Politika

"Yıl içerisinde yapılması gereken Varlık Fonu denetimi neden yapılmadı?"

CHP’li Bülent Kuşoğlu ile İyi Parti’li Durmuş Yılmaz, Meclis'in Varlık Fonu'nu denetlemesi ve Merkez Bankası’nın Meclis’te brifing vermesi gerektiğini hatırlattı

20 Şubat 2019 10:40
Hülya Karabağlı

Hülya Karabağlı

Muhalefet, Varlık Fonu’nun Meclis tarafından denetlenmemesi ve Merkez Bankası’nın (MB) yılda iki kez yapılması gereken Meclis’teki brifinglerinin gerçekleşmiyor olmasına tepki gösterdi.  CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, “Neden yıl içerisinde yapmamız gereken Varlık Fonu’nun denetimini yapmadık, neden Merkez Bankası brifingi yapılmıyor?"  derken,  İyi Parti Ankara Milletvekili ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Varlık Fonu’nun denetimi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın meclise gelip ekonomiyle ilgili olarak kanunda yazılı görevinin yerine getirilmesi için fırsat verilmesini istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair kanun teklifinin görüşmeleri sırasında konuşan Kuşoğlu, komisyonun,  Türkiye Varlık Fonu’nun denetimi ve Merkez Bankası'nın meclise her yıl brifing vermesine ilişkin, kanun tarafından verilmiş yetkilerinin bulunduğunu hatırlattı.

Kuşoğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Bunlar yapılmadı. Kanuna göre bunlar yapılması gerekirken yapılmıyor, ben bunu Komisyon Başkanımıza yazıyorum, 'Bu toplantıların yapılması gerekir' diye. Kanuna göre yapmamız gereken, gönüllü olarak yapmamız gereken, görev edindiğimiz konularla ilgili toplanmıyoruz, yapmamız gereken işleri yapmıyoruz ama geliyoruz bu toplantıyı yapıyoruz seçim öncesi. Kaç puan getirecek buradaki kanun teklifi, seçimde kaç puan almayı hedefliyorsunuz Sayın Başkan? Ayıp değil midir? Bunun bu şekilde gelmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisinin, bu milletin şahsıyla dalga geçmek değil midir seçim öncesi? Çok üzülüyorum.

Neden yıl içerisinde yapmamız gereken Varlık Fonu’nun denetimini yapmadık, neden Merkez Bankası brifingi yapılmıyor? Altı ayda bir yapılması gerekiyor, neden yapılmıyor? Neden TÜİK ve Sayıştay brifinglerini, toplantılarını yapmadık da bu arada bunu yapmaya çalışıyoruz ve yaptığımız usule bakın; yine Anayasa’ya aykırı, yine meslek odalarının, kamu kuruluşlarının görüşleri yok, yine etki analizi yok, diğer komisyonların görüşleri yine alınmamış vaziyette ve verilen başka kanun teklifleri var muhalefet milletvekilleri tarafından onlarla birleştirilmeleri gerekiyor, bunlar yok. Yani niye böyle bu kadar gayriciddi bir usulle bu işi yapıyoruz? Burada gayriciddi insanlar yok ki, düzgün insanlar var; bu işleri bilen, bu mesele nedeniyle rahatsız olan, siz başta olmak üzere, Sayın Başkan, hepimiz bu usulden rahatsızız, bunu aşmamız lazım. Gerçekten utanıyorum, gerçekten rahatsızız, hepimiz rahatsızız. Bunun altından kalkamayız ki, bu şekilde devam edemeyiz. Kim yaptırıyor bunu? Kim, bize, bu şekilde, bu usulle yasa yaptırmaya kalkıyor? Kim bizi zorluyor bu şekilde yasa yapmaya? Gerçekten utanıyoruz.”

Hesap verilebilirlik ve şeffaflık 

Durmuş Yılmaz da, Varlık Fonu’nun denetimi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın buraya gelip ekonomiyle ilgili olarak kanunda yazılı görevinin yerine getirilmesi için fırsat verilmesini istediğini belirterek, şunları söyledi:

“Bu çok gecikti çünkü nerede bir bağımsız kuruluş varsa orada mutlaka bir demokrasi açığı var, demokrasi açığının olduğu yerde bunun giderilmesi de hesap verilebilirlik ve şeffaflıkla olabilir.

Dolayısıyla, Merkez Bankası'na, senede iki kez Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonuna ve hükûmete gelip ekonominin gidişatı hakkında bilgi vermesi, onun hesap verilebilirliğinin ve dolayısıyla da ona verilen bağımsızlığın bir bedeli olarak ortaya konulmuştur. Şu anda Merkez Bankasının bağımsızlığı var -tırnak içinde söylüyorum- ama o bağımsızlığın gereği olan hesap verilebilirlik için hesap sorması gereken, kendisine gelip hesap verilmesi gereken kurum ona bu imkânı henüz tanımadı. Dolayısıyla, bunun bir an önce bunun yapılması gerektiğini düşünüyorum.”