İstanbul’daki bazı özel hastanelerde bebek ölümleriyle gündeme gelen “Yenidoğan vahşeti” iddiaları, Türkiye’deki yoğun bakım servislerinin durumunu Meclis Araştırma Komisyonu’na taşıdı. Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuğhan Utku, komisyon toplantısında yaptığı sunumda, yoğun bakım yataklarının sayıca fazla olmasına rağmen yönetilemediğini ve nitelikli uzman eksikliği nedeniyle hastaların yatak bulmakta zorluk çektiğini belirtti.
“Hastaların yüzde 40’ı gereksiz yatıyor”
Prof. Dr. Utku, Türkiye’de 32 bin yoğun bakım yatağı bulunduğunu, ancak bunların en az yüzde 30-40’ının son dönem ya da yoğun bakım tedavisinden fayda görmeyecek durumda olan hastalar tarafından işgal edildiğini söyledi. Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, Bu durumun gerçek yoğun bakım ihtiyacı duyan hastalar için yatak bulmayı zorlaştırdığını vurguladı. Utku, “Dünya örneklerinde olduğu gibi, son dönem hastalar için ayrı ara basamak üniteleri kurulması gerekiyor” dedi.
Uzman sayısında ciddi eksiklik
Türkiye’de resmî olarak 549 yoğun bakım uzmanının görev yaptığını aktaran Prof. Dr. Utku, 32 bin yatağı bu kadar az uzmanla yönetmenin mümkün olmadığını ifade etti. Beş yıl içinde emeklilik veya sahadan çekilme nedeniyle uzman sayısının daha da azalabileceğine dikkat çeken Utku, vardiya planlamaları dikkate alındığında on binden fazla yoğun bakım uzmanına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
“Akılcı kullanılmıyor”
Yoğun bakım yataklarının Türkiye’nin önemli bir gücü olduğunu belirten Prof. Dr. Tuğhan Utku, “32 bin yoğun bakım yatağımız var ama yine de yakınlarımız için yer arıyoruz. Yüzeysel bakınca çelişkili gibi görünse de asıl sorun, yatakların akılcı ve doğru şekilde kullanılmaması” diye konuştu.
Çözüm önerileri
Utku, yoğun bakım servislerindeki gereksiz hasta yatışlarının azaltılması, ara basamak yoğun bakımların devreye alınması ve yoğun bakım uzmanı sayısının artırılması gerektiğini belirtti. (Türkiye Gazetesi)
Baletler neden paytak yürür ve neden pointe çıkmaz? |