Alex Akimoğlu

21 Eylül 2024

"Romantik bohem" bir kış sezonuna hazır mısınız?

Sessiz lüks ve sürdürülebilirlik kavramlarının baskısı altında tasarlanan 2023/2024 sonbahar –kış koleksiyonlarından, ‘’romantik görünümlü, gerçek değerlerle donatılmış, güçlü kadın’’ imajı vitrine çıktı

Eylül ayı, Fransa’da “la rentrée” olarak nitelendirilir. Yani dönüş, tatilden dönüş, sonbahar mevsimine dönüş, İşe ve aktivitelere dönüş… Moda dünyasında ise, kış sezonu trendlerinin dikkat çekici kıvama gelmeye başladığı anlamını taşır.

Altı ay öncesinde New York, Londra, Milano ve Paris’te gerçekleşen moda haftalarında, lüks markaların sunduğu defileler zincirinden kopan halkalar yerine oturmuş, hızlı moda tarafından süzgeçten geçirilmiş, üretimden mağazalara dağıtım yapılmış demektir eylül ayı.

Eylül 2024, önümüzdeki sonbahar-kış sezonunun ön plana çıkacak trendlerini sokağın beğenenine sunmuş durumda.

Doğa ve doğaya dönüş temalarının etkisini hemen hemen tüm koleksiyonlarda görüyoruz. Toprak tonları, hâkî yeşili ve siyahın yerini almaya aday renk olan kahverengi, önümüzdeki sezonun vazgeçilmez renk paleti olacak gibi görünüyor.

Saint Laurent, Paris Moda Haftası Sonbahar/Kış 2024-2025 Koleksiyonu

Başta Gucci ve Saint Laurent olmak üzere birçok markanın koleksiyonlarında gördüğümüz transparan tasarımların asker yeşili ile bağlaştırılmış olması sezonun önemli bir trendi olan sofistike-kadınsı notasının bir uzantısı.

Sessiz lüks sınırları içinde kalan, malzeme ve kumaş dokusuna özen gösterilerek tasarlanmış minimalist çizgideki koleksiyonlar, ‘’gerçek moda’’ algısını geleceğe taşıma amacı güdüyor.

İssey Miyake, Jane Wade, Fendi gibi markalar ise, ‘’gerçek değer’ olgusunu panço, manto gibi klasik ürünleri güncelleştirerek gündeme getiriyor.

İngiliz aristokrasinin simgelerinden olan ekose kumaştan tasarlanmış modeller yine aynı anlayış çerçevesinde 2024-2025 kış sezonunda sokağın beğenisini kazanacak gibi görünüyor.

Helmut Lang, Acne Studio gibi markaların ekoseye bakışı sofistike kodlarla zenginleştirilirken, Schiaparelli ve sezonun en başarılı koleksiyonunu imzalayan Chloé, daha spor bir bakış açısı sergilemişler.

Chloé, Paris Moda Haftası Sonbahar/Kış 2024-2025 Koleksiyonu

Çocuksu olduğu kadar kadınsı bir detay olan balon etek, kış sezonunda hâkimiyetini ilan edecek gibi görünüyor. Balon etek, sadece gece kıyafeti imiş gibi yanlış bir algı yaratmış olsa da 2025 kış sezonunda spor çizgiye çekilmiş tasarımları bolca göreceğiz.

Sezonun iki olmazsa olmazını güderi ceket ve leopar deseni olarak sıralayabiliriz. Geçtiğimiz sezonlarda, çoktandır ortalıkta görünmeyen deri tasarımların tekrar gündeme gelmesinden sonra beklenen oldu ve geleneksel olarak deriden bir sezon sonra inn olarak ilan edilen güderi tekrar dönüş yaptı.

Leopar desenli tasarımlar moda tasarımcılarının vazgeçilmez jokerlerinden biri olarak her zaman bir kenarda bekler. 2024 -2025 kış sezonunda, zebra, kaplan gibi hayvanların deri desenleri ilham kaynağı olmuş olsa da kazanan şüphesiz yine leopar.

 
Dior, Paris Moda Haftası Sonbahar/Kış 2024-2025 Koleksiyonu

5 Kasım 2024 tarihinde ABD’de gerçekleşecek olan başkanlık seçiminde Donald Trump’ın karşısına aday olarak dikilen Kamala Harris, kış sezonu trendlerinde ufak bir kayma yaşanmasına neden oldu. 1960’lı yıllarda moda dünyasında pusula görevini üstlenen Jackie Kennedy tarzı, gizli lüks şemsiyesi altında tekrar gündeme oturdu. Seçilmesi halinde, ABD’nin ilk kadın ve ilk Asyalı-Amerikalı başkanı olacak olan Harris’in giyim kuşamı dünya basınının merceğine girmiş durumda.

Bugüne dek Joe Biden’in gölgesinde kalarak basının ilgisini çekmemiş olan Harris, Dior marka bar modeli ceketi ve sezonun en ilginç markası olarak ön plana çıkan Chloé imzalı tayyörü ile ilk atışılırını yapmış oldu.

Kamala Harris

Yazımızı, kış sezonlarının vazgeçilmez ürünleri olan volümlü kürk ve kardigan olarak adlandırılan hırkaların tekrar gündeme geleceğini not ederek bitirelim.

Tabii ki bu kürklerin yapay kürk olduğunu belirtip Brigitte Bardot’yu rahatlatmış olalım.

Mutlu hafta sonları.

Alex Akimoğlu kimdir?

Alex Akimoğlu, 1976 yılında Fransa'ya giderek Sorbonne Üniversitesi Fransızca ve Joffrin Byrs Akademisi moda tasarımcılığı bölümlerini bitirdi. Aynı zamanda École Supérieure de Journalisme'de (Gazetecllik Yüksek Okulu) öğrenim gördü.

Pierre Cardin, Jean Louis Scherrer ve Japon markası Hanae Mori'de tasarımcı olarak Paris ve Tokyo'da kariyerini sürdürdü.

London Kent University, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi moda tasarım bölümlerinde akademisyen olarak görev aldı.

Radikal gazetesinde başladığı moda yazarlığına (1997-2007), Referans gazetesinde “Moda Ekonomi” köşesinde (2009 - 2010), İstanbul Life m.o.d.a İstanbul köşesinde (2010 - 2019), ELLE Türkiye dergisinde ELLE Son Bakış köşesi ile devam etti.

2020 yılından beri T24'te yazıyor.