Videoröportaj

Türkiye'nin 2022 insan hakları karnesi: Dosya yine kabarık!

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Kampanya Koordinatörü Damla Uğantaş, M. Kaan Kurtuluş'a anlattı

31 Mart 2023 16:01

T24 Video

Uluslararası Af Örgütü 2022 yılı Yıllık Raporu’nu yayınladı. Uluslararası Af Örgütü Türkiye Kampanya Koordinatörü Damla Uğantaş, 2022 yılı Yıllık Raporu’nu T24 Dış Politika Editörü Metin Kaan Kurtuluş'a anlattı.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Kampanyalar Koordinatörü Damla Uğantaş, Türkiye’nin 2022 yılı insan hakları karnesini T24'e değerlendirdi.

Raporda Türkiye için dikkat çeken nokta yaşam maliyeti krizi oldu. Yıllık raporda "Devam eden insan hakları krizine ek olarak milyonlarca kişi için yaşam maliyeti krizi derinleşti"  denildi.

156 ülkeyi kapsayan insan hakları raporunda Türkiye başlığı ifade özgürlüğü, toplanma özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, cezasızlık, insan hakları savunucuları, ayrımcılık, toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri, mültecilerin ve göçmenlerin hakları, işkence ve diğer türde kötü muamele alt başlıklarıyla ele alındı.

Uluslararası Af Örgütü’nün 'Dünyada İnsan Haklarının Durumu 2022 Raporu’na göre, Türkiye’de devam eden insan hakları krizine ek olarak milyonlarca kişi için yaşam maliyeti krizi derinleşti.

 Rapor Türkiye’de geçtiğimiz yılın insan hakları koşullarını şu ifadelerle özetledi:

“2022’de insan hakları savunucuları, gazeteciler, muhalif siyasetçiler ve diğerleri hakkında temelsiz soruşturmalar, yargılamalar ve mahkumiyet kararları devam etti. Parlamento, mevcut yasalarda çevrimiçi ifade özgürlüğünü daha da kısıtlayan sert değişiklikler yaptı. Polis, birçok ilde yasaklanan Onur Yürüyüşlerine katılan yüzlerce kişiyi hukuka aykırı güç kullanarak gözaltına aldı ve barışçıl toplanma hakkı ciddi şekilde kısıtlanmaya devam etti. Danıştay, 2021 tarihli İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını bozmayı reddetti.

Türkiye, dünyanın en yüksek sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülkesi olmayı sürdürdü. Ancak siyasetçiler arasında ve medyada yükselen mülteci karşıtı ırkçı söylemlerin yarattığı zeminin etkisiyle Afganların ve diğer mültecilerin başvuruları alınmadan geri gönderilmeleri ölümlere ve ciddi yaralanmalara neden oldu. İşkence ve diğer türde kötü muameleye ilişkin ciddi ve güvenilir iddialar söz konusuydu.”

Uluslararası Af Örgütü 2022 yılı Yıllık Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz...