Çölyak hastaları için vazgeçilmez tedavi yöntemi olan glutensiz beslenmenin zayıflamak amacıyla bilinçsizce uygulanması diyabet ve kalp hastalıklarına neden olabilir.
Çölyak hastalığı, ince bağırsağın glutene karşı kronikleşen hassasiyetinden kaynaklanıyor. Bu hastalıktan muzdarip kişiler için kritik önem taşıyan glutensiz beslenme, son yıllarda sağlıklı kişilerin de diyetinde yer almaya başladı. Birçok kişi de glutensiz beslenmeyi zayıflama amacıyla tercih ediyor.
Milli Gazete'de yer alan habere göre Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik, glutensiz beslenmenin sağlık açısından birçok faydası olduğunu belirtirken, bu beslenme türü hakkında önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Gluten besinlerin emilimini zorlaştırıyor
Gluten arpa, buğday ve çavdar ürünlerinde bulunan sindirilmesi zor bir protein grubu. Bu nedenle, bağırsak florasında gluteni sindiremeyen kişilerin ince bağırsaklarındaki yapılarda kısalma ve kalınlaşmaya sebep oluyor. Villus olarak adlandırılan bu yapılar, vücudumuza aldığımız besinlerin içindeki makro ve mikro besin ögelerinin emiliminde görev alıyor.
Glutensiz beslenildiğinde karbonhidrat kaynakları sınırlandırılıyor. Böylelikle kilo vermek mümkün olabiliyor.
Glutensiz market ürünlerindeki tehlike
Kilo vermek için glutensiz beslenenleri paketleri ürünlerin içeriği konusunda uyaran Çelik, “Glutensiz market ürünlerinde kıvam tutturabilmek için yağ oranı yükseltilmiştir. Bu nedenle kontrollü glutensiz besin tüketmek gerekir. Yapılan çalışmalar glutensiz yüksek yağlı beslenmenin koroner kalp hastalığı riskini artırdığını göstermiştir,” açıklamasını yaptı.
Sağlıklı kişilerin gluteni sindirmekle ilgili herhangi bir problemleri yoksa glutensiz beslenmelerinin şart olmadığını söyleyen Beslenme Uzmanı Müzeyyen Çelik, “Glutensiz beslenme zayıflamak için kullanılan bir beslenme modeli olmamalıdır. Bilinçsizce yapılan glutensiz diyetler; tam tahıllı karbonhidrat tüketimini sınırlayacağı ve doğrudan meyve şekeri veya serbest olan yüksek glisemik indeksli mısır ve patatese yöneltebileceği için kan şekeri üzerinde oynamaya sebep olacak, diyabet hastalığı riski artacaktır," dedi.
Karbonhidrat tüketiminden kaçınılması durumunda hayvansal ürünlere yönelimin artacağına değinen Çelik, "Hayvansal ürünlere artan yönelim veya ambalajlı doymuş yağ içeren glutensiz ürün tüketimi kalp hastalığı riskini artıracaktır” diyor.