T24 Kültür Sanat
Ünlü yönetmen Şerif Gören, Atlas Sineması’nda düzenlenen anma töreniyle son yolculuğuna uğurlandı. Anma töreninde konuşan sanatçılardan Menderes Samancılar, Gören'e "Çalıştığımız setlerde, verdiğimiz mücadelede hep yanımızda eli sırtımızdaydı. Ne mutlu bize ki böyle bir abi yüreğimize gitti. Önünde saygı ile eğiliyoruz. Hiçbir zaman onu unutmayacağız" sözleriyle veda etti.
22 Kasım'da evinin merdivenlerinden düşüp başını çarpan ve hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınan usta yönetmen Şerif Gören dün (08.12.2024) hayatını kaybetti. 80 yaşında aramızdan ayrılan Gören için Atlas Sinemasında anma töreni gerçekleştirildi. Atlas Sineması'ndaki anma töreninin ardından Gören'in cenaze namazı Beyoğlu Hüseyin Ağa Cami’sine kılındı. Gören Kozlu Mezarlığı'nda defnedildi.
Gören'in anma ve cenaze törenine Türkiye Sinema Emekçileri Sendikası (Sine-Sen) üyeleri, sanatçı Nur Sürer, Metin Akpınar, Ömer Vargı, Menderes Samancılar, Necmettin Çobanoğlu, Halil Ergün, Orhan Gencebay, Hülya Koçyiğit, Canan Kaftancıoğlu, Menderes Samancılar, Erdal Özyağcılar gibi bir çok isim katıldı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da cenazeye çelenk gönderdi. Cenaze törenine Gören'in yakın arkadaşlarından ünlü yönetmen Yılmaz Güney'in eski eşi Fatoş Güney de çelenk gönderdi.
Anma töreninde yönetmen Gören için sinemanın anlamı, yapılan film gösterimiyle kendi sesinden aktarıldı.
Tabutu alkışlarla salona gelen Gören'e dostları, Necmettin Çobanoğlu, Nur Sürer, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu, Menderes Samancılar, Ömer Vargı, Olkan Özyurt, Muzaffer Hiçdurmaz; sahnede veda etti.
Nur Sürer- Halil Ergün-Menderes Samancılar
Söz alan Sanatçı Nur Sürer, Şerif Gönen'e, "İnanılmaz harikalar yaratmış, olağanüstü bir yönetmendi. Sinemanın yönetmen olarak son temsilcisini kaybettik, çok üzgünüm. Şahane bir adamdı. Güle güle Şerif hep içimizde olacaksın. İyi ruhlu adam" sözleriyle veda etti.
Törende konuşan oyuncu Halil Ergün de Gören için "Onu kaybettik. Işıklar içinde uyusun. Çok etkilendim. Uğurlar olsun ne diyeyim hep beraber uğurlayalım" ifadelerini kullandı.
Törende konuşan Menderes Samancılar da, "Sinemamızın iyi kalpli abisiydi. Çalıştığımız setlerde, verdiğimiz mücadelede hep yanımızda eli sırtımızdaydı. Ne mutlu bize ki böyle bir abi yüreğimize gitti. Önünde saygı ile eğiliyoruz. Hiçbir zaman onu unutmayacağız" ifadelerini kullandı.
Anma töreninde konuşan Sine-Sen Üyesi, "Onu yitirmenin acısını anlatacak sözleri bulmak benim için çok zor. Toplumsal mücadelelerin hepsinin içerisinde, yanıbaşımızdaydı hep. Bunun cezasını da 12 Eylül zindanlarında işkencelerle yatarak ödedi. Kendisini unutturmayacağız. Bizlere düşen o'nu eserleriyle anmak, onu mücadelemizle yaşatmak olacaktır" diye konuştu.
Atlas Sineması'ndaki anma töreninin ardından Gören'in cenaze namazı için Beyoğlu Hüseyin Ağa Cami’sine götürüldü.
