Haberler

Solcular Fransa’da aşırı sağın yenilgisini, kendi kalesinde, Franco karşıtı şarkıyla kutladı

08 Temmuz 2024 10:38

T24 Video

Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi’nin (RN - Rassemblement National) kalesi olarak nitelendirilen Perpignan şehrinde solcular, Katalonya'nın Franco karşıtı marşı, Lluís Llach'dan l'Estaca'yı söyleyerek, RN'nin Fransa'daki yenilgisini kutladı.

Fransa erken genel seçimlerinde galip gelen sol ittifakı oldu

Fransa İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı seçim sonuçlarına göre, 7 Temmuz'da ikinci turu yapılan erken genel seçimde Mecliste en fazla sandalyenin sahibi solcu 4 partinin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi ittifakı oldu.

Fransa'da seçimlerden birinci çıkan sol ittifakı, "Filistin devletini tanıma" taahhüdünde bulunuyor. Yeni Halk Cephesi’nin 178 milletvekili çıkardığı seçimlerde, Macron'un ittifakı 150, aşırı sağcı Ulusal Birlik İttifakı (RN) ise 125 milletvekili ile Meclise girdi.

Seçimlere katılım oranı yüzde 66,6

Sandık sonuçlarına göre hiçbir ittifak ya da parti mecliste salt çoğunluk olan 289 milletvekili sayısına ulaşamadı. Böylece milletvekili sayısı şu an 250 olan Macron ittifakının Meclisteki sandalye sayısı 150’ye düşerken, aşırı sağcı RN ittifakının milletvekili sayısı 89’dan 125'e yükseldi, solcu ittifak ise 150 olan sandalye sayını 178'e çıkardı.

İlk turda birinci gelen aşırı sağ, Macron ve solcuların ittifakına takıldı

Fransa’da 30 Haziran’da yapılan genel seçimlerin ilk tur oylamasında, aşırı sağcı RN ittifakının yüzde 33 civarında oyla birinci çıkmasının ardından Macron cephesi ve sol partiler üstü kapalı işbirliğine gitmişti.

İlk turun ardından 3 adayın ikinci tura kaldığı 306 seçim bölgesinde, oyların bölünüp aşırı sağın avantaj sağlamaması için diğer partilerden 200'den fazla aday seçim yarışından çekilmişti.

Resmi verilere göre, ikinci tura katılmaya hak kazanan 215 aday, RN'yi engellemek için seçime girmemeyi tercih etmişti.

Kaynak: Sosyal medya / AA

TIKLAYIN - Fransa'da solun sürpriz çıkışı; Biden'ın adaylıktan çekilmesi için gizli toplantı; Ukrayna'nın işgalinde 120 bin Rus askeri öldü | Dünya Basınında Bugün

TIKLAYIN - Fransa'da aşırı sağ karşıtları sokaklarda

TIKLAYIN - Fransa’da sol ittifakın lideri Jean-Luc Melenchon: Filistin Devleti'ni tanıyacağız

TIKLAYIN - Fransa'da kaybeden aşırı sağ, sol ittifak birinci; kazananı zaman gösterecek

TIKLAYIN - Fransa Başbakanı Attal, istifa edeceğini duyurdu

TIKLAYIN - Fransa seçimlerinin ikinci turunda stratejik iş birliği, aşırı sağı geriletti