Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın Washington ziyareti başlıyor. Bu ziyaretin kendisi de zamanlaması da hayli tartışmalı çünkü; ABD Başkanı Donald Trump’ın azil sürecinin resmen başladığı güne denk geldi.
Kamuoyuna açık oturumlarla yürütülecek olan azil sürecinde Amerikalılar Trump’la ilgili iddiaların delillerini dinleyecekler. Trump, azil süreci ile karşı karşıya kalan 4. başkan... Demokratlar, Trump’ı dış politikada aldığı kararlar ve ilişkileri üzerinden yargılıyorlar. İşte bu ortamda yapılacak olan Erdoğan-Trump görüşmesinden ne beklemek gerek? Washington Enstitüsü Türkiye Direktörü Soner Çağaptay’a sordum.
Çağaptay , görüşmeden en fazla 'ticaret anlaşması' çıkabileceği görüşünde... Washington’da görüşmeyi takip eden siyasi analistler de Trump Erdoğan görüşmesinin daha çok iki liderin şahsi görüşmesi gibi algılandığını söylüyorlar. Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, dün yaptığı açıklamada, Trump’ı Türkiye ile ilgili yürüttüğü siyaseti şahsi finansal çıkarları etrafında şekillendirmekle suçladı. New York Times Gazetesi’nde çıkan haberde ise Trump'la Erdoğan’nın damatları kanalıyla resmi olmayan bir iletişim ağı kurduklarını ve iki damadın ilişkileri yürüttükleri iddiasına yer verdi.
Amerikan basınında çıkan haberlerin sadece siyasetçileri, karar vericileri ya da kurumları değil Amerikan halkını da Türkiye hakkında aleyhte düşünmeye ittiğini söyleyen Çağaptay, “Suriye ile ilgili çıkan haberlerde Türkiye’ye yönelik ciddi suçlamalar var. Çünkü Türkiye kaynaklı hiçbir açıklamaya ya da habere inanılmıyor. Türkiye'de basın özgürlüğü olmadığı için gelen haberler doğru değildir diye düşünülüyor. Oysa Türkiye’de basın özgür olsa dış politikayı yürütmek, kamu diplomasisi yapmak çok daha kolay olacaktı. Basın özgürlüğü aynı zamanda ulusal güvenlik demek” diyor.
Amerikan basını, Suriye ile yaptığı haberlerde Türkiye’nin IŞİD’le mücadeleyi zayıflattığı ve Kürtlere yönelik 'etnik mühendislik' yaptığı haberlerine çok sık yer veriyor.
Soner Çağaptay’la zamanlaması hayli ilginç ziyaretten sonra Suriye, S-400'ler ve Türkiye’ye yönelik yaptırım tehditleri konusunda hangi gelişmeleri beklemeliyiz ayrıntılarına ilişkin de konuştuk. Çağaptay’a göre"Türkiye Amerika ilişkileri hiç bu kadar kötü olmamıştı."
Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) başta olmak üzere Amerika’da Türkiye için önemli bütün kurumlarda Türkiye’ye büyük öfke olduğunu söyleyen Çağaptay, "Türkiye’nin Amerikan siyasetinde etkili olan lobilerle de bağını tamamen kopardığını" söylüyor. Çağaptay, Trump’ın sadece ülke içinde değil bütün dünyada adeta 'nefret objesi' haline geldiğini hatırlatarak Türkiye'nin Trump’la bu kadar 'özdeşleşme' görüntüsünün sıkıntı yaratacağını düşünüyor.