Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, yalnızlık ve sosyal izolasyonun, 2000'li yılların özellikle yaşlı insanlar için en önemli insani sorunlardan biri olacağını belirtti.
Prof. Dr. Müftüoğlu, Hürriyet'te kaleme aldığı yazısında; araştırmaların net ve açık olarak yalnızlık ve sosyal izolasyonun beden sağlığını da ruh sağlığını da altüst edebildiğini gösterdiğini belirtti.
Prof. Dr. Müftüoğlu, şöyle devam etti:
"Kalp damar hastalıklarına Alzheimer dahil bunama sorununa yalnızlık çekenlerde daha sık ve daha erken yaşlarda rastlanıyor. Yalnızlık ve sosyal izolasyon, depresyona hatta intihar teşebbüslerine bile yol açabiliyor. Çoğu zaman yanlışlıkla 'sakinlik'le eşdeğer kıldığımız yalnızlık sorunu, ürettiği yoğun stres hormonları yoluyla damar sertliğinden eklem iltihabına, şeker hastalığından hipertansiyona pek çok hastalığın tetikçisi de olabiliyor. Yine araştırmalara bakılırsa derin ve kalıcı yalnızlık neredeyse bedenlerimiz için günde 15 sigara içmekten daha kötü ve daha yıpratıcı bile olabiliyor. Eğer yalnızlığımız giderek derinleşip kronikleşirse, kalıcı hale gelirse önünüzdeki 7 yılda ölme riskiniz yaklaşık yüzde 30 oranında artabiliyor. Kısacası 'erken ölüm' ile bile ilişkilendirilen yalnızlık ve sosyal izolasyon meseleleri yeni bin yılın en önemli sağlık tehditleri olarak karşımızda öylece duruyor."