T24 Video
Diyabetli Çocuklar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, yayınladığı basın metniyle tip 1 diyabetli çocukların sensörlerinin bütçe açığı nedeniyle ödeme kapsamına alınmadığını duyurdu. Açıklamasında "'Yerli sensör için çalışıyoruz' gibi pembe sözlerle 7-8 yıldır bizleri, diyabetli çocukları, ailelerini oyaladılar" ifadelerini kullanan Hatun, "Uzaya çıkan, kendi uçağını yapan bir ülkenin, sensörleri ödememek için bu kadar ayak diremesini akla ve mantığa sığdıramıyoruz. Bir hak için uğraşmayı anlamsız hale getirdikleri, hevesimizi ve inancımızı kırdıkları için bütün yetkililere çok kırgın ve kızgınız" dedi. Tip 1 diyabetli çocuklar da sensörlerin ödeme kapsamına alınması için çağrıda bulundu. Videoda, iğne ile şeker ölçümü yaparken parmaklarının acıdığını söyleyen çocuklar ve yakınları, "#SensörİçinParmakKaldır" dedi.
Prof. Dr. Hatun'un "Sensörlerin ödeme kapsamına alınmamasını protesto ediyoruz!" başlıklı açıklamasının tamamı şöyle:
"Sensörlerin ödeme kapsamına alınmamasını protesto ediyoruz!
Cevdet Yılmaz ve Mehmet Şimşek ile yapılan bir görüşmede, diyabetli çocukların farkında olduklarını ama bütçedeki açık nedeniyle sensörleri ödeme kapsamına almayacaklarını öğrendik. Bu bilgi doğruysa aşk olsun onlara! Demek ki güçleri ülkemizde 25-30 bin tip 1 diyabetli çocuğa yetiyor. Sizi anlıyoruz, hak veriyoruz, gerekeni yapacağız, yerli sensör için çalışıyoruz gibi pembe sözlerle 7-8 yıldır bizleri, diyabetli çocukları, ailelerini oyaladılar ve diyabetli çocukların hayatını/kaderini değiştiren sensörleri esirgediler.
Bunun çok büyük bir haksızlık olduğunu düşünüyoruz. Uzaya çıkan, kendi uçağını yapan bir ülkenin, sensörleri ödememek için bu kadar ayak diremesini akla ve mantığa sığdıramıyoruz. Bunun büyük bir merhametsizlik olduğunu düşünüyoruz.
Bir hak için uğraşmayı anlamsız hale getirdikleri, hevesimizi ve inancımızı kırdıkları için bütün yetkililere çok kırgın ve kızgınız. Bu duyarsızlığı bütün kalbimizle protesto ediyoruz.
Prof. Dr. Şükrü Hatun
Diyabetli Çocuklar Vakfı Başkanı
Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi"
Her yıl bin 500 çocuğa tip 1 diyabet tanısının konduğu Türkiye'de hastaların hayatını kolaylaştıran diyabet sensörü, kandaki glikoz seviyesini her 5 dakikada bir uyumlu akıllı cihazlara göndererek şekerin takibini sağlıyor. Diyabet sensörüyle çocukların parmaklarının iğne ile delinmesine gerek kalmıyor. |