmesini öneriyoruz. Balkonda askılı saksılar da kullanılabilir. Kış ürünleri için sera da yapılabilir.
Balkonda bahçeciliğin faydaları neler?
Gıdaya hızlı ve güvenli ulaşım. Keyifli ve sonuçlarını mutfağınız da değerlendirebileceğiniz faydalı bir hobi. Çocuklarınızın doğa ile yakınlaşmalarını sağlamak için de güzel bir fırsat.
Yeni hedefleriniz neler?
Projemiz ilgi görüp benimsendi ve 9. yılına giriyor. Bu sürdürülebilirliğini kanıtladığının bir göstergesi. Şimdi hedefimiz Topluluk Bahçesi kurmak. Sulamanın, gübrelemenin ortak bir işbölümü olarak yapıldığı çıkan ürünlerin çevredeki okullara hastanelerin mutfağına dağıtıldığı topluluk bahçelerini ülkemizde görmek gerçekten heyecan verici olur.