“İnsanlar ikiye ayrılır; doktorlar ve diğerleri. Doktorlar ikiye ayrılır; cerrahlar ve diğerleri. Cerrahlar ikiye ayrılır; genel cerrahlar ve diğerleri; genel cerrahlar da ikiye ayrılır; Tarık Minkari ve diğerleri...”
Tıp dünyasında “Minkari teknikleri” ile anılan Erol Tarık Minkari’nin mesleki başarısı, yakın dostu Gazeteci Aydın Boysan’ın bu tarifiyle ölümsüzleşir.
“Virtüöz Cerrah” olarak mesleği bıraktı
Tarık Minkari, 1925 yılında Bartın’da evin 5. erkek çocuğu olarak aileye katılır. İkinci Dünya Savaşı’nın en ateşli döneminde, 1942’de girer Tıp Fakültesi’ne. 1948’de cerrahi asistanı, 1952’de uzman, 1957’de doçent, 1964’te 39 yaşında profesör olur. Özofagus, mide, pankreas, safra yolları, kolon, diafragma, bronş ve pelvik ekzantrasyon cerrahisinde kullanılmış 18 orijinal kişisel teknik ve modifikasyonları literatüre girer. Meslektaşları Gürcan Ünal, Yılmaz Kafadar, Olcay Alver, Sadık Perek ile, mide, yemek borusu, pankreas, karaciğer ve safra yolları cerrahisi hakkında 11 kitap yazar, 250’den fazla makalesi, yerli ve yabancı dilde yayınlanır. Ama asıl yazarlığı aktif mesleğine “virtüöz cerrah” olarak nokta koyup, dünya turuna çıktığı 1992’den sonra başlar: