Tan Matbaası baskınının üzerinden tam 74 yıl geçti. Sabiha Sertel ve Zekeriya Sertel’in sahibi olduğu Tan gazetesi ve Matbaası, 4 Aralık 1945 yılında bir grup tarafından basıldı, yağmalandı.
Sabiha Sertel’in ikinci kuşak yeğeni Nur Deriş, hem Tan baskınını hem de Sabiha Sertel’i konuşmak için T24’e konuk oldu. Deriş aynı zamanda, Sertel’in otobiyografisi “Roman Gibi’nin İngilizce olarak yayımlanmasına öncülük ve editörlük eden isimlerden birisi. O isimlerden diğeri ise Sertel’in torunu Tia O'Brien.
Sertel, 4 Aralık 1945 Tan baskınına giden politik atmosferden Sertel’in tüm o baskı koşullarında, bir kadın gazeteci olarak sürdürdüğü demokrasi, basın özgürlüğü ve antifaşist mücadelesini anlattı.
Deriş, Sertellerin Tan baskınından sonra Türkiye’den gitmek zorunda kaldıklarını, hep geri dönmek istemelerine rağmen bunun mümkün olmadığını, sürgün hayatında yaşadıkları zorlukları da anlattı.
Tan baskını, yargılanmalar, tutukluluk, sürgün… Her ne olursa olsun mücadelesinden vazgeçmeyen bir kadın… Sertel’in artık öleceğini anladığında, yatağında kızına söylediği söz, yazmaktan vazgeçmemek için hepimize ilham olsun: “Çok yazık, daha yazacak çok şeyim vardı…”