Sağlık

Yumru, meme kanserinin tek belirtisi değil: İşte meme kanserini tespit etmek için 5 belirti daha

Bilim insanları, çoğu meme kanserinin dokunma yoluyla bulunan bir yumru ile tespit edilemediği göz önüne alındığında, bilgi eksikliğinin özellikle endişe verici olduğunu söyledi

17 Ekim 2023 12:07

T24 Sağlık

Ohio Eyalet Üniversitesi Kapsamlı Kanser Merkezi'nden Arthur G. James tarafından yaptırılan bir tüketici anketine göre, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yetişkinlerin yüzde 93'ü yumruyu meme kanseri belirtisi olarak kabul ederken, yarısından azı diğer belirtilerin çoğunu tanımlayabildi.

Ankete katılanların yarısından azı tarafından fark edilen diğer belirtiler arasında meme ucunun içe çekilmiş, içe dönük veya aşağıya dönük olması, kollarınızı kaldırdığınızda ortaya çıkan meme büzülmesi, memenin bir kısmında his kaybı, deri ve meme ucunda kalınlaşma yer aldı.
 
Ankete katılan binden fazla kişiden yalnızca yüzde 31'i meme ucunun içe dönük olmasını meme kanseri belirtisi olarak tanımlarken, yüzde 39'u büzüşmeyi, yüzde 41'i his kaybını, yüzde 45'i cilt kalınlaşmasını ve yüzde 51'i akıntıyı farkettiğini söyledi. 

Bilim insanları, çoğu meme kanserinin dokunma yoluyla bulunan bir yumru ile tespit edilemediği göz önüne alındığında, bilgi eksikliğinin özellikle endişe verici olduğunu söyledi.

Dr. Ashley Pariser, "İnsanların bedenleri konusunda kendilerini güçlü hissetmelerini ve onlar için neyin normal olduğunu bilmelerini istiyoruz" dedi. Pariser, “Memelerdeki değişikliklerin çoğu yaşlanmanın ve doğumun sonucudur; ancak meme kanseri çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir." ifadelerini kullandı. 

Pariser, "İnsanların bu endişeleri doktorlarıyla zamanında çözebilmeleri için kendilerini güvende hissetmeleri önemli. Meme kanserlerini çok daha erken, daha tedavi edilebilir aşamalarda tespit etme konusunda büyük ilerleme kaydettik" dedi. 

Amerikan Kanser Derneği'ne göre meme kanseri, 2023'te 300 binin biraz altında yeni vaka ve 43 bin ölümün tahmin edilmesiyle cilt kanserlerinin ardından kadınlarda en sık teşhis edilen kanser olmaya devam ediyor.

Pariser, "Erkeklerde hastalık daha az görülmekle birlikte meme kanserlerinin yüzde 1'i erkeklerde görülüyor" dedi. Pariser, "Bu kanserler tipik olarak meme ucu değişiklikleri olarak ortaya çıkar, bu nedenle erkeklerin, özellikle ailede meme kanseri konusunda güçlü bir geçmişi varsa, ilgili semptomlar için tıbbi yardım alma konusunda kendilerini güçlü hissetmeleri de önemlidir" diye ekledi.