New York’ta yaşayan Kris Kashtanova adlı sanatçı, yapay zekâ kullanarak ürettiği görselleri de içeren çizgi romanı için yaptığı telif başvurusunun kabul edildiğini Instagram hesabından duyurdu. ABD’de yapay zekâ kullanarak eser üreten sanatçılar için bir ilk olan bu haber, dünyanın dört bir yanında benzer sistemleri kullanan sanatçılar için de aynı nitelikte olabilir.
Digital Age'e göre Zarya of the Dawn adlı bir çizgi romana imza atan sanatçı, çizgi romandaki görselleri Midjourney adlı yapay zekâ destekli görsel üretim programını kullanarak oluşturduğunu, başvurusunda da bu gerçeği açık açık aktardığını belirtti.
Yapay zekâ destekli yazılımlar kullanılarak üretilen eserlerin etik olup olmadıkları, sanat eseri olarak değerlendirilip değerlendirilemeyecekleri tartışılmaya devam ediliyor. Örneğin, yine Midjourney adlı yazılım kullanılarak üretilen bir sanat eserinin Colorado Eyalet Fuarı’nda dijital kategoride birincilik kazanması sanatçıların tepkisine yol açmış; Shutterstock ve Getty Images adlı dünyaca ünlü stok görsel platformları ise bu tür yazılımlar kullanılarak platforma yüklenen görsellerin bir çoğunu platformdan kaldırmıştı.
Öte yandan, yapay zekâya dair tartışmalar sadece sanat ve sanatçılar üzerlerinden değil, yapay zekâdan yararlanılan pek çok alanda sürüyor. Yapay zekânın mucit olarak kabul edilip edilemeyeceği de bu tartışmalardan biri.
Kashtanova’nın çizgi romanı yaratırken ünlü oyuncu Zendaya’nın fotoğrafları üzerinden oluşturulan bir ana karakter tasarladığı aşikâr. Oyuncunun çizgi roman ile ilgili bir tepki verip vermeyeceği ise merak konusu oldu.