Alex Akimoğlu

15 Ekim 2022

Dizi yapımcılarının gözdesi İspanyol Terzi: Javier Toledo

Peris Costumes, dizi sektörünün geleceğini öngörerek kostüm arşivi toplamaya başlayan bir İspanyol şirketi. 1856 yılında, tiyatro oyunlarına hizmet vermek için açılan küçük terzihane, bugün dünyanın en kapsamlı kostüm arşivine sahip olan dev bir şirkete dönüşmüş durumda

Sinema endüstrisine rakip olarak çıkan ve internet bağlantılı streaming hizmeti sunan Netflix, Disney +, HBO gibi platformlar, hayatımızı değiştirdiği gibi birçok yeni iş alanının da doğmasına neden oldular.

Her yıl çok sayıda dizi ve filmlerin, animelerin, belgesellerin gerçekleştirilerek abonelere sunulması, birçok sektöre iş olanağı sağlıyor. Yapıtlarda oldukça önemli bir rol üstlenen kostüm tasarımcıları, son yıllarda altın çağını yaşıyor.

Tarihi film ve belgesellerin çekimi için kullanılacak olan kostümlerin yaratıcılığı ise yüksek seviyede moda tarihi bilgisini gerektiriyor.

Peris Costumes, dizi sektörünün geleceğini öngörerek kostüm arşivi toplamaya başlayan bir İspanyol şirketi. 1856 yılında, tiyatro oyunlarına hizmet vermek için açılan küçük terzihane, bugün dünyanın en kapsamlı kostüm arşivine sahip olan dev bir şirkete dönüşmüş durumda.

2012 yılında, Javier Toledo tarafından satın alınan terzi atölyesi, zaman içinde kendini geliştirerek gerçekleştirdiği kostüm arşivi ile ünlü yapımcıların gözdesi haline gelmiş.

Javier Toledo

"İspanyol Terzisi" lakaplı Toledo, yılda 600 olan film ve dizi sayısını 1000 olarak hedefliyor. Madrid'e 30 km uzaklıktaki 20 bin nüfuslu Algete kasabasındaki dev atölyeleri dışında, Budapeşte, Paris, Berlin ve Mexico City gibi şehirlerde de büro ve atölyeler açarak hızlı hizmet verme yöntemini geliştirmiş. 

Amazon Prime Video tarafından çekilen fantastik kurgusal dizi Yüzüklerin Efendisi, Peter Morgan tarafından kaleme alınan ve Kraliçe II. Elizabeth'in saltanat yıllarını konu olarak işleyen, Netflix'te beşinci sezonunu sunmaya hazırlanan The Crown, 2021 yılında vizyona giren Denis Villeneuve yönetmenliğindeki bilim-kurgu filmi Dune (Çöl Gezegeni), HBO tarafından sunulan fantastik-drama dizisi House Of Dragon, 2020 yapımı Netflix dizisi Emily in Paris ve Queen's Gambit , Peris Costumes'ün iş birliği yaptığı yapıtlardan bazıları.

2021 yapımı, Amerikan suç-komedi filmi Cruella, ise "En İyi Kostüm Tasarımı Oscarı"na layık görülmüş.

Yapımcılar, süre kısıtlılığı ve yüksek maliyetler nedeni ile bilhassa dönem dizilerinde, hazır arşivi olan şirketlerle çalışarak kiralama yöntemini kullanmayı tercih ediyorlar. Ayrıca giyişlerin eski olmasının kameraya yansıması da daha gerçekçi oluyor kanısındayım.

Son olarak, köklü film yapım ve televizyon yayın şirketi Warner Bros'un kostüm arşivini satın alarak koleksiyonuna ekleyen Peris Costumes, 10 milyonu bulan giysi arşivi ile dünyanın en büyük kostüm tedarikçisi unvanına da sahip.

Şirket, giysi koleksiyonuna paralel olarak şapka, çanta, ayakkabı gibi ürünlerden oluşan aksesuar koleksiyonu ile de tanınıyor.

Elizabeth Taylor'un başrolünü oynadığı "Cleopatra" filminde kullandığı mücevherler, Paolo Sorentino yönetmenliğinde çekilen "The Young Pope" filminde, ünlü aktör Jude Law'un kullandığı haç koleksiyonu ve daha birçok aksesuar şirketin kasalarında özenle saklanıyor.

Türkiye, dizi konusunda kısa sürede büyük başarılara imza atan ülkelerden biri şüphesiz. Dünyanın birçok ülkesine pazarlanan Türk dizileri de zor şartlar altında gerçekleştirildiği gerçeği sık sık dile getiriliyor.

Bazı dizilerde, sabah vakti tek omuz elbise ve pür makyaj ofise gelen kadın oyuncuların abartılı kostümleri aşırı kaçsa da, genelde başarılı bulduğumu söyleyebilirim.

Mutlu hafta sonları.

Alex Akimoğlu kimdir?

Alex Akimoğlu, 1976 yılında Fransa'ya giderek Sorbonne Üniversitesi Fransızca ve Joffrin Byrs Akademisi moda tasarımcılığı bölümlerini bitirdi. Aynı zamanda École Supérieure de Journalisme'de (Gazetecllik Yüksek Okulu) öğrenim gördü.

Pierre Cardin, Jean Louis Scherrer ve Japon markası Hanae Mori'de tasarımcı olarak Paris ve Tokyo'da kariyerini sürdürdü.

Radikal gazetesinde başladığı moda yazarlığına (1997-2007), Referans gazetesinde “Moda Ekonomi” köşesinde (2009 - 2010), İstanbul Life m.o.d.a İstanbul köşesinde (2010 - 2019), ELLE Türkiye dergisinde ELLE Son Bakış köşesi ile devam etti.

2020 yılından beri T24'te yazıyor.