Kültür-Sanat

Zülfü Livaneli'nin, yazdığı ilk tiyatro oyunu "Duvar", 26. İstanbul Tiyatro Festivali'nde prömiyer yapacak

26. İstanbul Tiyatro Festivali, Zülfü Livaneli’nin kaleme aldığı ilk tiyatro oyunu Duvar’ı izleyiciyle buluşturmaya hazırlanıyor. Bilge Emin’in yönettiği oyun, dünyanın farklı yer ve zamanlarında benzer acıları yaşamış dört insanın bir otel odasında kesişen yollarını ve iç içe geçen hikâyelerini anlatıyor. 31 Ekim ve 1 Kasım’da Zorlu PSM’de sahnelenecek oyunun biletleri passo.com.tr adresinde

19 Ekim 2022 13:19

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın sponsorluğunda düzenlenen 26. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim’de perdelerini açmaya hazırlanıyor.

Sanatçı Zülfü Livaneli, kaleme aldığı ilk tiyatro oyunu Duvar ile festivale konuk oluyor. Bilge Emin’in yönettiği Duvar, festivalin Odeabank’ın tema sponsorluğunda seyirciye sunulan ve kadınlar tarafından yönetilen oyunların bir araya geldiği, sanat alanında kadın üretimini daha da görünür kılmayı amaçlayan "Bu İşte Bir Kadın Var" başlıklı bölümünde yer alıyor. 

31 Ekim Pazartesi ve 1 Kasım Salı saat 20.00’de festivalin yüksek katkıda bulunan mekân sponsoru Zorlu PSM’nin Turkcell Platinum Sahnesi’de gerçekleştirilecek oyun, dünyanın farklı yer ve zamanlarında benzer acıları yaşamış dört insanın bir otel odasında kesişen yollarını, iç içe geçen hikâyelerini anlatıyor. 

Zülfü Livaneli’nin kaleme aldığı ilk tiyatro oyunu olan Duvar, bin yıllardır bitmek bilmez bir göç hareketine sahne olan dünyanın yakın geçmişine, “yerlerinden edilmiş” dört insanın hikâyesi aracılığıyla odaklanıyor. Zülfü Livaneli, bugünün daha da hareketlenmiş ve küçülmüş dünyasında farklı kimliklerin bir aradalığına mercek tutan oyunun konusuna dair şunları söylüyor: “Berlin duvarı yıkıldığında dünyaya özgürlük geldi, utanç duvarı ortadan kalktı dendi ama sonra daha başka duvarlar çekildi; hem fiziki duvarlar hem de manevi duvarlar... İnsanlar arasındaki duvarlar yükseldi ve yükselmeye devam ediyor. Bu oyun biraz bu konulara kafa yormamızı sağlıyor...

1978, 1989, 2011… Maraş, Berlin, Halep… Farklı coğrafyaların iklimini solumuş dört kişinin bir otel odasında karşılaşmasıyla başlayan oyunda karakterler benzer kayıplar, benzer acılardan bahsederken birbirlerini tam olarak duymuyor, görmüyor gibidirler. Bu dört “kayıp” karakterin kişisel tarihlerinin duraklarında yol alan oyun, bir yandan da yakın geçmişin toplumsal yıkımlarının izlerini onların hikâyeleri üzerinden aktarıyor. Bu dört insan kendilerine yüklenen kimlikleri, birbirlerine karşı önyargılarını hikâyeleri çarpıştıkça bir kenara bırakabilecekler midir? Hem kendileri hem de birbirleriyle yaşadıkları çatışmalar, onlara bir kapı aralayabilecek midir? Hikâyeleri birbirlerine ulaşacak, o görünmez duvarlar yıkılacak mıdır?

Bilge Emin, Işıl Kasapoğlu’nun davetiyle, ilk kez festivalde

Yönetmenliğinin yanı sıra çevirmen ve dramaturg olarak da yurtiçi ve dışında çalışmalarını sürdüren Bilge Emin, 2010 yılında, İntiharın Genel Provası ile 8. Tiyatro Ödülleri’nde Yılın Çevirmeni Ödülü, 2015’te Eğer Bu Bir Film Olsaydı… ile 4. Rotary Tiyatro Ödülleri’nde Yılın Yönetmeni Ödülü ve 2018’de, 5. Anadolu Tiyatro Ödülleri’nde Başarı Emek Ödülü’ne layık görüldü. 26. İstanbul Tiyatro Festivali’nin küratörü Işıl Kasapoğlu’nun Duvar’ı yönetmesi için özel olarak davet ettiği Bilge Emin festival izleyicisiyle ilk kez bu oyunla buluşuyor.

Festivalin “Bu İşte Bir Kadın Var” bölümü kadın üretimini görünür kılmayı amaçlıyor

Odeabank’ın desteğiyle festivalde kadınlar tarafından yazılan veya yönetilen oyunların bir araya geldiği, sahne sanatları alanında kadın üretimini daha da görünür kılmayı amaçlayan "Bu İşte Bir Kadın Var" başlıklı bölümde yer alan diğer iki oyun ise Lefkoşa Belediye Tiyatrosu, Aliye Ummanel’in yazıp yönettiği Kapalı oyunu ile Elif Candan’ın yazıp Pınar Akkuzu’nun yönettiği Bir Tatlı Kaşığı Çamur. Kıbrıs’ın yarım asırdır siyasi sebeplerden dolayı kapalı tutulan bölgesi Varoşa’daki insanların hikâyelerini anlatan Kapalı 12 Kasım Cumartesi saat 20.00’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde; oyun metni toplumsal cinsiyet araştırmalarına dayanarak yazılan Bir Tatlı Kaşığı Çamur ise 22 Kasım Salı saat 20.00’de Alan Kadıköy’de sahnelenecek.

Kadın Anlatılarına Feminist Bakış paneli 20 Kasım’da 

Odeabank’ın tema sponsorluğundaki Bu İşte Bir Kadın Var teması kapsamında ayrıca, tiyatromuzda son yıllarda yer alan kadın oyunlarına dair çok tartışılan sorunlara odaklanılacak Kadın Anlatılarına Feminist Bakış başlıklı bir panel düzenlenecek. 20 Kasım Pazar günü saat 14.00’te Kadıköy’deki Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi’nde gerçekleştirilecek panelde, Bir Tatlı Kaşığı Çamur oyunun yazarı Dr. Öğretim Üyesi Elif Candan ve yönetmeni Pınar Akkuzu, Prof. Dr. Fakiye Özsoysal’ın moderatörlüğünde, bu metinlerin feminist okuryazarlık ışığında nasıl ele alınabileceğini ve sahneye konabileceğini kendi deneyimlerini de paylaşarak konuşmaya açacaklar.

Biletler satışta 

26. İstanbul Tiyatro Festivali Türkiye’den ve yurt dışından, merakla beklenen, yepyeni oyunlardan yenilikçi ve ufuk açıcı performanslara, toplam 24 tiyatro, performans ve dans gösterisini bir araya getiriyor. 25 Ekim - 26 Kasım tarihleri arasında, Işıl Kasapoğlu küratörlüğünde düzenlenecek 26. İstanbul Tiyatro Festivali’nin programı tiyatro.iksv.org/tr/program adresinde; biletler ise passo.com.tr’de ve İKSV ana gişede satışta.