Tabutun üzerine Beşiktaş bayrağı ve Sine-Sen önlüğü yerleştirilen Gören'in cenaze namazı kılındı.
Cenaze töreninde Orhan Gencebay- Menderes Samancılar / Canan Kaftancıoğlu
Cenaze namazının ardından yönetmen Şerif Gören, sanatçı dostlarının omzunda son yolculuğuna uğurlandı.
Şerif Gören kimdir?Şerif Gören, 14 Ekim 1944 tarihinde Yunanistan'ın İskeçe şehrinde doğdu. Çocukluğunun ilk yılları İskeçe'de geçti. 1956 yılında dönemin cumhurbaşkanı Celâl Bayar adına verilen bir bursu kazanarak Türkiye'ye geldi ve İstanbul Erkek Lisesi'nde okula başladı. Daha sonra 18 yaşında, Hürrem Erman'ın sahibi olduğu Erman Film Stüdyosu'nda kurgucu olarak işe başladı. Gören, 1966'dan itibaren Yılmaz Güney ile çalışmaya başladı. Bu dönemden itibaren Güney ile birlikte senaryo denemelerine başladı ve uzun bir süre Güney'in asistanı olarak çalıştı. 1970 yılında Yılmaz Güney'in çevirdiği Canlı Hedef filminde yardımcı yönetmenlik yaptı. 1971 yılında İbret, Kaçaklar, Vurguncular gibi Yılmaz Güney yapımı olan filmlerin yönetmenliğini üstlendi. Gören'in yönetmen olarak imza attığı ilk önemli film ise, 1974 yılında senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı Endişe filmi oldu. Bu film 1975 yılında 12. Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Film seçildi ve Gören'e En İyi Yönetmen, Yılmaz Güney'e ise En İyi Senaryo ödülünü getirdi. Daha sonraki yıllarda Gören; Köprü (1975), Deprem (1976) ve Nehir (1977) gibi filmler çekti. 1981 yılında çekilen, senaryosunu Yılmaz Güney'in hapishanede yazdığı ve Gören'in Güney ile birlikte, onun direktifleri doğrultusunda yönettiği Yol filmi, 1982'deki Cannes Film Festivali'nde "En İyi Film" seçilip Altın Palmiye kazandı ve bu ödülü kazanan ilk Türk filmi oldu. Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu, Meral Orhonsay gibi önemli oyuncularla çalıştığı politik dram türündeki bu film, anlatımı ve konusuyla hâlen Türk sinemasının en önemli filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Gören, Yol filminden sonra yeni çalışmalar yaptı. Sinema hayatının son döneminde Tomruk (1982), Derman (1983), Kurbağalar (1985), Yılanların Öcü (1985), Sen Türkülerini Söyle (1986) gibi önemli filmler çekti. 1988'de çektiği Polizei ve 1990'da çektiği Abuk Sabuk 1 Film filmlerinin başrolünde Kemal Sunal vardı. 1993 yılında çektiği Amerikalı filminden sonra bir daha film çekmeyeceğini açıkladı. Amerikalı filminden sonra sinemadan uzak kalsa da, son dönemlerde Serseri Aşıklar (2003), Kırık Ayna (2002-03) ve Ahh İstanbul (2006) adlı dizileri yönetti. 2008 yılında, babasına ithaf ettiği İskeçe 1955 adlı bir kısa film çekti. Gören, 2011 yılında çektiği Ay Büyürken Uyuyamam filmiyle uzun bir aradan sonra sinemaya döndü. Şerif Gören'in yaşamı ve sineması, Ali Karadoğan'ın 2005 yılında Phoenix Yayınları'ndan çıkan Film Çeviriyorum Abi: Şerif Gören Sinemasında Öykü Söylem ve Tematik Yapı adlı kitabında incelendi. Bir dönem Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin jüri başkanlığı yapan Gören, festivalin gitgide film şirketleri egemenliğine girdiği ve özgünlüğünü yitirdiği gerekçesiyle 2007 yılında bu görevinden istifa etti. |