Alex Akimoğlu

25 Şubat 2023

Moda dünyasının "metalürjisti" Paco Rabanne

Toplumların yeni ideolojilere yönelerek mutasyon geçirmeye başladığı 1960'lı yıllar, başta mini etek akımı olmak üzere birçok radikal değişimin gerçekleştiği dönem olarak moda tarihindeki yerini almıştır. "Uzay Çağı" kodları ile ortaya çıkan fütürist hareketin öncüleri Pierre Cardin ve André Courréges ile birlikte hareket ederek ünlenen İspanyol asıllı Tasarımcı Paco Rabanne, geçtiğimiz ay 88 yaşında hayatını kaybetti

Moda tarihinin en önemli dönemlerinden biri olan 1960'lı yıllar, İngiliz tasarımcı Mary Quant'ın Londra'dan dünyaya yaydığı mini etek akımı ile anılacaktır.

Mini eteğe paralel olarak Amerika'da Gant Senior tarafından icat edilen külotlu çorap kadınlar tarafından benimsenirken, erkek smokinini kadın gardırobuna kaydırarak Paris'te ünlenmeye başlayan Yves Saint Laurent, yüzyılın en büyük markalarından birini yaratma yolundaki ilk adımlarını atıyordu.

60'lı yıllar şüphesiz André Courréges ve Pierre Cardin'in fütürist devrimleri ile de anılacaktır. Plastik (PVC), vinil, alüminyum gibi materyallerin tekstil endüstrisine kazandırılarak doğan "Uzay Çağı" akımının bir diğer önemli ikonu ise İspanyol asıllı Tasarımcı Paco Rabanne olmuştur.

Coco Chanel'in bizzat "modanın metalürjisti" lakabını taktığı Rabanne, 1965 yılında "Picotilles" olarak adlandırdığı koleksiyonu ile Paris'teki modacılar kervanına katılmıştı.

Rabanne, o güne dek süregelen geleneksel dikim kodlarının dışına çıkarak, "iğne-iplik kullanmadan" yarattığı ilginç teknikle marka kimliğini yaratmıştı.

Paco Rabanne, diyapozitif, renkli yapışkan bantlar, yarı saydam plastik, soğuk zincir, parlak alüminyum, rodoid plaka, kağıt gibi o zamana dek kullanılmamış materyalleri moda anlayışına sokarak yeni bir tarz yaratmış, eksantrik tasarımları ile geleneksel burjuvazinin bile dikkatini çekmeyi başarmıştı.

Paco Rabanne tarzı, Pierre Cardin ve Courréges markalarında olduğu gibi sokağa adapte olmaktan ve geniş kitlelere ulaşmaktan uzak kalmış olsa da, kendi çapında üne kavuşarak prestijli bir marka haline gelmişti.

Fransız şarkıcı –söz yazarı Françoise Hardy, Rabanne tarzının en önemli elçilerinden birisi olarak bilinir. Hardy'nin mesleki kariyerinin altın çağını yaşadığı 60'lı ve 70'li yıllarda, tasarımcıya sadık kalarak sahne giysilerini tasarlatmıştı.

Paco Rabanne tarzı, başta Brigitte Bardot olmak üzere dönemin star oyuncularını da cezbetmişti. Birçok filmde ünlü aktrislerin giydiği metalik kostümler, tasarımcının dünyaca ünlenmesine yol açmıştı.

Yönetmen Stanley Donan imzalı 1967 yılı yapımı "Two For the Road (Aşk Yolu) filminin başrol oyuncusu Audrey Hepburn, (en sevdiğim filmler listemde) ilk James Bond filmlerinden olan Val Guest imzalı Casino Royale (1969) filminde Bond Kızı olarak rol alan Ursula Andress veya Fransız yönetmen Roger Vadim'in bilim kurgu filmi olan Barbarella'daki Jane Fonda Paco Rabanne imzalı kostümleri ile belleklere kazınmıştır.

Cumhuriyetçi asker bir baba ve terzi bir annenin çocuğu olarak İspanya'da doğan, küçük yaşta ailesi ile birlikte Fransa'ya göç eden Francisco Rabaneday Cuervo, mimari eğitim almak için geldiği Paris'te moda dünyasına adım atarak Paco Rabanne adını almıştı.

Paco Rabanne parfüm ve kozmetik endüstrisinin önde gelen şirketlerinden biri olan İspanyol Puig ile iş birliğine giderek yarattığı ürünleri ile finansal başarı elde etmiş, 1999 yılında markasını devrederek moda arenasından çekilmişti.

Paco Rabanne, reenkarnasyon olan inancı ile de tanınmış, Mir uzay istasyonunun dünyaya düşerek Paris şehrini harap edeceğini öne sürmüştü.

Kehanetleri ile uzun yıllar gündemde kalan ünlü modacı bazı gazeteciler tarafından "Wacko Paco" (Kaçık Paco) olarak isimlendirilmişti. 

Alex Akimoğlu kimdir?

Alex Akimoğlu, 1976 yılında Fransa'ya giderek Sorbonne Üniversitesi Fransızca ve Joffrin Byrs Akademisi moda tasarımcılığı bölümlerini bitirdi. Aynı zamanda École Supérieure de Journalisme'de (Gazetecllik Yüksek Okulu) öğrenim gördü.

Pierre Cardin, Jean Louis Scherrer ve Japon markası Hanae Mori'de tasarımcı olarak Paris ve Tokyo'da kariyerini sürdürdü.

Radikal gazetesinde başladığı moda yazarlığına (1997-2007), Referans gazetesinde “Moda Ekonomi” köşesinde (2009 - 2010), İstanbul Life m.o.d.a İstanbul köşesinde (2010 - 2019), ELLE Türkiye dergisinde ELLE Son Bakış köşesi ile devam etti.

2020 yılından beri T24'te yazıyor