T24 Video
Deprem bölgesine giden T24 ekibi, Diyarbakır'da depremin yarattığı etkileri gözlemledi ve depremzedeleri dinledi.
Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen kentler arasındaki Diyarbakır’da, arama kurtarma çalışmaları depremin 13. gününde, enkaz altındaki son cenazelerin de çıkarılmasıyla sona erdi. Depremde 7 bina yıkılan Diyarbakır’da hayatını kaybedenlerin sayısı, 409 oldu.
Diğer illerden farklı olarak Diyarbakır'da 84 STK'nın depremden yarım saat sonra koordine olup çalışmaya başlaması dikkat çekti. Bu oluşumun Türkiye için bir örnek model olabileceğini ifade eden Candan Yıldız ve Murat Sabuncu, sivil örgütlenmenin hayati önemini anlattı.
"Depremden yarım saat sonra buluşup çalışmaya başladık"
Depremden iki ay önce kurulan Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu bünyesindeki 84 sivil toplum örgütünün depremden yarım saat sonra organize bir şekilde çalışmaya başladığını Murat Sabuncu'ya anlatan Diyarbakır Eğitim-Sen Eş Başkanı Zülküf Güneş, şunları söyledi:
"İş insanları şantiyelerinden iş makinelerini hemen devreye aldı, endişeyle sokağa çıkanlar emniyetli yerlere götürülmek üzere planlar yapıldı, yemek organize edildi. İkinci depremden sonra endişe iyice büyüdü. 1 milyon civarında insanın güvenli barınması için tek katlı bireysel işletmelerden düğün salonlarına devlet ve özel okullardan camilere yer yaratılmaya çalışıldı. İkinci günden itibaren Diyarbakır'daki ana sorunlar çözülünce bu kez diğer zarar gören illere yöneldik."
"Yıkılmayan binalarda yapılan kontrollerde güven kaygısı"
Depremin yarattığı yıkımı kaldırmanın ve yeniden inşa etmenin zor bir süreç olduğunu belirten Candan Yıldız, bölgede yapılan yapı denetimleriyle ilgili halkın kaygılı olduğunu belirtti:
"Olağanüstü hallerin coğrafyası Diyarbakır, depremde sivil toplumun olağanüstü çabası ile hızla yaralarını sarmaya başlamış. Yıkılmayan binalarda kontroller başlamış. “Ellerinde bir çekiçle sıvaları döküyorlar, bakıyorlar, rapor yazıyorlar. Ama tam güvenemiyoruz” kaygısı depremin yaşandığı illerle ortak kaygı" dedi.